photo2237

Καλώς η κακώς, η κοινωνία μας δεν είναι κοινωνία αγγέλων.

Για να γίνω πιο ακριβής, σε κλίμακα από το 1 ως το 10, όπου 10 ο Παράδεισος κι 1 το χωριό του Κόναν, η Ελλάδα του 2015 αγγίζει δύσκολα το 3. Αυτό σημαίνει πως, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα αρσενικοί και θηλυκοί προικοθήρες, που περνούν βέρες, μόνο και μόνο για να κατακτήσουν το δυάρι στο Παγκράτι.

Το προγαμιαίο συμβόλαιο υπάρχει για να προστατεύσει τις περιουσίες των θυμάτων τους.

Πολύς κόσμος πιστεύει, πως πρόκειται για μια ανάγκη που αφορά ακραίες μόνο περιπτώσεις ενδοοικογενειακών διενέξεων. Στην πραγματικότητα, όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για τις πραγματικές προθέσεις του συντρόφου του, μέχρι αυτές να εκδηλωθούν. Η απόλυτη βεβαιότητα θα προϋπέθετε απόλυτη γνώση του παρελθόντος, και κάτι τέτοιο είναι απλώς αδύνατον.

Κι ακόμη κι αν οι πιθανότητες εξαπάτησης είναι μικρές, μπορεί να ζει κανείς με την, ελάχιστη, έστω, αμφιβολία;

Το προγαμιαίο συμβόλαιο έρχεται για να καλύψει τις μικρότερες, μα και κρισιμότερες συναισθηματικές ανάγκες του ζεύγους. Δημιουργεί μια σχέση πραγματικής εμπιστοσύνης, με γεγονότα, κι όχι δεσμεύσεις, που, ενδεχομένως, αποδεικνύονται κενές περιεχομένου. Υποκαθιστά τα μελανά σημεία στο ιστορικό του συντρόφου, κι ανοίγει προοπτικές για μια νέα αρχή, με το παρόν ξεκάθαρο.

Το κράτος, επιτρέποντας την σύνταξη τέτοιου συμβολαίου, δεν έχει κατά νου να διορθώσει απλώς ένα ή δυο λάθη, μα να προλάβει την ύπαρξή τους. Και, βεβαιότατα, δεν έχει κατά νου μόνον τους λίγους κι ισχυρούς, μα κάθε νέο ζεύγος ξεχωριστά.

1 στα 3 των διαζυγίων που βγαίνουν στην Ελλάδα δεν είναι καν συναινετικά. Αυτό σημαίνει πως, για χιλιάδες χωρισμένους, έχει προηγηθεί μια σκληρή δικαστική μάχη, που έχει δημιουργήσει συναισθηματική ένταση στο πρώην ζεύγος. Η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σίγουρα, το λιγότερο, ψυχοφθόρα. Ένα προγαμιαίο συμβόλαιο λυτρώνει τους πρώην συζύγους, από την επέκταση μιας ήδη σκληρής διαδικασίας.

Αλλά και στις περιπτώσεις των συναινετικών διαζυγίων, το προγαμιαίο συμβόλαιο μπορεί να εξοικονομήσει στους διαζευγμένους μεγάλα ποσά, τα οποία θα ξόδευαν στο μοίρασμα της περιουσίας. Ειδικά, μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, που προηγείται πολύχρονη συμβίωση, η μοιρασιά φέρνει μεγάλα έξοδα, τα οποία μπορούν ν’ αποφευχθούν με την σύνταξη ενός προγαμιαίου συμβολαίου. Το συμβόλαιο δεν αυξάνει αισθητά τον λογαριασμό της γαμήλιας τελετής, και παρέχει ασφάλεια στο ζευγάρι από αμοιβές δικηγόρων, που μπορούν να ξεπεράσουν τα τέσσερα ψηφία.

Πάνω απ’ όλα, όμως, το προγαμιαίο συμβόλαιο δημιουργεί πραγματική προσωπική επαφή ανάμεσα στους νεόνυμφους. Απομακρύνει από τον γάμο όλες τις αμφιβολίες και τα άγχη για τα μελλοντικά ενδεχόμενα, κι επιτρέπει σε δυο ερωτευμένους ανθρώπους ν’ αφοσιωθούν στον πραγματικό λόγο που τους έκανε να μπουν στην διαδικασία της τελετής: την ολοκλήρωση της πορείας της σχέσης τους, την αναγνώριση του ισχυρού δεσμού τους από το κράτος και την κοινωνία.

Πολλοί πιστεύουν πως ένα μεσοαστό ζευγάρι δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να συνάψει προγαμιαίο συμβόλαιο, καθώς δεν έχει ιδιαίτερα περιουσιακά στοιχεία κι ιδιοκτησία για να μοιράσει.

Αντιθέτως, όμως, τα προγαμιαία συμβόλαια απευθύνονται κατ’ αρχήν στα μικρά εισοδήματα, καθώς εκεί, οι καλοί λογαριασμοί, δεν έχουν να κάνουν μόνο με την διατήρηση πόρων, αλλά και με πιο επιτακτικά ζητήματα. Από την επιμέλεια των παιδιών στην περίπτωση διαζυγίου (κατά μεγάλο ποσοστό η επιμέλεια απονέμεται στον πλουσιότερο), μέχρι και τις συνθήκες ζωής των πρώην συζύγων μετά τον χωρισμό.

Λένε πως το να σκέφτεσαι τόσο πρακτικά σε σχέση με τον γάμο, σκοτώνει τον έρωτα. Ισχύει, όσο ισχύει κι ότι το να χωρίζεις τις δουλειές του σπιτιού σκοτώνει τον έρωτα, ή ότι η συμβίωση η ίδια σκοτώνει τον έρωτα. Μπορεί να είναι αλήθεια, μα κάποια πράγματα αποτελούν ανάγκες, δεν είναι στο χέρι μας· απλώς πρέπει να γίνουν.

Δυστυχώς, το να περπατήσεις τα σκαλιά της εκκλησίας δεν είναι τόσο εύκολο, όσο φαίνεται. Κάποιες υποχρεώσεις πρέπει να κανονιστούν από νωρίς. Υπάρχει μια απαραίτητη γραφειοκρατία, που θα πρέπει να τηρηθεί. Η συμβίωση φέρνει στην επιφάνεια ζητήματα, που, διαφορετικά, δεν θα έρχονταν. Κι υπάρχει πάντα η πιθανότητα του χωρισμού, όσο και να μην είναι ευχάριστη στη σκέψη.

Το προγαμιαίο συμβόλαιο είναι απαραίτητο, για να λυθούν όλα αυτά που μαυρίζουν την πιο όμορφη μέρα της ζωής μας, ξεκούραστα, οικονομικά και με ασφάλεια.
 

Συντάκτης: Γιώργος Γραμματόπουλος

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!