Υπάρχει, άραγε, άνθρωπος που δεν έχει πληγωθεί ποτέ; Αμφιβάλλω αν υπάρχει θετική απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, αφού με όποιον κι αν αρχίσεις να συζητάς για πρώην -κατεβάζοντας κατά κανόνα οινοπνευματώδη στο καπηλειό της γειτονιάς σου- θα αρχίσει να σου διηγείται τη δική του τραυματική εμπειρία απ’ τη σχέση που τον πλήγωσε.

Οι περισσότεροι κουβαλούν μέσα τους ιστορίες από καταστάσεις που εύχονται να μην είχαν ζήσει ποτέ. Σπαταλούν το χρόνο τους προσπαθώντας να ξεχάσουν κάποιον. Κι είναι τραγικό που αυτός ο κάποιος, πριν λίγο καιρό, φάνταζε το ιδανικότερο ταίρι γι’ αυτούς.

«Οι άνθρωποι πληγώνουν, γιατί κι ίδιοι έχουν πληγωθεί». Μια φράση που χρησιμοποιείται συχνά, κυρίως απ’ όσους προσπαθούν να δώσουν ελαφρυντικά στις πράξεις τους. Δεν είναι έτσι. Δε γίνεται να φέρεσαι άσχημα σε κάποιον επειδή έχεις πληγωθεί στο παρελθόν, be better than that.  Μη διαιωνίζεις αρνητικές συμπεριφορές γιατί πολύ απλά θα εγκλωβιστείς σ’ έναν φαύλο κύκλο και θα τις βρίσκεις πάντα μπροστά σου.

Πληγώνεις από ανάγκη; Πληγώνεις επειδή είσαι φουλ στις ανασφάλειες και δεν εκτιμάς την αγάπη που σου προσφέρουν; Πληγώνεις από ευχαρίστηση; Νιώθεις ανώτερος, σαν να παίζεις κάποιο είδος παιχνιδιού, όπου νικητής στο τέλος είναι αυτός που έχει σκορπίσει σε περισσότερες ψυχές τον πόνο; Για όποιο λόγο κι αν το κάνεις, απλά σταμάτα για ένα λεπτό κι αναρωτήσου: Τι κερδίζεις;

Αν πάλι έχεις πληγωθεί, ξέρεις πως το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις delete και να συνεχίσεις. Όσο πιο γρήγορα ανασυνταχθείς, τόσο πιο εύκολα θα αφήσεις τις άσχημες  αναμνήσεις στο παρελθόν και με τον καιρό θα πιάνεις τον εαυτό σου να σε νοιάζει όλο και λιγότερο. Κάνε focus σε σένα, χωρίς να κουβαλάς μέσα σου τα απομεινάρια μιας σχέσης, που εν τέλει αποδείχθηκε πιο fail κι από διαγώνισμα στα μαθηματικά της τρίτης λυκείου.

Επιδίωξε λοιπόν, να μη χάσεις τον εαυτό σου μετά από μια συναισθηματική κατάρρευση. Ναι, χώρισες, ναι, σε πλήγωσε, ναι, δεν άξιζε τ’ αναρίθμητα μπριζολάκια που μοιράστηκες, ξέχνα τα όλα, μη ρίξεις ούτε ένα δάκρυ! Το μυστικό είναι ένα και θα στ’ αποκαλύψω εγώ, ως παθούσα: Κάνε πράγματα για σένα. Απ’ το πιο απλό, όπως για παράδειγμα ν’ αγοράσεις την έξυπνη σίτα (η οποία όλο και κάποια χρήσιμη συμβουλή θα σου πετάξει, αλλιώς τι στο διάολο έξυπνη είναι) μέχρι να αφεθείς και ν’ αγοράσεις «κατά λάθος» όλη την τελευταία κολεξιόν της Adidas.

Υπάρχει αυτή η μερίδα ατόμων, που όσο κι αν έχει βασανιστεί από προηγούμενες σχέσεις, δεν ξεσπάει στην επόμενη όλα τα μαζεμένα κατάλοιπα απογοήτευσης και μίσους. Μπορεί να πληγώθηκαν βαθύτατα και να υπέστησαν ένα σοκ, αλλά αυτό δε σημαίνει πως αυτομάτως μετατράπηκαν στον wannabe επόμενο δυνάστη μιας καινούργιας σχέσης. Σε απλά ελληνικά, επειδή κάποιος σε πλήγωσε, δε σημαίνει πως σου κόλλησε το «μικρόβιο» της συνειδητής ή μη πρωτοβουλίας να επιδράς αρνητικά στις ζωές τρίτων.

Δίνουμε το παρόν, λοιπόν, κι εμείς που πληγωθήκαμε, αλλά δε γίναμε τα ίδια σκατά μ’ εκείνους που μας πλήγωσαν. Ίσα-ίσα, εκλάβαμε αυτήν τη δυσάρεστη εμπειρία ως παράδειγμα προς αποφυγήν κι όχι προς μίμηση. Κάναμε ύμνο το «I will survive», αποφασίσαμε να μηδενίσουμε το κοντέρ και ριχτήκαμε εκ νέου στην αναζήτηση ενός καινούριου έρωτα.

Και στην τελική, τι φταίει η επόμενή σου σχέση να πληρώσει για τον πόνο που άλλοι σου προκάλεσαν; Για ποιο λόγο να μπεις σε μια σχέση με μοναδικό σκοπό να πληγώσεις, εξισώνοντας τον εαυτό σου με όλους τους λάθος ανθρώπους που σε στιγμάτισαν; Αυτά κι άλλα τόσα οφείλουμε να σκεφτούμε προτού αποφασίσουμε να πληγώσουμε κάποιον. Και κάτι ακόμη, το κάρμα κάνει αποδεδειγμένα καλά τη δουλειά του! Ό,τι πράξεις, αυτό θα λάβεις αργά ή γρήγορα. Γι’ αυτό ξανασκέψου τις προθέσεις σου κι εκτόνωσε τη θλίψη σου χρησιμοποιώντας άλλα μέσα.

Ίσως το «φτύσε, ξέρνα, χύσε, βγάλ’ το από μέσα σου» γίνει το μότο που θα σε βοηθήσει να ξεσπάς οπουδήποτε αλλού, εκτός απ’ τους ανθρώπους που σε περιτριγυρίζουν.

Συντάκτης: Νάνσυ Γιοβάνογλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη