1. Βρες συνένοχο για το έγκλημα

Όσο κι αν θες να νομίζεις ότι το ‘χεις μόνος σου, ένα πάρτι για να λειτουργήσει όπως πρέπει, να γίνουν όλα πουτάνα δηλαδή, θέλει και συνεργάτη. Βρες κάποιον που τα πάτε καλά, που συνεννοείστε, αλλά δεν είναι και το κολλητάρι σου. Δυο μυαλά λειτουργούν καλύτερα από ένα και σίγουρα θα έχεις κάποιον να φορτώσεις την αγγαρεία που δεν ψήνεσαι να αναλάβεις. Να κουβαλήσει το καρπούζι, ας πούμε.

 

2. Τα καλά τα πάρτι γίνονται στα σπίτια

Θα μου πεις τώρα εσύ: «Τα έχεις δει τα σπίτια, όμως, μετά τα πάρτι;»  Τι να σου πω κι εγώ; Τα έχω δει κι έχω τρίψει εγώ βρόμα απ’ το μάρμαρο με την οδοντόβουρτσα, μην τυχόν και σκάσει μύτη απροειδοποίητα η μάνα μου και δει τη δεύτερη Χιροσίμα σε εξέλιξη. Αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αν είναι να ξεράσεις κάπου, καλύτερα να ξεράσεις στο μπάνιο σου. Το ίδιο ισχύει και για την κρεβατοκάμαρα και δεν εννοώ  τον εμετό.  Γι’ αυτό η καλύτερη λύση είναι να το κάνεις στον χώρο σου. Μάζεψε ό,τι θέλεις να σώσεις και κλεισ’  τα σε ένα δωμάτιο off limits. Άσε το σπίτι σου να ζήσει τις στιγμές δόξας που αξίζουν στη φοιτητική σου καριέρα. Και να θυμάσαι πως θα μείνει για πάντα στην ιστορία, μέσα απ’ την ατάκα: «Θυμάσαι, ρε συ, τότε στο σπίτι του Θανάση, που κάναμε τον χαμό;». Και θα χαμογελάς εσύ, Θανάση, γιατί το σπίτι σου θα έχει μείνει στην ιστορία -εσύ είσαι ο Θανάσης. Σκέψου το.

 

3. Προσκάλεσε τον γείτονα.

Όχι την πολυκατοικία, κάνα δυο που βγάζετε μια υποτυπώδη άκρη. Μπορεί και να μη σκάσει μύτη ποτέ, αλλά εσύ θα είσαι καλυμμένος. Βάλε κι ένα χαρτάκι στο ασανσέρ, αλλά πρόσεξε, θέλει διπλωματία το πράγμα. Πρέπει να γράψεις κάτι μη διαπραγματεύσιμο, το μεγάλο σου χαρτί, κάτι που θα τους μαλακώσει όταν μετά τις 12 θα έχουν μάτι γαρίδα απ’ τις αγριοφωνάρες σας. Πήρες υποτροφία κι έχεις γενέθλια, ξεπέρασες την ανεμοβλογιά σου και ταυτόχρονα κέρδισες το τζόκερ, παίξε συνδυαστικά και φτιάξε το άλλοθί σου. Πρόσεξε, όμως, να είσαι πιστευτός. Αν είσαι πρώτο έτος, μη γράψεις ότι ορκίζεσαι, γιατί όταν θα χρωστάς τριάντα για πτυχίο και θα πιστολιάζεις εξεταστικές, θα σε κοροϊδεύει μέχρι κι η γιαγιά στον πρώτο.

 

4. Τα πίνω όλα, τα πίνω όλα, χάπια ουίσκι και κόκα κόλα.

Αν κάτι δεν πρέπει να τελειώσει ποτέ, αυτό είναι το ξύδι. Καλύτερα να ξεμείνετε από κωλόχαρτο, παρά από τεκίλα. Εντάξει το καταλαβαίνω, φοιτητής είσαι, άρα άφραγκος κι απελπισμένος. Επειδή όμως ξέρεις και ξέρω, κλείνουμε ο ένας στον άλλον το μάτι πονηρά. Τρίλιτρο κρασί 3,99, ονόματα δε λέμε, διαφημίσεις δεν κάνουμε. Τα βαριά θα τα πάρεις με τον συνένοχο, στο είπα ότι θα σου φανεί χρήσιμος. Και φυσικά, μην είσαι ηλίθιος, το εισιτήριο των καλεσμένων σου θα είναι οι αλκοολικές μονάδες. Αν δε διαθέτουν στα χέρια τους πάνω από 2,3% δεν μπαίνεις, φίλε. Φοιτητής, σημαίνει ρεφενέ. Αν θέλατε χλίδες, να πηγαίνατε αλλού. Εδώ είμαστε για να γίνουμε κώλος, αλλά να τρώμε και τίποτα τον υπόλοιπο μήνα. (3,99 σου λέω, ψάξ’ το.)

 

5. Η μουσική μας ενώνει, μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι.

Πρέπει να τα ‘χεις όλα. Να παίξεις και τον Παντελίδη, να βάλεις και την ψαγμένη την καλτίλα στο νωρίς του, να έχεις και μια Μποφίλιου πρόχειρη για τους πονεμένους. Δεν κάνεις πάρτι μόνο για σένα κι αν ξανακούσω κανένα κομπλεξάκι να δηλώνει πως «δε θα ακούμε ό, τι να’ ναι, να έχει και μια ποιότητα», θα αυτοπυρποληθώ.  Όταν έχεις  χορέψει «κετελαπόνγκο» στη μέση μιας πλατείας, μάθε λίγο να σέβεσαι την τρασίλα. Την τρασίλα δε θα την ξαναπιάσεις στο στόμα σου. Την τρασίλα! Μάθαμε τώρα όλες οι ποιοτικές. Τα πήρα λίγο, αλλά ηρεμώ.

 

6. Κάλεσε κάποιον που δε χωνεύεις.

Ξέρω εκ πρώτης ακούγεται λίγο ηλίθιο, αλλά είναι και γαμώ τις ιδέες. Όλα άλλωστε όσα έχω πει, είναι δοκιμασμένα, είπαμε πρώτα ζούμε κλπ. Θα φέρω στο πάρτι κάποιον που δε γουστάρω; Ναι, ακριβώς αυτό θα κάνεις. Θα πυροδοτήσεις την ίντριγκα, φίλε μου, θα έχεις κάποιον να θάβεις, να ασχολείσαι αν τύχει και βαρεθείς έστω και λίγο. Θα είναι το θύμα σου αν κάτι δεν πάει καλά, θα έχεις να ξεσπάσεις. Δε φτάσανε τα ποτήρια; Α την καριόλα τη Μαρία, πώς είναι έτσι τα μαλλιά της. Έσπασε το τασάκι; Την καριόλα τη Μαρία. Φασώθηκε ο Γιακουμής με άλλη; Καριόλα Μαρία. Σιγουράκι.

 

7. Ξεκίνα να πίνεις από νωρίς.

Και πότισε κι όποιον έρχεται. Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να διώξεις αυτήν την ηλίθια αμηχανία του πρώτου δίωρου, που ακόμα δεν έχεις μεθύσει, δεν έχεις συνηθίσει και δε χορεύει κανένας. Αν όλοι κάνουν κεφάλι στο μισάωρο, τα προβλήματα λύνονται πολύ πιο άμεσα. Κι οι αναστολές επίσης.

 

8. Μην προσπαθήσεις να τα ελέγξεις όλα.

Αν κάνεις αυτό το λάθος, αν νιώσεις υπερβολικά οικοδεσπότης, θα καταλήξεις να περάσεις χάλια, όπως όταν η μάνα σου, σου έκανε τα πάρτι κι όλη μέρα έψηνε λουκανοπιτάκια για να χλαπακιάσεις. Θα συμβεί η μαλακία, θα σπάσει το ποτήρι, θα χαθεί το κινητό και κάποιος δε θα βρει ποτέ το σπίτι. Εσύ να κρατάς ένα ποτήρι στο χέρι σου και κάθε φορά που θα συμβαίνει κάτι που δε θες, πίνε. Δε θα φτιάξει ούτως ή άλλως, οπότε απόλαυσέ το.

 

9. Άσε τον κόσμο να κοιμηθεί σπίτι σου.

Δεν ξέρω καν αν χρειάζεται επεξήγηση αυτό. Έχεις έτοιμο το προσωπικό σου, αυτούς που θα αναγκάσεις να σε βοηθήσουν με τη βρόμα την επόμενη, επειδή όχι μόνο έκανες και γαμώ  τα πάρτι, αλλά τους άφησες να ξεκουράσουν τα ταλαίπωρα κορμιά τους και τους έφτιαξες και καφέ για να μπορέσει να ανοίξει το μισό απ’ τα δυο μάτια. Μη σου πω ότι εσύ μπορείς απλά να επιβλέπεις, τι άλλο να κάνεις πια; Τόσο κουράστηκες!

 

10. Καν’ τα όλα πουτάνα.

Τα πάρτι είναι η τέλεια αφορμή για να βγουν όλα στη φόρα. Να χαθούν για λίγο οι κανόνες, να ξεδώσεις, να πιάσεις τη μαλάκω που σου έχει βγάλει την ψυχή τρεις μήνες και να της φασώσεις τον αδόξαστο. Να κλάψεις, να χορέψεις, να πέσεις και να ξανανέβεις, να ξεφύγεις, να κάνεις λάθος και να χαμουρευτείς με την κολλητή σου. Γιατί; Γιατί έτσι, ρε γαμώτο. Γιατί είσαι φοιτητής και δικαιούσαι να κάνεις μεγάλες ηλιθιότητες, που μπορείς την επόμενη απλά να τις ρίξεις στο ποτό. Όχι εγώ, η τεκίλα. Αυτά θα έχεις να θυμάσαι, αυτά θα έχεις να λες, όταν πια έχεις γεράσει και θες να κοιμάσαι απ’ τις εννιά. Γιατί το μόνο που κάνει ένα πάρτι επιτυχημένο εν τέλει, είναι να το θυμάσαι. Κι εσύ και η Μαρία και ο Γιακουμής κι η απέναντι που δεν κοιμήθηκε απ’ τη φασαρία.

 

Άσπρο πάτο!

Συντάκτης: Γιοβάννα Κοντονικολάου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη