Η «συγγνώμη» ίσως να ‘ναι πια μια έννοια παρεξηγημένη, καθώς το πραγματικό νόημά της είναι πως λυπάσαι για κάτι. Μια απ’ τις πιο δύσκολες λέξεις, αφού αντιπροσωπεύει ένα συναίσθημα που πρέπει να προέρχεται απ’ την ψυχή μας, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να ζητάμε συγγνώμη, αν δεν το εννοούμε στα αλήθεια. Θα είναι λες και το κάνουμε από συνήθεια και για να προσπεράσουμε μια κατάσταση. Γι’ αυτό κι εμείς στο poll της προηγούμενης εβδομάδας σας ζητήσαμε να μας πείτε τον λόγο που θα σας κάνει να ζητάτε συγγνώμη.

Ξεκινώντας, λοιπόν, απ’ το τέλος αυτής της δημοσκόπησης, με ποσοστό μόλις 6.87% συναντάμε εσάς που με αυτοπεποίθηση και σιγουριά δηλώνετε ότι ζητάτε συγγνώμη μόνο όταν ξέρετε πως δε θα το επαναλάβετε. Ένα είδος ανθρώπων που πραγματικά εννοεί αυτή τη συγγνώμη και τη λέει μόνο αν είναι σίγουρος για τον εαυτό του ότι έχει τη δύναμη να μην ξανακάνει το ίδιο λάθος δεύτερη φορά. Μια κατηγορία στην οποία όλοι θα ήθελαν μια μέρα να ανήκουν ώστε να μαθαίνουν απ’ τα λάθη τους, όπως εσείς. Η συγγνώμη για εσάς είναι μια λέξη κι ένα συναίσθημα με μεγάλη αξία και δεν τη λέτε ποτέ απλά και μόνο για να ειπωθεί. Είστε οι άνθρωποι που ξέρετε ακριβώς τη σημασία αυτής της έννοιας και δεν την ξοδεύετε σε προτάσεις για να καλύψετε τα λάθη σας ή για να κάνετε κάποιον να νιώσει όμορφα με το συναίσθημα που προσφέρει μια συγγνώμη.

Συνεχίζοντας στην 3η θέση του περασμένου μας poll κι εκεί συναντάμε με ελάχιστη διαφορά και με ποσοστό 10,3% τους ανθρώπους που δηλώνουν ότι δε ζητάνε σχεδόν ποτέ συγγνώμη μιας κι ό,τι λένε το εννοούν. Είναι αυτοί που είναι τόσο ειλικρινείς με τα συναισθήματά τους και τόσο προσεχτικοί σε αυτά που λένε και κάνουν που δε νιώθουν σχεδόν ποτέ την ανάγκη να ζητήσουν συγγνώμη ή να μετανιώσουν για κάτι. Ακόμα κι αν αυτό τους κάνει να μοιάζουν σκληροί στους γύρω τους. Ακόμα κι αν αυτή η αυστηρότητα που βγάζουν προς τα έξω μερικές φορές γίνεται απωθητική για φίλους και γνωστούς. Είστε εσείς που η σιγουριά για τα λόγια σας είναι τόσο μεγάλη και δε νιώθετε την παραμικρή ενοχή αν κάποιος πληγωθεί από αυτά, γιατί μέσα σας θα ξέρετε πως κάνατε αυτό που πραγματικά νιώθατε. Φυσικά αυτή σας η στάση, πέρα απ’ την αμηχανία που την ακολουθεί, εκπέμπει κι έναν σεβασμό, καθώς οι γύρω σας ξέρουν καλά πως ξέρετε τι πρέπει να πείτε και πότε.

Στη δεύτερη θέση συναντάμε μια κατηγορία εντελώς διαφορετική απ’ τις προηγούμενες δυο, με ποσοστό 15.94% βρίσκουμε τους ανθρώπους που λένε συγγνώμη για να μη χάσουν αγαπημένα τους πρόσωπα. Σε αντίθεση με την προηγούμενη κατηγορία αυτοί οι άνθρωποι ζητούν συγγνώμη όταν νιώθουν πως πλήγωσαν δικά τους πρόσωπα κι υπάρχει ο κίνδυνος να τα χάσουν. Είναι οι άνθρωποι που θα νιώσουν τύψεις όταν πουν κάτι που θα ενοχλήσει τους ανθρώπους που έχουν μια θέση στην καρδιά τους κι αυτοί που τα αισθήματά τους για τους δικούς τους ανθρώπους είναι δυνατότερα απ’ τον εγωισμό, έτσι επιλέγουν να ρίξουν τον δεύτερο προκειμένου να μην τους χάσουν απ’ τη ζωή τους. Επιπλέον είναι εκείνοι οι τύποι που διαλέγουν τους ανθρώπους τους πολύ προσεκτικά και θα έκαναν οτιδήποτε για να είναι αυτοί καλά. Θα μετανιώσουν για κάτι που είπαν και πλήγωσε, ακόμα κι αν το ευνοούσαν.

Φτάνοντας στην κορυφή του poll μας συναντάμε με μεγάλη διαφορά απ’ τις προηγούμενες τρεις κατηγορίες και με ποσοστό 66.88% τους ανθρώπους που δήλωσαν ότι ζητάνε συγγνώμη όταν κάνουν κάτι λάθος. Η πιο συνηθισμένη κατηγορία, με τη συγγνώμη να υπάρχει στο καθημερινό τους λεξικό και μάλιστα να ‘ναι απ’ τις πιο πολυχρησιμοποιημένες λέξεις. Αυτό το λάθος μπορεί να ‘ναι οτιδήποτε. Μπορεί να αφορά τα συναισθηματικά τους. Ένας καβγάς, για παράδειγμα, με το ταίρι τους που ήθελαν να σταματήσουν πριν την καταστροφή, ρίχνοντας όλες τους τις άμυνες με μια συγγνώμη. Ή ίσως να είναι μια καθυστέρηση σε μια συνάντηση ή μια απροσεξία την οποία δεν είχαν σκοπό να κάνουν. Ό,τι και να δηλώνει αυτή η απολογία είναι σίγουρα μια συγγνώμη που έχει καλές προθέσεις, με σκοπό να γαληνέψει τα πνεύματα και την πρόθεση να επανορθώσουν.

Όποιος και να είναι ο λόγος που σε κάνει να θες να ζητήσεις συγγνώμη το σίγουρο είναι πως έχει την ίδια αξία με το «σ’ αγαπώ», γι’ αυτό και πρέπει να λέγεται με την ίδια προσοχή και μόνο όταν πραγματικά μετανιώνουμε για κάτι που είπαμε ή κάναμε. Μην ξεχνάτε ότι το να ζητάς συγγνώμη σε κάνει δυνατό και το να συγχωρείς σε κάνει δυνατότερο. Κανένα απ’ τα δυο δε δηλώνει αδυναμία όταν λέγεται ή γίνεται μέσα απ’ την ψυχή μας.

Συντάκτης: Άντρια Χατζηθωμά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη