Ένα ρητό λέει ότι οι καλοί μάγειρες δεν ξεμένουν από φίλους κι ένα άλλο, παλιό και κλασικό, ότι ο έρωτας περνάει απ’ το στομάχι. Όλοι αγαπάμε το φαΐ και σχεδόν όλοι περνάμε φάσεις που θέλουμε να μπούμε στην κουζίνα, για να κακομάθουμε εμάς ή κάποιον ξεχωριστό για μας. Τι γίνεται, όμως, αν δεν ξέρουμε να μαγειρεύουμε; Μήπως είμαστε καταδικασμένοι να μείνουμε αιώνια νηστικοί και μόνοι; Όχι, μωρέ, ας μην πανικοβληθούμε, (όπως για όλα έτσι και γι’ αυτό) υπάρχει το ιντερνέτ. Εκεί με ένα μόλις γκουγκλάρισμα μπορείς να βρεις συνταγές για κάθε πιάτο, χρήσιμα τιπς κι οδηγίες βήμα-βήμα απ’ το πώς να βράσεις ένα αβγό μέχρι πώς να ανοίξεις σπιτικό φύλλο.

Και τι καλά που θα ‘ταν να ήταν όντως όλα τόσο απλά. Αν είσαι πρωτάρης στη μαγειρική, εκτός ότι θα καταλάβεις τα μισά απ’ όσα βλέπεις ή διαβάζεις, είναι πολύ πιθανόν να μπερδευτείς και να χαθείς μέσα στις τόσες επιλογές. Ας στήσουμε ένα σενάριο. Είναι πέντε το απόγευμα και το βράδυ έχεις καλέσει φίλους στο σπίτι για φαγητό. Δε θέλεις να παραγγείλεις γιατί είσαι κι οριακά ταπί για έξτρα έξοδα, αλλά κυρίως γιατί θέλεις να τους περιποιηθείς. Έχεις πάει σούπερ μάρκετ, έχεις κάποιες σχετικές προμήθειες και σκέφτεσαι ότι δε θα δυσκολευτείς. Θα ψάξεις, θα βρεις μια απλή συνταγή και θα την ακολουθήσεις κατά γράμμα. Ας πούμε πως αποφασίζεις να φτιάξεις μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα.

Κάνεις τη σχετική αναζήτηση και μένεις με το στόμα ανοιχτό μπροστά στις εκατομμύρια συνταγές που εμφανίζονται στην οθόνη σου. Συνταγές σε μορφή βίντεο, φωτογραφίας ή απλές γραπτές οδηγίες. Άλλες μετράνε τα υλικά σε γραμμάρια κι άλλες σε φλιτζάνια. Εδώ δεν ξέρουμε να βράσουμε ένα αβγό, κύριε σεφ μας, τι μας λέτε για γραμμάρια; Καλά, για τις κούπες και τα φλιτζάνια ας μην το συζητήσουμε. Του καφέ ή του τσαγιού; Την κολυμπήθρα για τον καφέ της Δευτέρας ή το μικρό για τον ελληνικό απ’ το σερβίτσιο της γιαγιάς; Λεπτομέρειες, κύριοι. Γίνετε συγκεκριμένοι για να καταλαβαίνουμε κι εμείς οι άσχετοι από μαγειρική.

Ακόμη και τα υλικά για την πιο φαινομενικά απλή συνταγή διαφέρουν από μάγειρα σε μάγειρα. Κάποιες συνταγές θέλουν φρέσκα ντομάτα κι άλλες κονσερβοποιημένη. Κάποιες βάζουν ζάχαρη, άλλες όχι, κάποιες έχουν κρασί κι άλλες ξύδι κι η κάθε συνταγή, φυσικά, ζητά διαφορετικό είδος κρασιού ή ξυδιού. Ακόμη και τα μπαχαρικά διαφέρουν από συνταγή σε συνταγή.

Και μένεις εσύ, πελαγωμένος, πίσω από μια οθόνη να αναρωτιέσαι ποιο είναι το πιο σωστό και γευστικό πιάτο για να φτιάξεις. Η ώρα περνά πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόσουν κι εσύ, αντί να ‘χεις καταλάβει τι και πώς θα το κάνεις, είσαι πιο μπερδεμένος και πεινασμένος από ποτέ. Καλώς όρισες στον κόσμο του διαδικτύου, των απεριόριστων επιλογών και των καθόλου ξεκάθαρων λύσεων, ήρθε η ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα.

Ωραίο το ίντερνετ, παιδιά,  ωραία και τα μαγειρικά site, αλλά ο καλύτερος κι αποτελεσματικότερος τρόπος για να μάθεις (και να πετύχεις) μια συνταγή είναι να πάρεις τηλέφωνο τη μανούλα σου, που ξέρει. Σαφώς, θα σε κρίνει που ακόμα δεν έμαθες να μαγειρεύεις ενώ το ίντερνετ σε καταλαβαίνει και σε παρηγορεί σιωπηλά, αλλά επίσης σε τρελαίνει με τεράστια ευκολία και σε αφήνει νηστικό, με τα σάλια να τρέχουν μπροστά από μια οθόνη. Η μαμά δε θα το κάνει ποτέ αυτό. Όσο ψάχνεις ανάμεσα στις τόσες επιλογές συνταγών, στον υπολογιστή σου, μπερδεύεσαι όλο και περισσότερο, αφού δεν ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις. Άσε που ξεκινάς για κάτι απλό και σου ξυπνάει τον γκουρμεδιάρη μέσα σου κι άντε μετά να σου πετύχει το ψάρι με τη μαρμελάδα φράουλα.

Αν είσαι πρωτάρης στη μαγειρική ακόμα και μια φαινομενικά απλή συνταγή μπορεί να σε δυσκολέψει, πόσο μάλλον μια συνταγή που βρήκες στον μαγικό και χαοτικό κόσμο του διαδικτύου, με τις τοποθετήσεις προϊόντων και τις εξειδικευμένες τεχνικές. Οπότε, μήπως να χαλαρώσεις και να αφήσεις την έμπνευση της στιγμής να σε οδηγήσει; Εξάλλου, η μαγειρική είναι ένστικτο -απλά, για σιγουριά, κράτα κάπου κοντά σου τον πυροσβεστήρα και τον αριθμό απ’ το κέντρο δηλητηριάσεων.

 

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη