anastasia489

Τον τελευταίο μισό αιώνα ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία έχει εξελιχθεί και με την ανέλιξη αυτή ήλθαν πολλές ελευθερίες αλλά και πολλές ευθύνες. Πλέον, ο ρόλος της δεν περιορίζεται μόνο στο σπίτι με τα παιδιά, ούτε σ’ ένα εργοστάσιο ή στα περβόλια ως εργάτρια, αλλά έχει διευρυνθεί και κοινωνικά.

Η γυναίκα πάντα ήταν ένα δυνατό πλάσμα κι έχει υποστεί πολλά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η θρησκεία, η ανδροκρατούμενη κοινωνία και η εξουσία την είχαν σε μοίρα τελευταία. Την ήθελαν ένα άβουλο κι αδύναμο πλάσμα, κρυμμένο πίσω από τους γονείς της κι αργότερα πίσω από τον άνδρα της. Έπρεπε να υπομένει και να δέχεται τα πάντα για να επιβιώσει ή να κάνει την επανάστασή της και να δεχθεί τις συνέπειες των πράξεών της.

Τελικά, η γυναίκα επαναστάτησε σε πολλές σύγχρονες κοινωνίες και πήρε τη ζωή στα χέρια της. Μπορεί και θέλει να τα βγάζει πέρα μόνη της. Θέλει να είναι ανεξάρτητη και να βασίζεται πρώτα στον εαυτό της και μετά στη σχέση της ή την οικογένειά της. Θέλει να είναι το κοριτσάκι του μπαμπά, θέλει να ερωτεύεται σαν μικρό παιδί, όμως, ξέρει ότι το παιχνίδι εκεί έξω είναι σκληρό και πρέπει να φανεί αντάξιά του. Δεν μπορεί να παραδώσει τα όπλα με την πρώτη οικονομική δυσκολία και δε θα σταματήσει να ερωτεύεται με τον πρώτο εξευτελισμό που θα βιώσει ως γυναίκα.

Αυτή είναι η δυναμική γυναίκα του σήμερα. Αυτή που ξεκινάει από την εφηβεία της να δουλεύει στα μπαρ και στα καφέ για να βγάλει το χαρτζιλίκι της, κι ας δέχεται σεξιστικά σχόλια ή κινήσεις. Αυτή που θα πει όχι στον πρώτο τυχόντα, κι ας την πει ξενέρωτη. Αυτή που θα πει ναι στο μεγάλο έρωτα κι όταν φάει τα μούτρα της θα βρει τους τρόπους να ξαναγαπήσει. Αυτή που θα φέρει στον κόσμο μόνη ένα μωρό, γιατί δε θέλει να το σκοτώσει. Αυτή που θα στηρίξει την οικογένειά της στα δύσκολα και τους φίλους της όταν την χρειαστούν. Αυτή που θα δουλέψει σκληρά για μία ανέλιξη στη δουλειά της και για να έχει μία κάποια ποιότητα ζωής, όσο της επιτρέπουν οι καιροί.

Αυτή που όλοι την περνάνε για λύκο και πάντα καταφέρνει να επιβιώνει, μήπως είναι τελικά αρνάκι; Μια δυναμική γυναίκα έχει ανεπτυγμένη τη διαίσθησή της κι έτσι αισθάνεται την απειλή από μακριά. Έχει δυνατό το ένστικτο της επιβίωσης σε σημείο που σε κάποιους να μοιάζει απόμακρη, αναίσθητη ή σκληρή. Και τέλος, έχει έναν αέρα ανεξαρτησίας και σιγουριάς. Ξέρει τι θέλει και πώς να το κερδίσει. Όμως, προτού την κρίνεις και προτού απομακρυνθείς, στάσου λίγο και κοίταξε καλύτερα.

Οι εμπειρίες του καθενός και οι δυσκολίες που πέρασε στη ζωή του είναι αυτές που πλάθουν τις συμπεριφορές του σε μεγάλο βαθμό. Όσο λιγότερο έχει πληγωθεί μια γυναίκα κι έχει παλέψει για την επιβίωσή της κι όσο πιο λίγο έχει γνωρίσει την άσχημη πλευρά του κόσμου, τόσο πιο προσεγγίσιμη είναι. Μια γυναίκα άβγαλτη, που τα βρήκε στη ζωή της όλα σχεδόν έτοιμα δεν έχει προλάβει να χτίσει τείχη προς τον έξω κόσμο, γιατί στο δικό της κόσμο δε χρειάστηκαν. Ό,τι ήθελε το είχε και ό,τι δεν είχε κατάφερε να το αποκτήσει με τον εύκολο και πλάγιο τρόπο.

Το πρόσωπο μιας δυναμικής γυναίκας είναι μεν πιο σκληρό, όμως τα μάτια της σπινθηροβολούν. Σου λέει «όχι», όμως μέσα της παρακαλεί να παλέψεις γι’ αυτήν. Θέλει να πληρώνει το λογαριασμό της, όμως θέλει να της δώσεις περισσότερα στο κρεβάτι. Θέλει να δουλεύει, όμως θέλει και το χρόνο σου. Θέλει οι σχέσεις της να είναι ουσιαστικές. Να μπορεί να επικοινωνεί και ν’ ανοίγεται στο σύντροφό της, όπως δεν μπορεί να κάνει με κανέναν άλλο.

Μια δυνατή γυναίκα θα σε διεκδικήσει, γιατί σε διάλεξε ανάμεσα σε τόσους άλλους. Άμα σ’ εμπιστευτεί γίνεται ευάλωτη. Θα δώσει τα πάντα, γιατί θα το κάνει μόνο μετρημένες φορές. Άμα ερωτευτεί και τα τείχη πέσουν, θα δεις μια ευαίσθητη πλευρά που δε θα δεις σε κανένα, δήθεν, γλυκό κοριτσάκι εκεί έξω που ρίχνει δάκρυα με την πρώτη αφορμή. Δε σε βλέπει ως τρόπαιο, ούτε ως αποκούμπι. Θα σε λατρέψει σαν μικρό Θεό και θα σε θελήσει με πάθος, έτσι όπως ζει τη ζωή της. Θα εκτιμήσει όσα της δώσεις, γιατί πολύ λίγοι άπλωσαν το χέρι τους να της δώσουν κάτι χωρίς να ζητήσουν αντάλλαγμα.

Θα γίνει η καλύτερη σύντροφος και μητέρα, γιατί δε θέλει να κρατάει κανένα για τον εαυτό της ή για να καλύψει τις ανασφάλειές της. Δε θα σταματήσει να δίνει την αγάπη της και να σε στηρίζει με το σθένος της. Θα σου δώσει κίνητρα να βελτιώνεσαι και θα σου βγάλει τον καλύτερό σου εαυτό, γιατί ξέρει ότι αξίζει περισσότερα. Γι’ αυτό και σε διάλεξε. Τέλος, θα μεγαλώσει ελεύθερα και ανεξάρτητα παιδιά, όπως ελεύθερη έζησε τη ζωή της.

Συντάκτης: Πράξια Αρέστη
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!