Όταν γνωρίζονται για πρώτη φορά δύο άνθρωποι, καθοριστικό ρόλο για την πορεία και για την κατάληξή τους δεν παίζει τόσο το timing, όσο το παρελθόν τους. Ναι μεν σημαντικός παράγοντας στη μεταξύ τους σχέση είναι ο ίδιος τους ο χαρακτήρας, τα αισθήματά τους και το να ξέρουν γενικά τι θέλουν και τι όχι. Απλώς πολλές φορές το παρελθόν έχει μαγικές ικανότητες. Είναι ικανό τόσο να ενώσει, όσο και να χωρίσει δύο ανθρώπους.

Η πρώτη εντύπωση που θα έχουμε για κάποιον, συνήθως είναι κι η σωστή. Είναι η φάση που σκεφτόμαστε ακόμα λογικά, που δεν έχουμε προλάβει να νιώσουμε πράγματα για τον άλλον. Το ένστικτό μας συνομιλεί με την αύρα του άλλου, για αυτό άλλωστε και σου έχει τύχει κάποιες φορές να μη χωνεύεις κάποιον ενώ μόλις τον γνώρισες. Δεν είναι ότι σε έβρισε μέσα στα μούτρα ή κάτι τέτοιο ώστε να το δικαιολογήσεις, είναι απλώς σημάδια που πιο εύκολα τα λαμβάνει το υποσυνείδητό σου παρά το συνειδητό.

Γνωρίζεις λοιπόν κάποιον και σε ελκύει, σε τραβάει. Υπάρχει χημεία μεταξύ σας απ’ το πρώτο λεπτό και μπορείς να καταλάβεις –χωρίς ωστόσο να μπορείς να το εξηγήσεις– ότι κι ο άλλος γουστάρει. Δώσε βάση σε αυτήν την πρώτη σας συζήτηση, γιατί συνήθως αυτή είναι που θα σου πει τα πιο πολλά. Πράγματα που μπορεί εκείνο το λεπτό να μη συγκρατείς λόγω του ενθουσιασμού σου και του άγχους σου, όμως μετά από καιρό θα αρχίσεις να ενώνεις τα κομμάτια αν κάτι δε σου κολλάει και θα τα θυμηθείς όλα, ένα προς ένα. Και θα καταλάβεις ότι τότε σου είπε πολύ περισσότερα από όσα πίστευες.

Υπάρχουν λοιπόν τα λεγόμενα «red flags» όπως τα λένε και στο χωριό μου. Πράγματα δηλαδή που θα σου πει ο άλλος τα οποία είναι σαν να σου λένε «τρέξε, φύγε όσο προλαβαίνεις, δε σου κάνει τούτος ‘δω». Αν τους δώσεις σημασία εξ αρχής θα γλυτώσεις από πολύ drama, πίστεψέ με.

Ένα red flag που είναι απ’ τα πιο συνηθισμένα και που λίγοι του δίνουν την αξία που του αρμόζει, είναι το να σου πει ο άλλος ότι βγήκε πρόσφατα –εδώ κι ένα μήνα για παράδειγμα– από σχέση μεγάλης διάρκειας.

Σίγουρα θα υπάρχουν κι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αλλά αν σου πει το παραπάνω, καλό θα ήταν να μην ποντάρεις πάνω σε αυτόν τον άνθρωπο. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Τα σενάρια που παίζουν είναι πολλά κι αρχίζεις να τα χάνεις. Αναρωτιέσαι αν έχει ξεπεράσει την πρώην του σχέση, ποιος χώρισε ποιον, γιατί χώρισαν και στην τελική, το μεγαλύτερο ερώτημα: μπορεί αυτός ο άνθρωπος τόσο γρήγορα να προχωρήσει πραγματικά στη ζωή του, μαζί σου;

Η πιο πιθανή απάντηση είναι πως όχι, δεν μπορεί, γιατί δε θέλει. Όταν κάποιος βγαίνει από μια μακροχρόνια σχέση, μόνο ο ίδιος ξέρει τι έζησε, πόσο δυνατό ήταν αυτό που είχε, τι τράβηξε. Όμως ένα είναι σίγουρο: τώρα θέλει την ελευθερία του. Νιώθει ότι τόσο καιρό που πέρασε με τον άνθρωπο εκείνο «στερήθηκε» πράγματα απ’ τη ζωή του, το οποίο εν μέρει ισχύει. Στερήθηκε τα φιλαράκια του, την ανεξαρτησία του, το φλερτ.

Συνεπώς, λογικό είναι τώρα να μη θέλει κάτι σοβαρό παρά κάτι χαλαρό κι αόριστο. Δε θέλει έλεγχο, δε θέλει σκηνές ζηλοτυπίας, δε θέλει γενικά να νιώσει ότι πιέζεται. Με το παραμικρό σου παράπονο μπορεί να νιώσει ότι πνίγεται κι αδιαμφισβήτητα θα φύγει. Το πιο πιθανόν είναι ότι δεν έφταιγες, ότι δεν είπες κάτι τρομερό κι ότι δεν υπερέβαλες καθόλου. Το θέμα το έχει εκείνος: έφαγε τόσο καιρό με την κουτάλα τα παράπονα και τα μούτρα και τώρα με το παραμικρό νιώθει ότι επιστρέφει στα παλιά. Έτσι, απελπίζεται και φεύγει.

Αν λοιπόν εσύ θέλεις κάτι εξίσου χαλαρό, ίσως και να ταιριάξετε. Ίσως να το πάτε σιγά-σιγά, δεθείτε με τον καιρό και καταλήξετε να είστε μαζί. Ίσως όμως και όχι. Οι πιθανότητες εδώ πραγματικά είναι πενήντα-πενήντα. Αν εσύ γουστάρεις να πάρεις αυτό το ρίσκο, να το πάρεις!

Αν πάλι θέλεις κάτι πιο σταθερό και σοβαρό, καλό είναι να αρχίσεις να ψάχνεις αλλού, γιατί αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να σου δώσει αυτό που θέλεις. Ακόμη κι αν ήθελε κι αν προσπαθούσε, δε θα άντεχε. Είναι πάνω από αυτόν. Θέλει να βρει τον εαυτό του, και ξέρεις γιατί; Γιατί όταν είσαι τόσο καιρό με κάποιον, σημαίνει ότι χάρη σε αυτόν βρήκες τον εαυτό σου, ή έστω ένα κομμάτι του που μέχρι τώρα αγνοούσες. Όταν όμως χωρίζεις, αποχωρώντας αυτός ο άνθρωπος απ’ τη ζωή σου, κρατάει κι ένα κομμάτι σου -αν όχι το μισό σου εαυτό. Έτσι, πρέπει πρώτα να βρεις τον τρόπο να γεμίσεις αυτό το κενό, να τα βρεις με τον εαυτό σου. Μόνο έτσι μπορείς έπειτα να προχωρήσεις στα προσωπικά σου σε κάτι καλό και σταθερό.

Όσο λοιπόν και να του αρέσεις, αυτός ο άνθρωπος ψάχνεται. Όταν σε γνώρισε ψαχνόταν και το γεγονός ότι σε βρήκε δε σημαίνει ότι θα σταματήσει να ψάχνεται, ούτε φυσικά ότι είναι αδύνατον να σε αντικαταστήσει.

Σεβάσου το παρελθόν του και το γεγονός ότι δεν έχετε κοινούς σκοπούς, και προχώρα. Ψάξε να βρεις έναν άνθρωπο που θα θέλει όντως τα ίδια πράγματα με σένα και που δε θα προσπαθείς να τον κάνεις εσύ να τα θέλει και δε θα χάσεις. Πίστεψέ με, είναι πολύ περισσότεροι από όσο νομίζεις.

Συντάκτης: Ειρήνη Μανουσαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη