Το θερμόμετρο την προηγούμενη εβδομάδα άγγιξε αισίως τους 35 βαθμούς Κελσίου και το poll του pillowfights, απόλυτα εναρμονισμένο με τις καιρικές συνθήκες, πραγματευόταν θέμα που εκτόξευε την εσωτερική μας θερμοκρασία σε παρεμφερή επίπεδα. Αν έλαβες μέρος, κατανοείς πλήρως σε τι αναφέρομαι. Αν όχι, μάλλον θ’ αναρωτιέσαι τι είδους ψηφοφορία δύναται να προκαλέσει στον εσωτερικό μας υδράργυρο αύξηση τέτοιων διαστάσεων. Μα φυσικά μια ψηφοφορία στην οποία κυριαρχεί ένα ερώτημα για πρώην.

Έτσι, λοιπόν, καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας κληθήκατε ν’ απαντήσετε σ’ ένα διαχρονικό ερώτημα που ταλανίζει την ολοκλήρωση σχεδόν κάθε σχέσης. Ερώτημα απλό στη διατύπωσή του, μα συνάμα δυσεπίλυτο στην πράξη. «Κρατάς επαφή με τους/τις πρώην σου;».

Συγκεκριμένα, είχατε να επιλέξετε σε ποια κατηγορία απ’ τις ακόλουθες εντάσσεστε. Είστε απ’ αυτούς που διαγράφουν τελείως το παρελθόν και δεν έχετε καμία επικοινωνία; Ή μήπως, επειδή είστε κι ανώτεροι άνθρωποι, δεν κρατάτε κακίες κι ένα «χρόνια πολλά» το λέτε σε γιορτές και πανηγύρια; Μπορεί, βέβαια, η σχέση σας να έληξε πολιτισμένα, οπότε να συμπεριλαμβάνεστε σ’ όσους διατηρούν φιλικές σχέσεις με τους πρώην -αλήθεια, υπάρχουν τέτοιοι ανάμεσά μας; Ή τέλος, μπορεί να είστε απ’ αυτούς που δεν τα έβρισκαν στη συνύπαρξη, αλλά επειδή το κρεβάτι ήταν αξιομνημόνευτο, μια στο τόσο συναντιούνται και τα σεντόνια παίρνουν φωτιά.

Μακρηγόρησα, όμως. Αναφερόμαστε σε poll, άρα στο προσκήνιο βρίσκεστε εσείς, pillowαναγνώστες. Επομένως, πάμε να δούμε τι αποφασίσατε.

Τελευταία και καταϊδρωμένη έρχεται η επιλογή «κάνα κρεβάτι που και που». Μ’ ένα ποσοστό κοντά στο 5.5%, φαίνεται πως οι περισσότεροι, όσο καλό και να θεωρούσατε το σεξ με πρώην, δε θα το επαναλαμβάνατε. Προτιμάτε να προχωρήσετε στη σεξουαλική σας ζωή με νέους συντρόφους, αντί να δοκιμάσετε εκ νέου περσινά ξινά σταφύλια. Όπως λέει εξάλλου και το άσμα «το πουλί για να τραφεί, πρέπει ν’ αλλάζει την τροφή».

Εν συνεχεία, τρίτη σας επιλογή αποτέλεσε το «Φυσικά, σχεδόν φιλική». Περίεργη κατηγορία σίγουρα. Παρ’ όλα αυτά, συγκέντρωσε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό άνω του 15%. Κι αναρωτιέμαι, είστε σίγουροι για το τέλος που δώσατε στη σχέση; Μήπως, εσείς ή ο πρώην σύντροφός σας και νυν φίλος σας, κάνετε δεύτερες σκέψεις σχετικά μ’ αυτό το χωρισμό; Απ’ την άλλη, ενδέχεται να ενστερνίζεστε τη θεωρία πως τα καλύτερα γκολ μπαίνουν στα φιλικά.

Πλησιάζουμε προς την κορυφή και τα πράγματα ζορίζουν, σ’ ένα πραγματικό ντέρμπι για την ανάδειξη του νικητή. Στη δεύτερη θέση συναντάμε όσους δε θέλουν και πολλά-πολλά, όμως, αφού μοιράστηκαν στιγμές της ζωής τους με κάποιον, κομμάτια να γίνει, θα ευχηθούν ένα «χρόνια πολλά» κι ας πέσει κάτω. «Μόνο τα τυπικά, σε γιορτές και γενέθλια», λοιπόν, σ’ απόσταση αναπνοής απ’ την πρώτη θέση, με ποσοστό που ξεπερνάει το 38%. Πάνω απ’ όλα, είστε άνθρωποι με επίπεδο κι ενσαρκώνετε το «περασμένα, ξεχασμένα». Ό,τι κι αν έγινε στο παρελθόν, μια ευχή θα τη δώσετε.

Κι η ώρα που όλοι περιμέναμε. Η αποκάλυψη του μεγάλου νικητή. Παύση, ήχος τυμπάνων.

Στην πρώτη θέση, κόβοντας οριακά πρώτο το νήμα με ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 40.5%, έρχεστε όλοι εσείς που όταν μια κατάσταση θεωρείται τετελεσμένη, δεν επιθυμείτε οποιαδήποτε επαφή με το παρελθόν σας. Νικήτρια επιλογή η «Καμία επαφή, την κόβω μαχαίρι». Αφού χωρίσατε, και το διαλύσατε, ποιος ο λόγος να έχετε έστω και την παραμικρή επικοινωνία; Αυτό είναι το σκεπτικό σας. Ο καθένας έχει προχωρήσει τη ζωή του και δεν υπάρχει κανένα απολύτως αντίκρισμα στο να μοιράζεστε μηνύματα, ευχές ή το κρεβάτι σας με πρώην.

Σίγουρα, όπως διακρίνεται κι απ’ τις απαντήσεις σας, δεν υφίσταται καθιερωμένη κι ορθή αντιμετώπιση σε ό,τι σχετίζεται με τις επαφές που διατηρεί ο οποιοσδήποτε με προηγούμενους συντρόφους. Πρόκειται για μια δυσεπίλυτη εξίσωση, στην οποία πληθώρα μεταβλητών διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο ως προς την τελική έκβαση. Το διάστημα κι η σοβαρότητα της σχέσης, ο λόγος του χωρισμού, τα συναισθήματα που συνεχίζεις ή όχι να τρέφεις για τον άλλον, κατά πόσο έχετε προχωρήσει τη ζωή σας, καθώς και μια σειρά απ’ άλλους παράγοντες, που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση, μόνο το πώς αισθανόμαστε και το τι επιτάσσουν μυαλό και καρδιά.

Συντάκτης: Αλέξανδρος Πασσίσης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη