Βγήκες κι εσύ ένα αθώο ραντεβού με τη σκέψη πως εντάξει, απλά για να γνωριστούμε βγαίνουμε, μωρέ, πού να καταλήξει; Και να ‘σου τα γελάκια, και να και τα αγγίγματα τα ανεπαίσθητα με το νόημα και την ταραχή, να και τα φιλιά να πέφτουν βροχή με καρδούλες πάνω απ’ το κεφάλι και να προμηνύουν μπελάδες. Μπελάδες, λέω, ναι! Γιατί περί τέτοιων πρόκειται όταν ξεκινάς σχέση καλοκαιριάτικα, λίγο προτού φύγεις απ’ τον τόπο σου. Διακοπές θα είναι αυτό; Σεζόν σε νησί; Όπως και να ‘χει, μπελάδες!

Μη σου πω κι ατυχία, κακό timing ή ό,τι άλλο χαρακτηρίζει τη μαύρη σου την τύχη. Να ζητάς, να εύχεσαι, να σηκώνεις πέτρες, μενίρ, να χορεύεις κάτω από φεγγάρια κάνοντας δεήσεις να σου φέρει έναν σωστό άνθρωπο να σ’ αρέσει, να περνάς καλά και να έχετε προοπτικές για καρδιοχτύπια κι έρωτες κι αυτά πάνε και σ’ ακούνε πάνω που θ’ άρχιζες να φτιάχνεις βαλίτσες! «Ε, τι να σας πω κι εσάς!», αναθεματίζεις και προσπαθείς να μην πακετάρεις ούτε τον σκύλο ούτε τον νέο σύντροφο.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε, αφού αποφασίσατε να το παλέψετε ενάντια σε χωρικά ύδατα, καύσωνες και καλοκαιρινές κραιπάλες και δεν έχετε τα φιλάκια, χαδάκια και πασπατέματα για να βοηθήσουν να ξεχάσετε και να ξεχαστείτε, είναι να ακολουθήσεις εσύ κι ο νέος έρωτας τον χρυσό κανόνα του ΨΚΥ· ψυχραιμία, κατανόηση, υπομονή. Τρεις λέξεις, θησαυρός εκατομμυρίων. Θησαυρός γιατί γλυτώνετε καβγάδες, ξενέρες, κλάματα κι υστερίες σε τιμή ευκαιρίας! Τα μόνα έξοδα σας θα είναι ενεργειακά και μονάχα στην αρχή μέχρι να συνηθίσετε κι ο κανόνας να ενεργοποιείται αυτόματα.

Ψυχραιμία ώστε να μην τρελαίνεστε με το καθετί. Ψυχραιμία για να διαχειρίζεστε τους δαίμονες που θα τα κάνουν λαμπόγυαλο με το παραμικρό ανάμεσα στις μέρες που θα είστε χώρια. Βγήκες για μπίρα και γνώρισες bartender και Dj; Διαχείριση της ζήλιας, φίλτατε νέε και νέα σύντροφε. Δε σου ‘στειλε καληνύχτα και το αίμα είναι έτοιμο να πεταχτεί απ’ τ’ αυτιά, ενώ ο φόβος ότι σε ξέχασε και σε ξεπερνάει έχει ήδη πέσει βαρύς στο στομάχι; Διαχείριση των νεύρων κι ανασφαλειών, όμορφε εαυτέ σου.

Η διαχείριση των συναισθημάτων και των αντιδράσεων είναι πολύ σημαντικό σε μια σχέση γενικότερα, σωστά; Οπότε πόσο μάλλον σε μία σχέση εξ’ αποστάσεως που δεν έχει σαρανταρίσει καλά-καλά. Κι η διαχείριση αυτή μπορεί να γίνει παρά μόνο αν υπάρχει ψυχραιμία και παίρνουμε καμιά ντουζίνα βαθιές ανάσες προτού αρχίσει να θολώνει το μάτι από νεύρα ή στεναχώρια. Ψυχραιμία κι ανάσες, λοιπόν!

Κατανόηση για να μην τρελαίνεστε για πολύ. Κατανόηση για να μπορείτε να μπαίνετε στη θέση ο ένας του άλλου, να καταλαβαίνεστε τους λόγους σας, να συγχωρείστε και να πηγαίνετε παρακάτω. Γιατί δεν κανείς δεν είναι τέλειος και λάθη, αστοχίες κι ατσούμπαλες κινήσεις γίνονται και θα γίνονται ώσπου να μάθει ο ένας τον άλλον.

Κατανόηση για να ξέρετε ότι αυτό που έγινε, συνέβη για τον Α, Β λόγο κι όχι γιατί θέλατε να αλληλοπληγωθείτε, να συγκρουστείτε ή ακόμα και να γαργαλίσετε υπερβολικά τη σχέση. Κατανόηση για να ξέρετε ότι δεν είναι όλες οι ώρες κι οι μέρες ίδιες και κάποιες μπορεί να μην έχετε πολλή όρεξη για κουβέντα ή πολλή όρεξη γενικά και θα χρειάζεστε λίγο χώρο, χρόνο και κατανόηση.

Υπομονή για να μην τρελαίνεστε οποτεδήποτε. Υπομονή για να συμπληρώνεται η ψυχραιμία κι η κατανόηση και να επιμηκύνονται οι λειτουργίες τους. Υπομονή για να μπορεί να περπατάει η σχέση και να μη σκοντάφτει στο κάθε πετραδάκι, αλλά να το παραμερίζει και να συνεχίζει το δρόμο της. Υπομονή γιατί οι χαζομάρες κι οι αστοχίες που θα προκύψουν δε θα είναι μία και δύο. Γιατί αν κάθε που κάνουμε ή παρατηρούμε «παράπτωμα», αν κάθε που χαλιόμαστε, φέρνουμε το τέλος του κόσμου και δεν κάνουμε υπομονή ώστε να δούμε πώς πραγματικά μπορεί να εξελιχθεί η σχέση από μακριά κι η επαφή κι η αλληλεπίδραση όταν γυρίσουμε, τότε ποιο το νόημα να το συνεχίσουμε εξ’ αρχής; Υπομονή γιατί οι συνθήκες είναι περίεργες, αλλιώτικες απ’ το οικείο και συνηθισμένο, οπότε και πρέπει να διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο.

Με έξτρα ΨΚΥ-αν το πείτε απ’ έξω σας ακούγεται ακόμα πιο αστείο· σαν μισό φτέρνισμα. Με επιπλέον απ’ το συνηθισμένο ΨΚΥ, λοιπόν, μια φρέσκια σχέση από απόσταση μπορεί ν’ αντέξει και με το παραπάνω. Μπορεί τα συναισθήματα να μην εξελιχθούν με την ίδια ταχύτητα όπως θα γινόταν από κοντά, όμως μπορούν είτε να παγιωθούν και να μείνουν σταθερά ωσότου έρθει η επανασύνδεση είτε να κινούνται αργά και σταθερά ή να εκτοξευθούν στα ύψη σε χρόνο ντετέ.

Τώρα, βέβαια, οφείλω να σας προειδοποιήσω, αγαπημένοι αναγνώστες κι αναγνώστριες, ότι αν εσείς, οι σύντροφοί σας ή το ταίριασμά σας δεν μπορεί ν’ ακολουθήσει το ΨΚΥ επαρκώς κι όπως το χρειάζεται η σχέση σας, τότε λυπούμαστε, μα δε γίνεται επιστροφή χρημάτων. Καλό καλοκαίρι και καλό κουράγιο! Και ΨΚΥ, παιδιά! ΨΚΥ!

Συντάκτης: Μαρία Α. Καρμίρη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη