Αν ρωτήσετε ένα εκατομμύριο ανθρώπους τι είναι αυτό που δε θα αποχωρίζονταν ποτέ, το πιο πιθανόν οι 900,000 να σας πουν το κινητό τους. Για να επαληθεύσετε, ξεκινήστε απ’ τον εαυτό σας κι επεκταθείτε στον περίγυρό σας.
Και για να το πάμε επιστημονικά, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 9 στους 10 Αμερικάνους έχουν κινητό και τα δύο τρίτα αυτών smartphones. 43% δε, δεν έχουν καν σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι τους. Τι να το κάνουν εξάλλου όταν μπορούν να έχουν συνεχώς μαζί τους το κινητό; Οι αριθμοί αυτοί το πιο πιθανόν να ισχύουν για όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο ρόλος των κινητών στη ζωή μας γίνεται όλο και πιο μεγάλος. Η ίδια μάλιστα έρευνα ,που ανέφερα πιο πάνω, λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα κινητά τους ως προέκταση του σώματός τους. 90% των ιδιοκτητών smartphone λένε ότι κουβαλούν συνεχώς μαζί τους το κινητό του, ένα 6% πολύ συχνά, 3% σπάνια και 1% ποτέ.

Πέραν αυτού, η πλειονότητα των ιδιοκτητών κινητών αφήνει πάντα ανοιχτά τα κινητά της. Το 45% κλείνει σπάνια το κινητό του και το 31% ποτέ. Άτομα ηλικίας κάτω των 50 είναι πιο πιθανόν να απαντήσουν ότι δεν κλείνουν ποτέ το κινητό τους ενώ οι άνω των 50 το κλείνουν μερικώς.

Όσοι έχουν smartphones δεν το χρησιμοποιούν απλά για να μιλάνε ή να στέλνουν μηνύματα, αλλά το χρησιμοποιούν συνεχώς για πολλές απ’ τις καθημερινές τους υποχρεώσεις ή για ψυχαγωγικούς λόγους. Σε αυτό συνέβαλε βέβαια κι η έξαρση των εφαρμογών (apps), που αφορούν σε πολλά θέματα και τομείς της ζωής. Αυτοί που χρησιμοποιούν συνεχώς τα applications είναι οι νέοι ηλικίας 19-29. Τα ποσοστά πέφτουν στο 26% μεταξύ ατόμων ηλικίας 30-49 και στο 7% για άτομα άνω των 50.

Στο ότι τα κινητά έχουν αντικαταστήσει πολλά άλλα αντικείμενα που πλέον ξεχάσαμε ότι χρησιμοποιούσαμε, ισχύει. Το ότι μας έχουν κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη είναι κι αυτό ένα γεγονός που κανείς δεν μπορεί ν’ αρνηθεί. Το ότι, όμως, έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας το σκεφτήκατε ποτέ; Οι εταιρείες τηλεφωνικής επικοινωνίας έχουν καταφέρει να εκτοπίσουν οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, ακόμη και τον φορητό υπολογιστή ή τη φωτογραφική, βάζοντας τα πάντα σε μία μικρή συσκευή που χωράει στην τσέπη και στο ένας μας χέρι. Έξυπνο! Γι’ αυτό κι η εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων είναι ραγδαία σε αντίθεση με άλλες συσκευές και γι’ αυτό πλέον ένα καλό smartphone ή android αξίζει μία μικρή περιουσία.

Για σκεφτείτε λίγο. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πολύ λίγα σήμερα, όμως, οι πιθανότητες να έχουν ένα πολύ καλό κι ακριβό κινητό είναι τεράστιες. Και γι’ αυτό έχουν προνοήσει και πάλι οι εταιρείες τηλεφωνίας με τα ευέλικτα πακέτα που προσφέρουν σε συνεργασία με τις εταιρείες τηλεπικοινωνίας. Απ’ τα δόντια τους δε γλυτώνει κανείς!

Το ότι βέβαια το κινητό έχει γίνει τόσο απαραίτητο για τον άνθρωπο όσο και ένα ζωτικό του όργανο δεν είναι πάντα καλό. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το κινητό του και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς αυτό. Σκεφτείτε πόση δυσφορία νιώσατε κάθε φορά που το κινητό σας τηλέφωνο έσπασε. Πόσα πράγματα προσωπικά κι επαγγελματικά έχετε φυλαγμένα σ’ αυτό, πώς χάσατε αμέσως επαφή με τον έξω κόσμο, πόσο ανάπηροι κι ανίκανοι νιώσατε. Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει εξάρτηση. Κάποιες έρευνες λένε ότι η υπερβολική χρήση τους είναι υπαίτια για πολλές σύγχρονες ασθένειες, όπως ο καρκίνος ή η κατάθλιψη.

Καλά, λοιπόν, τα κινητά, όμως, χρειάζεται κάπου να βάλουμε ένα μέτρο. Ο καθένας μέχρι εκεί που θεωρεί ότι τον παίρνει. Το να κοιμάσαι αγκαλιά με έναν άνθρωπο ή το αγαπημένο σου κατοικίδιο είναι πολύ καλύτερο κι υγιεινό απ’ το να κοιμάσαι αγκαλιά μ’ ένα κινητό.

 

Συντάκτης: Πράξια Αρέστη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη