Ξεκινάς μια σχέση με όνειρο να την κρατήσεις για πολύ. Δε θες να διανοηθείς ότι μπορεί να έχει σύντομη ημερομηνία λήξης. Στο πίσω μέρος του μυαλού σου ονειρεύεσαι δεσμεύσεις κι επισημότητες. Εσύ. Δεν είναι, όμως, όλοι έτσι. Υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται καλύτερα σε ένα πιο φρι μοντέλο σχέσης. Δεν υπάρχει λόγος να πιέζεις τον άλλο όταν σου λέει ή σου δείχνει ότι δεν είναι έτοιμος να δεσμευτεί.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να εξαναγκάσεις τον άνθρωπο που βγαίνει μαζί σου να επισημοποιήσει τη σχέση σας, να σου προσδιορίσει ακριβώς τι έχετε –και μάλιστα να ξέρεις πως το βλέπει και σοβαρά– μόνο και μόνο επειδή εσύ νιώθεις έτοιμος για δέσμευση.

Ακόμα κι αν οι πράξεις του συντρόφου σου μαρτυρούν ότι εσύ είσαι ο ένας και μοναδικός που θέλει να κρατήσει στη ζωή του, αν ο ίδιος συναισθηματικά δε νιώθει έτοιμος να αποδεχτεί την κατάσταση, χάνεις απλώς το χρόνο σου.

Άκουσέ τον όταν σου λέει ότι έχει πληγωθεί, ότι δεν μπορεί ή δε θέλει να σε δει τόσο σοβαρά. Άκουσέ τον και μην παρερμηνεύεις πράξεις, μη δίνεις στον εαυτό σου ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανοχής της κατάστασης μέχρι να αποχωρήσεις. Είναι ειλικρινής απέναντί σου, δε θέλει να παίξει με τα αισθήματά σου κι αυτό τουλάχιστον τον τιμά.

Μαθαίνουμε ότι οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη σημασία απ’ τα λόγια κι ότι πρέπει να πιστεύεις περισσότερο αυτό που βλέπεις παρά αυτό που ακούς. Αυτό είναι εν μέρει γεγονός, εκτός απ’ την περίπτωση εκείνη που προσπαθεί να βρει εφαρμογή στο πλαίσιο μιας σχέσης.

Αν ο σύντροφός σου ισχυριστεί πως δε θέλει μονογαμική σχέση μαζί σου, αλλά μετά δε βγαίνει με άλλα πρόσωπα, περνάει χρόνο μαζί σου και δε σε αντιμετωπίζει μόνο ως σεξουαλικό παρτενέρ, σου στέλνει μηνύματα, επικοινωνεί μαζί σου, ενδιαφέρεται για σένα και για την καθημερινότητά σου, τότε εσύ αυτομάτως ερμηνεύοντας τις πράξεις του πιστεύεις ότι τα λεγόμενά του είναι απόρροια του φόβου του και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μην πιστεύεις στην περίπτωση αυτή τις πράξεις. Οι λέξεις σου λένε την αλήθεια κι αφού θεωρεί πως δεν μπορεί να δεσμευτεί, δε θέλει και να το κάνει. Και μέχρι να ξεκαθαρίσεις πως η στάση του σου δημιουργεί πρόβλημα και παραρμηνεύεται από σένα, δεν πρόκειται να σταματήσει να συμπεριφέρεται κατ’ αυτό τον τρόπο. Σου έχει πει την αλήθεια κι εσύ δεν αντέδρασες σ’ αυτή.

Φαντάστηκες πως θα καταφέρεις να το φέρεις στα μέτρα σου και να διεκδικήσεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς. Ωστόσο, γι’ αυτόν δεν είναι πρόβλημα να βγαίνετε και να περνάτε απλώς καλά. Αυτό ήθελε, αυτό ζήτησε, αυτό πέτυχε. Μόνο εσύ μπορείς να αναστρέψεις τα δεδομένα, ξεκαθαρίζοντας τις δικές σου απαιτήσεις και θέτοντας τα δικά σου όρια.

Αν το άτομο με το οποίο βγαίνεις σου ξεκαθαρίσει πως δε θέλει σχέση και δε θες ούτε εσύ σχέση, τότε οι συνθήκες είναι ιδανικές και για τους δύο. Αν, όμως, ο ίδιος δεν επιζητάει σχέση ενώ εσύ θες να είστε επίσημα μαζί, καλύτερα να ακούσεις τα λόγια του εξ αρχής και να ξεφύγεις απ’ την κατάσταση αυτή πριν καταλήξεις να πληγωθείς.

Δεν μπορείς να πιέσεις κάποιον να σε αγαπήσει, να σε βάλει στη ζωή του και να σε κρατήσει σ’ αυτή. Δεν έχει σημασία τι μπορείς να του προσφέρεις ή πόσο ελκυστικός είσαι. Ο ίδιος είναι δεσμοφοβικός, όχι εσύ. Και κατά πάσα περίπτωση δε θέλει να σε πληγώσει κι αυτός είναι κι ο λόγος που δε σου πούλησε παραμύθια κι έρωτες.

Η ξεκάθαρη δήλωση πως δε θες σχέση κι η συμπεριφορά σου απ’ την άλλη λες κι είστε σε σχέση, προφανώς και στέλνει λανθασμένα μηνύματα και προκαλεί συναισθηματική σύγχυση. Την ευθύνη ωστόσο, αν σε πληγώσει ένα τέτοιου είδους άτομο, δεν τη φέρει ο ίδιος, αλλά εσύ που δεν αποδέχτηκες τα λόγια του. Αν σου πουν ότι αξίζεις κάτι παραπάνω απ’ αυτούς, κάτι καλύτερο, έχουν δίκιο: όντως το αξίζεις.

Καιρός, λοιπόν, να αφήσεις πίσω την κατάσταση στην οποία βρέθηκες και να μπεις σε διαδικασία αναζήτησης προκειμένου να βρεις αυτό που εσύ θεωρείς καλύτερο για σένα!

Συντάκτης: Βασιλική Γ.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη