Βγαίνοντας από μια εφηβεία που στην πλειοψηφία της τσακίζει την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό μας, η αυτοπεποίθησή μας χάνει λίγο. Βγαίνοντας από μια γενιά που έχει μάθει να κόβει και να ράβει την κοινωνική της ζωή σύμφωνα με τα social media, η ικανότητά μας στις διαπροσωπικές σχέσεις και τη ζωντανή επικοινωνία χωλαίνει κι αυτή.

Βγαίνοντας από ένα κοινωνικό περιβάλλον βουλιαγμένο στα στερεότυπα και τους κοινωνικούς ρόλους, μια γεννήτρια ενδοιασμών, ντροπών κι ενοχών άνευ λόγου κι αιτίας, τα επίπεδα της αποφασιστικότητάς μας να κάνουμε αυτό που θέλουμε εδώ και τώρα, χωρίς να μας νοιάζει η γνώμη των άλλων, έχουν πέσει στα τάρταρα κι αυτά! Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί οι άνθρωποι δε φλερτάρουν πια με τον ίδιο τρόπο.

Θα μου πεις, φταίει η κρίση που μας έχει ρίξει ψυχολογικά, όπως και να το κάνουμε. Μπα, δεν είναι αυτός ο λόγος. Όταν μπορείς να κεράσεις ένα ποτό τον εαυτό σου εβδομαδιαία ή έναν καφέ, δεν έχεις δικαιολογία που δεν έχεις τα κότσια να προσεγγίσεις αυτόν στο διπλανό τραπέζι που σου έκανε κλικ.

Φυσικά σε όλα υπάρχει ένα όριο, όμως το θέμα είναι πως οι άνθρωποι πια δεν μπαίνουν καν στον κόπο να προσπαθήσουν. Όχι, δε θέλουμε να μάθετε πώς μας λένε και να μας ψάξετε σε Facebook, Instagram, Viber και Twitter. Θέλουμε να μας κοιτάξετε εδώ, αυτή τη στιγμή, κι αν θελήσουμε θα ανταποκριθούμε. Αν όχι, δε θα πεθάνει κανείς, δεν είναι χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς, ούτε θα γίνει κανείς ο περίγελος του χωριού.

Γιατί τόση δειλία κι απαξίωση προς τη διαπροσωπική επικοινωνία; Έχουμε γεμίσει υπερκοινωνικά πλάσματα, όσο βρίσκονται πίσω από μια οθόνη, κι αν τους συναντήσεις από κοντά το βλέμμα τους θα είναι καρφωμένο στο πάτωμα.

Ας κάνουμε ένα πείραμα. Σκέψου κάποια φιλικά ζευγάρια απ’ το κοντινό σου περιβάλλον, κυρίως νεανικής ηλικίας. Πόσα από αυτά γνωρίστηκαν κι ανέπτυξαν το δεσμό τους χάρη στη διαπροσωπική επικοινωνία και πόσα χάρη στην τεχνολογία; Πόσα από αυτά πριν βγουν πρώτη φορά μαζί έγιναν πρώτα φίλοι σε κάποια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης; Με σχετική σιγουριά θα προβλέψω πως το ποσοστό ξεπερνά το 50%, δηλαδή παραπάνω απ’ τα μισά σημερινά ζευγάρια έχτισαν τη γνωριμία τους μέσω ενός εικονικού κόσμου.

Ας μη ρίχνουμε όμως όλες τις μπάλες μας σε ένα καλάθι ούτε κι όλες τις ευθύνες σε έναν παράγοντα. Αιτίες κι υπαιτιότητες να επιρρίψεις μπορείς να ξεθάψεις παντού, απ’ την έκρηξη του ναρκισσισμού, μέχρι και την αστικοποίηση και την ανωνυμία των πόλεων και το πώς αυτό μας έχει κάνει να είμαστε πιο κλειστοί ως άνθρωποι. Δεν έχει νόημα όμως, διότι μετά από πολύωρη σκέψη θα ανακαλύψεις πως τα πάντα παίζουν ρόλο και καθρεφτίζονται στον τρόπο που αντιμετωπίζεις έναν άγνωστο.

Για να μην τα βλέπουμε όλα απ’ την αρνητική τους σκοπιά, λοιπόν, στις περισσότερες πόλεις της χώρας πλέον υπάρχει μια ικανοποιητική ανωνυμία, ναι. Αυτό επομένως σημαίνει πως κανείς δε θα θυμάται το επόμενο πρωί το τυπάκι που απέρριψε το προηγούμενο βράδυ (στην περίπτωση που φοβάσαι πως μια χυλόπιτα σε εκθέτει), εκτός κι αν είχαν πολύ καιρό να τον φλερτάρουν, όποτε το πρόβλημα το έχει εκείνος που η δική σου προσέγγιση του έδωσε τόσο γερή δόση αυτοπεποίθησης που πέρασε πια στα όρια της αλαζονείας.

Λόγω αυτής καθαυτής της έλλειψης φλερτ, έχεις πια να αντιμετωπίσεις πολύ λιγότερο ανταγωνισμό, καθώς λίγοι θα βρουν το ίδιο κουράγιο με εσένα να εκφράσουν τον θαυμασμό τους προς ένα άτομο. Κάτι που το υποψήφιο θήραμά σου αναμφισβήτητα θα λάβει υπόψη του και θα το εκτιμήσει, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

Ας κοιτάξουμε λίγο και τη δική μας ψυχολογία. Αρκετά «αν» κι υποθετικά σενάρια μας τρώνε τις σκέψεις, για θέματα που πολλές φορές δεν είναι καν στο χέρι μας να διαπιστώσουμε. Τις λίγες, λοιπόν, φορές που μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και να απαντήσουμε στις αμφιβολίες μας, ας το κάνουμε!

Εξάλλου, είμαστε οι εμπειρίες μας. Κάθε σου επιτυχία κι αποτυχία, αποδοχή κι απόρριψη, κάθε στιγμή, μία προς μία, διαμορφώνει τον παροντικό σου εαυτό και πάντοτε σου αφήνει κάτι. Πολλές φορές αυτό το «κάτι» το βλέπεις με πρόσημο αρνητικό. Όμως καμιά εμπειρία δε σε αφήνει χωρίς διδάγματα. Ακόμα κι απ’ το πιο οδυνηρό σου βίωμα κάτι έμαθες, κάτι άλλαξες, κάτι πήρες που θα το αξιοποιήσεις στη συνέχεια κι ας μην το βλέπεις αρχικά.

Στον έρωτα επίλεξε να ρισκάρεις και να ωριμάσεις απ’ τις εμπειρίες!

Συντάκτης: Νικολέττα Δημητρίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη