Καλησπέρα και καλή βραδιά, παραφουσκωμένα από το φαΐ πλάσματα. Σήμερα ήρθα να κράξουμε μόνοι τους εαυτούς μας, όπως μόνο εμείς ξέρουμε και απολαμβάνουμε. Το ξέρατε, λοιπόν, ότι υπάρχουν αμέτρητα sites στο ιντερνέτ με ψυχολογικές αναλύσεις μηνυμάτων; Που ανιχνεύουν το καθετί στις λέξεις, στη γραμματική, στη σύνταξη και βγάζουν ψυχολογικά προφίλ για το άτομο που τα έχει στείλει; Ε, λοιπόν, το μάθατε κι αυτό-αν κι εμείς, οι νέοι που βράζει το αίμα κι η ενέργεια δύσκολα πέφτει, δε χρειαζόμαστε τέτοια εργαλεία.

Φοράμε το καπέλο και το παλτό του Σέρλοκ, καθόμαστε αναπαυτικά μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μας με μια ζεστή κούπα καφέ ή σοκολάτας και βουτάμε στις δικές μας αναλύσεις με ύφος πεισματικά χαιρέκακο. «Θα τ’ ανακαλύψουμε όλα, υποψήφιο ταίρι μας! Θα ξεσκεπάσουμε κάθε σου κρυφή σκέψη και πτυχή! Ετοιμάσου, ερχόμαστε!».

Καλά, εννοείται πως δε χρειαζόμαστε τόση προετοιμασία κάθε φορά, μιας και πλέον μας έχει γίνει δεύτερη φύση το ξεψάχνισμα των πιθανών γκομενακίων και η στολή του ντετέκτιβ είναι απλά για να γουστάρουμε τη φάση. Οι ερωτήσεις να περνούν με ταχύτητα φωτός από το μυαλό με τη μία πιο πιθανή κι απίθανη από την προηγούμενη·

«Γιατί μιλάει έτσι αδιάφορα; Θέλει να κολλήσω γιατί γουστάρει ή όντως δε με θέλει;»,  «Στέλνει τόσα θαυμαστικά γιατί του αρέσει η συνομιλία, είναι απλά ενθουσιώδης μαλακάκος ή με γλείφει;», «Το διάβασε! Γιατί δεν απαντάει; Της είπα κάτι περίεργο; Λες να είναι κομπλεξική;», «Ο τύπος αναλύει τα πάντα μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο-παίζει να έχει θέματα», «Μμμ, φαίνεται ότι μάλλον έχει πληγωθεί τώρα πρόσφατα. Αυτό σημαίνει αυτόματη χυλόπιτα; Ακούγεται δυναμική όμως, μπορεί και να παλευτεί το πράγμα» και τα συμπεράσματα δεν έχουν σταματημό, με τη σιγουριά μας να ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με την εκάστοτε απάντηση.

Λαμβάνουμε υπ’ όψιν το ποιες λέξεις επέλεξε το αίσθημά μας και τον τόνο των μηνυμάτων, μιας κι οι λέξεις και το ύφος φανερώνουν στοιχεία βασικά της προσωπικότητας, της διάθεσης, το πόσο ακριβής ή χαλαρός είναι ο άλλος, αν κάνει πλάκα ή μιλάει σοβαρά, πού δίνει βάση και πού αφήνεται, αν έχει όρεξη να μιλήσει ή βαριέται ή απλά δεν είναι στα καλύτερά του κι αν πρέπει να το πάρουμε προσωπικά ή απλά ν’ αράξουμε για λίγο και να επανέλθουμε άλλη στιγμή.

Το περιεχόμενο είναι εξίσου σημαντικό κι ίσως από τα στοιχεία που μας βοηθούν ν’ ανακαλύψουμε τα περισσότερα· για ποια πράγματα ενδιαφέρεται να μιλήσει; Τι τον νοιάζει να μάθει για εμάς και τι ζητάει από την επαφή που έχουμε αρχίσει να έχουμε; Της αρέσω στην ουσία ή θέλει να μαθαίνει μόνο για τις επιτυχίες και τα «βραβεία» μου; Ρωτάει πολλά για τις σεξουαλικές μου εμπειρίες, οπότε μήπως γουστάρει μόνο σεξ ή θέλει σοβαρή σχέση, μιας και γι’ αυτό τον απασχολεί τόσο το αν έχω ερωτευτεί στο παρελθόν; Το περιεχόμενο συνδέεται σχεδόν άρρηκτα με τον στόχο, λοιπόν, και τις προθέσεις του άλλου, οπότε πέφτει μεγάλη προσοχή σε αυτά τα σημεία που κρύβουν μικρούς ή και μεγάλους θησαυρούς!

Σαφώς κι ο χρόνος αποστολής έχει σημασία γιατί δείχνει το πόσο πολύ ήθελε να απαντήσει και να συνεχιστεί η επικοινωνία μας· πολύ γρήγορα; Είτε γουστάρει πολύ, οπότε αν μας αρέσει κι εμάς, καλό στοιχείο, είτε γουστάρει υπερβολικά, κι αν δε μας αρέσει εμάς, πέφτει λίγο στα μάτια και πλησιάζει το «λιγούρι» ή την «απελπισμένη». Αν απαντήσει πολύ αργότερα απ’ όταν το διάβασε, μάλλον δεν πολυγουστάρει. Βέβαια, μπορεί να έκανε κάτι εκείνη την ώρα, αλλά και πάλι σ’ αυτήν την περίπτωση, έκανε κάτι άλλο, ενώ μας μιλούσε-λογικά δε μας θέλει πολύ.

Άπαπα, παιδιά! Άπαπα, δεν είναι πράγματα αυτά που μας κάνουν καλό. Έχουν φάση όταν τ αναλύουμε με φίλους και γελάμε και λίγο με τις υποθέσεις που κάνουμε, αλλά σε μόνιμη βάση, πιστέψτε με, μόνο την καταστροφή μπορεί να φέρει. Γιατί οι υποθέσεις είναι μόνο αυτό και ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι σκέφτεται ή νιώθει ο άλλος. Μπορεί να είναι απλώς πολύ ενθουσιώδης κι εξωστρεφής από τα μηνύματα, όχι χαζοχαρούμενο κι υπερκοινωνικός. Μπορεί να μην εκφράζεται τόσο πολύ σαν άνθρωπος, όχι να μη μας γουστάρει. Προτείνω, να μη συμπεραίνουμε πράγματα από μηνύματα, γιατί πράγματι τις περισσότερες φορές πέφτουμε έξω και χάνουμε ευκαιρίες.

Ας αφεθούμε ελεύθεροι κι όπως πάει η φάση, γιατί η αλήθεια είναι πως «ποτέ δεν ξέρεις». Ας κρατήσουμε το παλτό και το καπέλο μόνο για την πλάκα μας κι ας μην παίρνουμε τόσο σοβαρά την ανακάλυψη του μυστηρίου. Ούτως ή άλλως, όλα θα φανούν από κοντά. Ας εμπιστευτούμε το ένστικτό μας κι ακόμα κι αν κάνει λάθος, θα έχουμε πάρει κάτι και θα το έχουμε ζήσει όλο ειλικρινά κι ανοιχτά, όχι προϋπολογισμένα και αυτόματα.

Άντε και καλή χώνεψη, που είπε και μια φίλη!

 

Συντάκτης: Μαρία Α. Καρμίρη
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή