Επιτέλους! Το βρήκες το δέκα το καλό, την εκπλήρωση της προφητείας του έρωτα πάνω στη γη. Θες να τρέξεις χαρούμενους στις λεωφόρους και να τραγουδάς «πόσο λυπάμαι τα χρόνια που πήγαν χαμένα, πριν να γνωρίσω εσένα» σε κάθε οκτάβα. Θες να διαλαλήσεις την ευτυχία σου σε φίλους, γνωστούς κι αγνώστους – άντε και σε όσους σε γλωσσότρωγαν, για να δουν πως η γρουσουζιά τους δεν έπιασε.

Υπάρχει, βέβαια, ένα προβληματάκι. Το έτερόν σου ήμισυ, μάλλον δε σ’ έχει σε εκτίμηση και σου ζήτησε να κρατηθεί κρυφό το μεταξύ σας νταραβέρι, μέχρι, λέει, να περάσει λίγο ο καιρός και να δείτε πώς θα πάει. Κάτι σου βρώμισε εδώ, αλλά αρκέστηκες σε ένα αθώο «και πόσο καιρό λες να με έχεις στην αφάνεια;». Άσε, τη φανταζόμαστε όλοι την απάντηση, αυτά δεν μπαίνουν σε προγράμματα, ζήσε το τώρα και σήμερα είμαστε, αύριο ποιος ξέρει.

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω ότι τάσσομαι υπέρ όσων κρατούν την προσωπική τους ζωή σε χαμηλούς τόνους και μου σηκώνεται η τρίχα όταν βλέπω τα κοινωνικά μου δίκτυα να κατακλύζονται από ζευγαροφωτογραφίες ή απανωτά ποστς με καρδούλες. Παιδιά, δεν ενδιαφέρει κανέναν με ποιον μοιράζεστε το κρεβάτι σας, αν μας ένοιαζε, θα ρωτούσαμε. Η υπερπροβολή της σχέσης υποδηλώνει είτε κατούρημα περιοχής είτε απελπισμένη προσπάθεια να μπεις στο μάτι κάποιου. Οι μόνοι που χρειάζεται να γνωρίζουν, για ένα σεβαστό τουλάχιστον διάστημα, πως εσύ πλέον δε διατίθεσαι για «γάμοι, βαφτίσεις τιμαί λογικαί» είναι οι φίλοι σου κι όσοι εποφθαλμιούν μια θέση στην –κατειλημμένη πλέον- καρδιά σου.

Εξίσου ενοχλητικά, είναι και τα ζευγάρια-σιαμαίοι και δεν επεκτείνομαι καν και στα δημόσια μπαλαμούτια γιατί ήδη σιχάθηκα και μόνο στην εικόνα.
Όσο ύποπτο κι ενοχλητικό είναι, ωστόσο, να διατυμπανίζεις την ευτυχία σου, άλλο τόσο είναι να σε τρώει η μυστικοπάθεια. Σχέση ακούμε και σχέση δε βλέπουμε, δηλαδή, ή, ακόμα χειρότερα, να συνεχίζεις να εμφανίζεσαι ως single, ενώ κάποιος, κάπου σχεδιάζει για δύο.

Μη γελάς, σε βλέπω, σου φαίνεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι μπόλικοι εκείνοι που επιμένουν να μη συστήνουν το αίσθημα στην παρέα τους, να μην το παρουσιάζουν στον κύκλο τους και να αποφεύγουν κάθε είδους κοινή συναναστροφή μεταξύ φίλων και σχέσης. Μην το τραβήξω κι άλλο και σου αναφέρω εκείνες τις περιπτώσεις, όπου το παρεάκι μαθαίνει την ύπαρξη του στις 14-12-2017, ενώ το παρεάκι του άλλου την ήξερε ήδη πέντε μήνες πριν.

Σενάριο Νο 1: Ντρέπεσαι. Για οποιοδήποτε λόγο, κρίνεις πως άξιζες κάποιον καλύτερο, πως η συγκεκριμένη παρουσία δίπλα σου, σε εκθέτει. Πιστεύεις πως θα φας καζούρα ή δε θα εγκρίνει κανείς την επιλογή σου.

Σενάριο Νο 2: Ήταν η εναλλακτική σου, μα ακόμα δεν έχεις απαλλαγεί από τις προσδοκίες να ξυπνάς με κάποιο άλλο πρόσωπο. Σου έκατσε όμως ο λήγοντας, άλλο που κυνηγάς ακόμα το τζόκερ. Άπαξ, λοιπόν, και μαθευτεί πως είσαι πλέον ρεζερβέ, πάει το πουλάκι, πέταξε. Εναλλακτικά, έχεις ήδη μια άλλη σχέση που τρέχει, για την οποία παρέλειψες να ενημερώσεις την παράλληλη, οπότε οι λόγοι είναι προφανείς.

Σενάριο Νο 3: Για σένα, όλη αυτή η κατάσταση έχει άμεση ημερομηνία λήξης, συνεπώς δε βλέπεις το λόγο να την προσθέσεις στο δημόσιο προφίλ σου.

Ούτε εσύ βλέπεις κάτι ενθαρρυντικό σε όλα αυτά, έτσι; Αν δε νιώθεις περήφανος για τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, γιατί είσαι μαζί του;. Αν, πάλι δε συντρέχει τέτοιος λόγος, υποστήριξε την επιλογή σου και ποιος να σου πει τι; Οι σωστοί οι φίλοι, αν σε βλέπουν ευτυχισμένο, ακόμα κι αν έχουν αντιρρήσεις, θα τις καταπιούν.

Στην υπόθεση υπ’ αριθμόν δύο, νομίζω το θέμα έχει εξαντληθεί. Δεν περνάει η καψούρα για κάποιον με ερωτάκους της σειράς. Όσο το μυαλό σου κι η καρδιά σου είναι αλλού, θα φυτοζωείς. Στην υποπερίπτωση, πέρα από το γεγονός πως φλομώνεις στα ψέματα δύο ανθρώπους, στην πραγματικότητα δε θες κανέναν τους κι απλά είσαι ένα παρτάλι.
Στο τελευταίο σενάριο, μια καλή ιδέα θα ήταν να ξεκαθαρίσεις τις (προ)θέσεις σου κι από ‘κει και πέρα, αν συμφωνήσει, όλα ανθηρά. Πιθανολογικά, βέβαια, δε θα το κάνει και το γνωρίζεις, άρα η ετυμηγορία και πάλι δεν είναι υπέρ σου καθώς πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες, με μόνο σκοπό μια παροδική καλοπέραση.

Στο σκοτάδι ζουν οι αρουραίοι, οι νυχτερίδες και λοιπά ζωάκια, που έτσι πλάστηκαν εξ αρχής κόσμου. Τα υπόλοιπα όντα, χωρίς το φως κατσιάζουν. Μη μου φέρεις, σε παρακαλώ, σαν παράδειγμα τα νυχτολούλουδα, που κάνουν και πιο ποιητικά, γιατί κι η Βανδή, θυμάσαι πως μαράζωνε στο ομότιτλο κομμάτι. Εκείνος που έχεις επιλέξει σαν σύντροφο, είναι κατά κάποιο τρόπο η αντανάκλασή σου. Οφείλεις, όπως σέβεσαι τον εαυτό σου, να σέβεσαι κι εκείνον, να τον τιμάς και να μην τον αποκόπτεις από τους άλλους σου σημαντικούς. Αν, τώρα, είναι κι απ’ τις δύο μπάντες συμφωνημένο, για λόγους προσωπικούς σας, αγνοήστε το εν λόγω άρθρο κι υιοθετήστε ένα νυχτοπούλι.

 

Συντάκτης: Κατερίνα Δούκα
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή