paneraki699

Υπάρχουν στιγμές που κλείνεις τα μάτια σου και ταξιδεύεις. Φαντάζεσαι μέρη μακρινά, τοπία που μοιάζουν με καμβά, εικόνες που μπορείς να δεις μόνο σε καρτ-ποστάλ. Με το μυαλό σου και μόνο δίνεις ζωή σε κάτι άψυχο, όπως όταν ξεφυλλίζεις ένα άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες σου. Η μόνη διαφορά στην τελευταία περίπτωση είναι ότι πρόκειται για στιγμές που κάποτε έζησες και που απλώς αναπολείς ως αναμνήσεις, ενώ στα ταξίδια του μυαλού φτάνεις σε μέρη που όχι μόνο δεν έχεις επισκεφτεί ποτέ, αλλά δεν ξέρεις καν αν υπάρχουν.

Κάθε άνθρωπος βαθιά μέσα του ονειρεύεται να ταξιδέψει. Κάποιοι πιο ονειροπόλοι θέλουν να γυρίσουν όλο τον κόσμο, κάποιοι άλλοι αρκούνται απλώς σε ταξιδάκια αναψυχής. Όλοι ταξιδεύουν με το μυαλό, γιατί εκεί μέσα δεν υπάρχουν εμπόδια. Μπορείς να βρεθείς απ’ τη Δύση στην Ανατολή, από τη μέρα στη νύχτα, απ’ το κρύο στη ζέστη, χωρίς ποτέ να αναλογιστείς τον τρόπο με τον οποίο έφτασες ως εκεί. Δε θα κάτσει κανείς στο κρεβάτι του να υπολογίσει τιμές εισιτηρίων, αν και πότε μπορεί να πάρει άδεια απ’ τη δουλειά, αν θα πάει με αεροπλάνο, με τρένο, με αυτοκίνητο ή με βαπόρι.

Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που ελάχιστοι άνθρωποι ταξιδεύουν συχνά. Για να πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι, όπως το έχεις ονειρευτεί, το πιο πιθανόν να χρειαστεί να βάζεις στην άκρη χρήματα απ’ τα δεδουλευμένα ενός ολόκληρου χρόνου και να το οργανώνεις δύο-τρεις μήνες πριν – μόνος σου ή με παρέα. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, αν κι από όσο έχω διαπιστώσει μιλάμε για άτομα με μεγάλη τρέλα, ενέργεια και διάθεση για εξερεύνηση!

Ένα ταξίδι σε βοηθάει να αλλάξεις παραστάσεις, να αποτυπώσεις στο μυαλό σου εικόνες που ούτε καν είχες φανταστεί. Ορισμένα πράγματα μπορεί να σου φανούν από αστεία έως γελοία κι ορισμένες παραξενιές δεν περίμενες ποτέ ότι θα τις συναντήσεις σε άνθρωπο. Υπάρχουν διάλεκτοι που δε θα καταλάβεις, άτομα που δε θα μπορέσεις να συνεννοηθείς. Αξιοθέατα που από κοντά μοιάζουν ακόμα πιο μαγικά από ό,τι τα περίμενες και φωτογραφίες, φωτογραφίες που θα τραβήξεις για να έχεις να θυμάσαι όταν πια επιστρέψεις σπίτι σου.

Καλά τα ταξίδια, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που γυρίζεις σπίτι ταλαιπωρημένος, κουρασμένος, ζητώντας απεγνωσμένα δύο-τρεις μέρες να μην κάνεις τίποτα μέχρι να χαλαρώσεις.

Καλά τα ταξίδια, αλλά σαν το σπίτι πουθενά. Γιατί στο σπίτι σου έχεις τις δικές σου αναμνήσεις. Κάθε γωνιά του σου θυμίζει κάτι -όμορφο ή άσχημο δεν έχει σημασία-  σου ξυπνά συναισθήματα καθημερινά. Τις κρύες μέρες του χειμώνα είναι αυτό που θα σου προσφέρει ζεστασιά, έχεις-δεν έχεις κάποιον αγκαλιά.

Στον καναπέ θα αράξεις και χουχουλιάζοντας τυλιγμένος με τις κουβέρτες σου, θα ανοίξεις το λαπτοπ ή την τηλεόραση και θα καθίσεις να χαζεύεις με τις ώρες. Θα έρθουν οι φίλοι σου και θα καθίσετε γύρω απ’ το τραπέζι παίζοντας επιτραπέζια, χαζολογώντας και πειράζοντας ο ένας τον άλλο.

Το σπίτι σου έχει τη δική σου προσωπική πινελιά, είναι διακοσμημένο με το δικό σου γούστο. Είτε είσαι μινιμαλιστής είτε έχεις άπειρα μπιμπελό, είναι ο χώρος στον οποίο ζεις κι έχεις επιλέξει εσύ τι θα βρίσκεται και σε ποια θέση. Ακόμα κι όταν οι «τέσσερις τοίχοι» νιώθεις ότι σε ψυχοπλακώνουν, άπαξ και βρεθείς μια βδομάδα μακριά τους νιώθεις ότι θες να γυρίσεις πίσω. Κι αυτό, γιατί το έχεις συνδυάσει με τις συνήθειές σου. Εκεί μπορείς να είσαι ο εαυτός σου.

Δεν έχει σημασία το σπίτι ως διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας, ως ιδιοκτησία. Σημασία έχει ότι είναι ο χώρος σου, ένας ολόδικός σου χώρος που έχεις φτιάξει εσύ για σένα! Σκέψου ότι μπορείς να αλλάξεις τη διαμόρφωση ανά πάσα στιγμή και κανένας δεν είναι μέσα στο σπίτι σου για να σου επιβάλλει κανόνες. Οι κανόνες είναι αυτοί που θα ορίσεις εσύ κάθε μέρα, μπορείς να πετάξεις ό,τι θέλεις όπου θέλεις και να κυκλοφορήσεις όπως θέλεις..

Προσοχή όμως.. Αυτά μόνο στο σπίτι σου! Μη σου μπαίνουν ιδέες να τα κάνεις κι αλλού!

Συντάκτης: Βασιλική Γουγούλα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!