Αχ αυτό το πρωινό ξύπνημα. Από ποιον ζητάμε να το καταργήσουμε; Το poll αυτής της εβδομάδας έδειξε ότι συμφωνείτε κι εσείς μαζί μας, στο ότι είναι πολύ δύσκολο πράγμα να προσπαθείς μετά το πρώτο χτύπημα του ξυπνητηριού να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι σου. Είναι, άλλωστε, βαρύ το πάπλωμα και με το παραμικρό κλείσιμο των ματιών σου, σε έχει ξαναπάρει ο ύπνος στο λεπτό. Τίποτα, παιδιά, αν πρέπει να πάμε στη δουλειά μόνο ένα ξυπνητήρι που χτυπάει ασταμάτητα απ’ την κουζίνα μας σώζει, τίποτα άλλο. Μόνο έτσι ίσως θα αναγκαστούμε να σηκωθούμε για να πιούμε καφέ, μπας κι ανοίξει το μάτι.

Σας ρωτήσαμε, λοιπόν, πώς ξυπνάτε το πρωί. Στην πρώτη θέση, με 47,13% έχουμε όσους απάντησαν με ένα στόμα μια φωνή «Με το ζόρι!». Τώρα, ο καιρός φταίει, η διάθεση γενικά φταίει, το ότι ξενυχτάνε το βράδυ και πώς να ανοίξει το μάτι το πρωί φταίει; Δεν ξέρω, το σίγουρο είναι ότι αν απάντησες ότι σηκώνεσαι με το ζόρι, δεν είσαι κι ο πιο πρωινός τύπος. Αυτός, δηλαδή, που πριν τη δουλειά θα σηκωθεί, θα κάνει τη γυμναστική του και θα φάει περιποιημένο πρωινό. Για την ακρίβεια, μόνο που αναφέρω κάτι τέτοιο εσύ γελάς τώρα. Είσαι, αντιθέτως, από αυτούς που σέρνονται σε όλο το σπίτι για να ετοιμαστούν και συνήθως αργούν στις πρωινές δουλειές που έχουν να κάνουν, γιατί «τι ψυχή έχουν ακόμα πέντε λεπτά στο κρεβάτι, μωρέ;». Αν είναι πέντε, δηλαδή και δεν κλείνεις απλά τα ματάκια ξυπνώντας κάνα δίωρο αργότερα -στην καλύτερη.

Δεύτερη θέση, ακολουθούν τα coffee junkies.  Με ποσοστό 25,77% να δηλώνουν ότι το πρωί δεν ξυπνάνε αν δεν πιουν τον καφέ τους.  Γλυκός εθισμός ο καφές. Με την πρώτη γουλιά το πρωί είναι σαν η καφεΐνη να θέτει σε λειτουργία όλο σου το σύστημα, σας καταλαβαίνω, παιδιά. Όλοι μια απ’ τα ίδια είμαστε. Χρειαζόμαστε μία χείρα, ή μάλλον μία κούπα βοηθείας για να ξυπνήσουμε, γιατί αλλιώς σαν τους παραπάνω κι εμείς θα μείνουμε στο πόσο ζοριζόμαστε για να ξυπνήσουμε, καταλήγοντας όλη μέρα να κοιμόμαστε όρθιοι.

Στην τρίτη θέση, από άλλο πλανήτη έρχονται οι αγαπημένοι μας πιο θετικοί άνθρωποι, που με ποσοστό 14,95% δηλώνουν ότι το πρωί ξυπνάνε με μουσικές και καλή διάθεση. Πιστεύω βέβαια ότι την όρεξη τη βρίσκουν αφού έχουν πιει καφέ κι ότι κατά βάθος  ανήκουν κι αυτοί στη δεύτερη κατηγορία. Κι αν όχι, σας θαυμάζουμε, παιδιά, να ξέρετε και σας βγάζουμε το καπέλο. Οφείλουμε να προσέχουμε την ψυχική υγεία μας, κάτι το οποίο πετυχαίνεται και με το κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα στην ημέρα μας. Δεν είναι τυχαίο το ρητό «η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται».

Στην τελευταία θέση, το 12,15% μας απαντάει ότι το πρωί ξυπνάει… μεσημέρι. Είναι οι άνθρωποι που σου λένε καλημέρα στις δύο η ώρα το μεσημέρι, ενώ εσύ μέχρι εκείνη την ώρα έχεις σηκωθεί, έχεις κάνει τις δουλειές σου ή έχεις πάει στη δουλειά σου, μη σου πω έχεις μαγειρέψει κιόλας. Τώρα ή που είναι από αυτούς που δουλεύουν βράδυ, ή είναι απλά οι βραδινοί τύποι, τα γνωστά νυχτοπούλια. Κακό δεν είναι, ό,τι πρόγραμμα βολεύει τον καθένα, παιδιά. Αρκεί να κοιμάστε κι εσείς ένα οχτάωρο, να ξεκουράζεστε, μη βρικολακιάσετε, αλλά και μη λιώσετε στον ύπνο και χάσετε όλη την ημέρα. Όλοι  αγαπάμε την ξεκούραση και τον ύπνο, αλλά με φειδώ, έχουμε μια ζωή να προλάβουμε.

Συμπέρασμα; Το πρωινό ξύπνημα είναι για τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού βάσανο και ταλαιπωρία, ενώ είναι λίγοι αυτοί που τα καταφέρνουν να σηκωθούν με ευκολία το πρωί. Όσο, λοιπόν, δύσκολο και να είναι, ας κάνουμε την καρδιά μας πέτρα κι ας μη γυρίσουμε πλευρό να ξανακοιμηθούμε, όταν ακούμε το ξυπνητήρι να χτυπάει. Κι αν φροντίσετε τα βράδια σας να έχετε καλές συνήθειες πριν τον ύπνο, ίσως ο ήχος του ξυπνητηριού να πάψει να είναι εφιάλτης.

Συντάκτης: Σοφία Μπουμπάρη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη