Πώς να ξεπεράσετε κάποιον 101. 1-0-1 όπως ονομάζονται στην Αμερική τα εισαγωγικά μαθήματα, ξέρετε αυτά για τα οποία δεν πρέπει να γνωρίζεις τίποτα άλλο, γιατί ξεκινάνε ουσιαστικά από το μηδέν. Αν υπήρχε τέτοιο μάθημα στ’ αλήθεια, θα είχε σίγουρα ένα βιβλίο. Κι αυτό θα λεγόταν «Αρκεί να βρεις ένα ελάττωμα για να ξεπεράσεις κάποιον». Ή μάλλον αυτός θα ήταν ο πρώτος τόμος. Σίγουρα το μάθημα αυτό θα είχε μεγάλη απήχηση και θα υπήρχε και το αντίστοιχο του επόμενου εξαμήνου με τον δεύτερο τόμο.

Το θέμα είναι πως όταν είσαι τσιμπημένος με κάποιον, δεν μπορείς να το βρεις αυτό το ρημάδι το ελάττωμα. Όλα όσα κάνει, όσα λέει, όσα έχει στο κεφάλι του σου φαίνονται μαγευτικά και χαριτωμένα. Όλα του τα ελαττώματα και οι παραξενιές, όλοι οι περίεργοί του ψυχαναγκασμοί. Πιστεύεις πως όλα αυτά είναι που τον κάνουν ξεχωριστό και νιώθεις κι εσύ ο ίδιος ακόμα πιο ξεχωριστός επειδή ξέρεις πως αυτό το παράξενο πλάσμα είναι δικό σου εύρημα. Άλλωστε, τα ερωτευόμαστε αυτά τα ελαττώματα στους ανθρώπους. Τα αναζητάμε, τα ψάχνουμε. Και μας αρέσουν όσοι τα βγάζουν στη φόρα και τα δείχνουν σε κάθε ευκαιρία. Πώς μπορούν να τους γυρίσουν μπούμερανγκ;

Αν κάπου στην πορεία, χρειαστεί να ξεκολλήσουμε από το παραπάνω εξωτικό και σπάνιο πλάσμα, ένας είναι ο εγγυημένος τρόπος. Ψάξε να βρεις το ελάττωμα. Το ελάττωμα που θα σε κάνει να ξενερώσεις. Κι εστίασε σε αυτό. Προσπάθησε να δεις μόνο αυτό και τίποτα άλλο. Ένα μικρό κι ασήμαντο ελάττωμα αρκεί για να ξεκινήσει η διαδικασία του ξενερώματος. Θα δυσκολευτείς στην αρχή, σίγουρα. Όταν το βρεις όμως, θα χαμογελάς σαν τον Τζόκερ στη σειρά κόμικ του Μπάτμαν. Πονηρά, πανέξυπνα και με μια δόση ψυχοπάθειας. Βρείτε, απομυθοποιήστε, τελειώσατε, λοιπόν.

Ένα παιχνίδι είναι ο έρωτας, μωρέ. Με πίστες, κόλπα, κλεψιές κι όλα τα σχετικά. Απολαυστικό, όπως όλα άλλωστε. Κυρίως για τους νικητές όμως. Φαντάσου τα ελαττώματα σαν cheat codes στο παιχνίδι. Αν ξέρεις τους κωδικούς αυτούς, μπορείς να κλέψεις λίγο στις πίστες και να γλυτώσεις τον εαυτό σου από πολλή ταλαιπωρία και χαμένο χρόνο. Θα προσπεράσεις τους υπόλοιπους παίκτες και θα αποφύγεις τα βαρετά στάδια της ερωτικής απογοήτευσης με τις ατελείωτες βραδιές στο σπίτι, τα μοναχικά πιτζάμα πάρτι, τους μαραθώνιους ταινιών, τα βασανιστήρια στο ίδιο σου το συκώτι και τα μεθυσμένα μηνύματα.

Ψάξε να βρεις λοιπόν, ό,τι σου τη δίνει αλλά ποτέ δεν τολμούσες να πεις δυνατά. Σε έκανε το πρόσωπο να νιώθεις ανασφάλεια; Έτρεχε συνέχεια από πίσω σου; Μήπως δεν έτρεχε αρκετά; Δεν προσπαθούσε όσο θα ήθελες; Μήπως δεν ταίριαζαν τα μουσικά σας γούστα; Ντρεπόταν να σε γνωρίσει στην παρέα του; Δε σε κυκλοφορούσε; Ψάξε κι εμφανισιακά ελαττώματα στην ανάγκη. Τεράστιο κεφάλι; -βλέπε Τσάντλερ από φιλαράκια. Μεγάλη μύτη; Τι; Βρες κάτι, ακόμα κι αν είναι βλακεία. Και ξεκίνα από ‘κει. Μέχρι να πιστέψεις πως το ελάττωμα αυτό έμπαινε ανάμεσά σας και δε θα μπορούσες να το παραβλέψεις άλλο. Μεγαλοποίησέ το, πάτησε πάνω του και προχώρα.

Εντάξει είναι κυνικό να λέμε πως ψάχνουμε τα ελαττώματα των άλλων και τους χαρακτηρίζουμε με αυτά. Δεν είναι σωστό, ναι, δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες και μπλα μπλα μπλα. Όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι όλοι οι συναγερμοί βαράνε κόκκινο, πρέπει να βγάλεις όμως έξω τα βαριά πυρομαχικά. Μην ακούς τι λέει ο κόσμος. Κι όταν οι υπόλοιποι παίκτες κλέβουν ασύστολα, εσύ γιατί να σταματήσεις το παιχνίδι λίγο πριν αρχίσει το καλό κομμάτι; Πρέπει να ξεκολλήσεις από την πίστα που σε εγκλώβισε ο πρώην συμπαίκτης σου και να φροντίσεις να μην την πατήσεις ξανά.

Μετά από αρκετές επαναλήψεις και προσπάθειες, όταν θα αναφέρεται το όνομά του θα σκέφτεσαι εκείνο το ελάττωμα που σ’ ενοχλούσε περισσότερο πάνω του. Δε θα θυμάσαι ούτε τις καλές στιγμές, ούτε το χαμόγελό του, ούτε τίποτα. Θα βλέπεις μόνο ένα τεράστιο ελάττωμα που θα κρύβει όλα τα υπόλοιπα. Τη στιγμή εκείνη που θα το καταφέρεις αυτό, να ξέρεις πως αφομοίωσες το μάθημα πλήρως και πως τον έχεις πια ξεπεράσει. Συγχαρητήρια. Και μην τρελαίνεσαι. Θα βρεις κάποιον με πολύ καλύτερα ελαττώματα στις επόμενες πίστες.

 

Συντάκτης: Ελίνα Ανδρεάδου