Άσχημο πράγμα τ´ απωθημένα. Άγρια κι εκδικητικά πολλές φορές. Άσχημο επειδή δεν τα ζεις, άγρια επειδή σε στοιχειώνουν κι εκδικητικά επειδή επιστρέφουν πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή.

Η πλέον ακατάλληλη στιγμή είναι όταν έχεις δημιουργήσει μια τέλεια, κατά την άποψή σου, σχέση που σε καλύπτει, νιώθεις ασφάλεια, ευτυχία και πληρότητα. Τα βρίσκετε μεταξύ σας κι εν ολίγοις έχεις βρει τον άνθρωπό σου. Και λες στον εαυτό σου ότι αυτό ήταν, τέρμα. Έκλεισες πόρτες και παράθυρα και κλείστηκες εκεί. Το καταραμένο το απωθημένο σου όμως, ακόμη σε στοιχειώνει. Χωράει να χωθεί από μία χαραμάδα μικρή και να παίξει λίγο με τα νεύρα σου.

Σου σκαρώνει διάφορα παιχνίδια. Όπως το να βρίσκεσαι στην προαναφερθείσα φάση μετά από πολύ κόπο και χρόνο και να έρχεται στο δρόμο σου ένας άνθρωπο τον οποίο γούσταρες από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου ερωτευμένο. Κι εκείνος τότε φυσικά, ούτε να σε φτύσει! Έτσι είναι τα απωθημένα. Μην ψάχνεις να βρεις λογική. Γι´ αυτό άλλωστε είναι κι απωθημένα. Πες μου όμως, τι κάνεις όταν συμβεί αυτό; Όταν στην πέσει ξαφνικά εκείνος που γούσταρες από πάντα και στην ουσία, αλλά εσύ δε θες να χάσεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου επειδή ταιριάζετε σε πάρα πολλά και κυρίως σε καταλαβαίνει;

«Προφανώς και δε θα ενδώσεις!» θα σου πει ο φίλος ή η φίλη που εμπιστεύτηκες. Κι εδώ που τα λέμε κι η λογική σου, το ίδιο πράγμα θα σου πει. Γιατί να χαλάσεις μια υπέροχη σχέση και να πληγώσεις έναν εξαιρετικό άνθρωπο για μια ικανοποίηση της στιγμής; Κι όχι απαραίτητα ερωτική. Κυρίως ηθική ικανοποίηση, γιατί το μόνο που θα σου προσφέρει αυτή η κατάσταση, θα είναι η επιβεβαίωση πως ό,τι πόθησες κάποια στιγμή στη ζωή σου, τελικά το έκανες δικό σου. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Τίποτ´ άλλο.

Οι πιο θαρραλέοι πάλι, θα ενδώσουν. Και μάλιστα θα φροντίσουν να το κρατήσουν επτασφράγιστο μυστικό. Το ίδιο θα ζητήσουν κι απ´ τον παρτενέρ για να μη μαθευτεί κάτι και φτάσει στ´ αυτιά του συντρόφου τους και τους χαλάσει την «τέλεια» σχέση. Γιατί δεν ψάχνεις κάτι παραπάνω απ´ αυτόν τον άνθρωπο. Παρά μόνο να σου καλύψει το κενό που είχες τόσα χρόνια για εκείνον. Κοινώς, λίγες στιγμές ζητάς. Κάποια λόγια ειπωμένα απ´ το στόμα του για ´σένα. Αυτά φτάνουν για να σου φύγει η ανασφάλεια.

Αυτό βέβαια, ονομάζεται «κέρατο». Κι αν είσαι απ´ αυτούς τους «θαρραλέους», τότε μάλλον δεν τον αγαπάς και τόσο τον άνθρωπο που είναι μαζί σου. Μπορεί να περνάτε καλά, να μοιράζεστε υπέροχες στιγμές μαζί και να κάνετε το καλύτερο σεξ, μα αν τον αγαπούσες, δε θα επέτρεπες σε κανέναν «πειρασμό» να μπει ανάμεσά σας. Δε θα άφηνες την ανασφάλειά σου να σε νικήσει. Γιατί το κέρατο, εμπεριέχει ανασφάλεια. Πολλή ανασφάλεια. Κερατώνεις το σύντροφό σου για να μη νιώθεις πως δεν αρέσεις. Για να πάρεις την επιβεβαίωση που λέγαμε. Όμως πρώτα ταπεινώνεις τον εαυτό σου, κι ύστερα τον άνθρωπο που σε περιμένει πίσω.

Όταν βρεις κάποιον να σε σέβεται και να σε εκτιμάει, να σε προσέχει και να σε βάζει στο πάνω πάνω ράφι των προτεραιοτήτων του, μην κάνεις το λάθος να τον χάσεις πέφτοντας σ´ έναν πειρασμό. Οι πειρασμοί γύρω σου δεν τελειώνουν. Όμως σκέψου, τι είναι πιο σημαντικό απ´ το να έχεις κάποιον να επικοινωνείς μαζί του ακόμα κι όταν δε μιλάτε;

Ό,τι απωθημένα και να ´χεις, παραμέρισέ τα και κάνε χώρο στη ψυχή σου να βάλεις έναν άνθρωπο που μαζί του θα τα ζήσεις όλα. Στην τελική, για εκείνον που σε θυμήθηκε τώρα, αν είναι να συμβεί κάτι, θα συμβεί κάποτε. Αν όχι, και το timing δεν ήταν ποτέ σωστό, δεν είναι να γίνει κάτι μεταξύ σας.  Άλλωστε όταν το ήθελες εσύ, το απωθημένο πού ήταν;

 

Επιμέλεια Κειμένου Μάνθας Τσάμη: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Μάνθα Τσάμη