Ο Βολταίρος είχε πει «για να χαρακτηρίσεις κάτι όμορφο πρέπει να σου προκαλεί θαυμασμό κι ευχαρίστηση». Αν κι η ομορφιά είναι εντελώς υποκειμενική, κάτι (στα μάτια μας) ωραίο σίγουρα θα προκαλέσει εντύπωση και ζήλο στο πέρασμά του -ιδιαίτερα αν αυτό συνοδεύεται από μια ωραία ψυχή κι ένα γοητευτικό μυαλό.

Η έννοια της ομορφιάς στο πέρασμα των χρόνων διαρκώς αλλάζει. Στην εποχή τη εικόνας και των likes, η εξωτερική εμφάνιση κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι άνθρωποι ελκύονται από ένα ωραίο σώμα ή ένα όμορφο πρόσωπο, ερωτεύονται όμως όταν βρουν κάποιον που εκτός από σωματική μπορεί να τους προσφέρει και πνευματική ηδονή.

Μπαίνουν, λοιπόν, σε σχέσεις με εκείνους που κατάφεραν να τους γοητεύσουν κι αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι οι οποιεσδήποτε επαφές τους με το παρελθόν τελειώνουν εκεί, όπως και τα βλέμματα όλο νόημα σε γνωστούς κι αγνώστους, ειδικά όταν συνοδεύουν το αμόρε τους.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι μπαίνοντας σε μια σχέση παύεις να επικοινωνείς με άλλους ανθρώπους, η συναναστροφή μας με κόσμο είναι διαχρονική ανθρώπινη ανάγκη, ούτε μπορείς να κλείνεις τα μάτια για να μην προσέξεις κανένα. Αλλάζει, όμως, ο τρόπος που διατηρείς τις επαφές σου. Αλλιώς θα χαζέψεις έναν περαστικό, αλλιώς θα μιλήσεις σε ένα γνωστό όταν είσαι ελεύθερος, αλλιώς όταν έχεις σχέση. Εννοείται πως παραμένεις ευγενικός σε κάθε περίπτωση, αλλά θέτεις πιο σαφή όρια ως δεσμευμένος.

Η αντίδρασή σου αυτή, το να κρατάς κάποιες αποστάσεις, δε σημαίνει ότι φοβάσαι το ταίρι σου ή ότι καταπιέζεσαι. Αντιθέτως, ερμηνεύεται ως σεβασμός και σιγουριά για την επιλογή σου. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να αποκόψεις τον εαυτό σου απ’ το υγιές παιχνίδι του φλερτ.

Το κατά πόσο είναι ηθικό να χαζεύεις κάτι που τραβάει αυθόρμητα το βλέμμα σου ή να γοητεύεσαι από μια ενδιαφέρουσα παρουσία, ενώ έχεις σχέση, έχει κατά καιρούς συζητηθεί και διχάσει για το αν πρόκειται για απιστία ή όχι. Η αλήθεια είναι πως ο θαυμασμός ξεκινάει απ’ το μυαλό και δεν μπορείς να τον ελέγξεις, απλώς συμβαίνει. Συγκινείσαι από κάτι ωραίο (όπως ορίζεται για σένα αυτό) κι εκφράζεις το θαυμασμό σου με ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο ή ένα κομπλιμέντο.

Για πολλούς το φλερτ αποτελεί τρόπο ζωής κι όντως μπορεί να λειτουργήσει σαν φλόγα που πυροδοτεί το πάθος μέσα στη σχέση. Αναμφισβήτητα, το ενδιαφέρον κάποιου ανεβάζει την αυτοπεποίθησή σου. Το φλερτ σε κρατάει δραστήριο κι ενεργοποιημένο. Μάλιστα, πολλοί απολαμβάνουν και καμαρώνουν να φλερτάρουν το ταίρι τους. Επιβεβαιώνει την αξία τόσο του συντρόφου τους όσο και τη δική τους, αφού όσοι και να επιθυμούν να κατακτήσουν τον άνθρωπό τους τον έχει εκείνος.

Καλός, λοιπόν, ο θαυμασμός, καλό και το φλερτ, για να μην καταντήσουν όμως προβληματικά για το ζευγάρι θα πρέπει να τεθούν κάποια όρια. Τα όρια αυτά αρχίζουν να υπερβαίνονται όταν ο παραλήπτης του θαυμασμού μας είναι συγκεκριμένος. Όταν, δηλαδή, το ταίρι σου ή εσύ φλερτάρετε συστηματικά με ένα άτομο και καμαρώνετε διαρκώς κάποιο χαρακτηριστικό του, τότε παύει να είναι απλώς μια καλή κουβέντα αλλά γίνεται ενδιαφέρον, που μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη σχέση σου.

Αν μάλιστα η κουβέντα περιλαμβάνει και σεξουαλικά υπονοούμενα ή αγγίγματα τότε η κατάσταση έχει ξεφεύγει απ’ τα όρια του φλερτ κι ίσως να μιλάμε για απιστία. Γενικότερα τα όρια είναι πολύ λεπτά. Για το λόγο αυτό αν θεωρήσεις ότι εσύ ή ο σύντροφός σου το παρακάνετε, καλό είναι να το ξεκαθαρίσετε κάνοντας μια ήρεμη συζήτηση. Οι φωνές κι οι υστερίες δε βοηθούν.

Ο θαυμασμός, λοιπόν, είναι φυσική αντίδραση, δεν αποτελεί απιστία αν δεν υπερβαίνει τα όρια. Αρκεί να σέβεσαι τον εαυτό σου και το σύντροφό σου και να μην τον εκθέτεις, ούτε να τον φέρνεις σε άβολη θέση με υπερβολές που του δημιουργούν ανασφάλεια. Είναι διαφορετικό να αναγνωρίζεις το ωραίο απ’ το να θέλεις να το γεύτεις.

 

Συντάκτης: Βασιλεία Ζάμπα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη