Όλοι μας, ανεξαρτήτως φύλου κι ηλικίας, έχουμε βγει τουλάχιστον ένα άθλιο ραντεβού. Κάποιοι από μας πολλά περισσότερα, για τον λόγο ότι δεν ακολουθήσαμε κάποιους κανόνες συμπεριφοράς. Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στις προσωνυμίες «λιγούρη», «stalker», «τσιγκούνης», «γλυκούλης», «καλός φίλος», «δεν ανοίγει πελφετέρε». Όλοι θα τις έχουμε ακούσει ή, ακόμη χειρότερα, κυκλοφορούν πίσω απ’ την πλάτη μας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποτύχει ένα ραντεβού κι οφείλω να ομολογήσω πως το «δεν ταιριάζουμε» ανήκει σπάνια σ’ αυτούς. Κάτι στράβωσε και πάμε να δούμε τι.

Ας τα πάρουμε από την αρχή, ξεκινώντας απ’ το πρώτο ραντεβού.

Μην αργείς: Είναι τόσο σημαντικό το ραντεβού σου που τον άφησες να σε περιμένει δυο καλοκαίρια. Αν είσαι άντρας ξεκίνα να ετοιμάζεσαι δέκα λεπτά νωρίτερα, αν είσαι γυναίκα καταλαβαίνεις πού το πάω. Το να τον στήνεις προετοιμάζει το έδαφος μίας κακής εικόνας, δηλαδή με λίγα λόγια νομίζει πως τον έχεις γραμμένο στα αρχίδια σου.

Να φέρεσαι φυσιολογικά: Δε χρειάζεται να γελάς με οτιδήποτε λέει, θα σε περάσει για βλαμμένο. Μην είσαι πολύ σοβαρός, θα σε περάσει για βλαμμένο σνομπάκι. Απόλαυσε τη συνομιλία σας, επέλεξε θέματα εύκολα προς συζήτηση για να διατηρήσεις μία χαλαρή ατμόσφαιρα. Η γεωπολιτική ανάλυση της Ευρώπης κι η οικονομική εξόντωση των λαών της δεν είναι αποδεκτό θέμα, εκτός κι αν προσπαθείς να ρίξεις τον Σόϊμπλε. Μίλησε για τα ενδιαφέροντά σου, κρατώντας τη συζήτηση σε ένα φυσιολογικό κι ευδιάθετο επίπεδο.

Χιούμορ: Καλό είναι να έχεις. Αν δεν έχεις, προχώρα παρακάτω. Χρειάζεται ένα μέτρο στη χρήση του, για μη γίνεις ο θείος που κάθετε στην άκρη του τραπεζιού με τα ανίψια του και προσπαθεί με το ζόρι να τους κάνει να γελάσουν. Μικρές δόσεις σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα θέματα και την εξυπνάδα που σε διακατέχει θα κερδίσουν το έδαφος. Σε όλους τους άντρες αρέσουν οι γυναίκες με χιούμορ. Βέβαια, αν δεν είχαν χιούμορ θα είχε εξαφανιστεί το ανθρώπινο είδος, αλλά τέλος πάντων.

Αυτοί είναι κάποιοι βασικοί κανόνες συμπεριφοράς κι ευγένειας, με σκοπό να καταφέρεις να φτάσεις σε ένα δεύτερο, τρίτο ραντεβού όπου η κατάσταση γίνεται πιο απαιτητική. Δυσκολεύουν τα θέματα, γίνονται όλο και πιο προσωπικά, τα οποία δυστυχώς δεν μπορείς να αποφύγεις. Εκεί θα φανεί το πόσο ταιριάζετε, αν θα φύγει τρέχοντας φωνάζοντας «βοήθεια» ή θα κάτσει να σε ακούσει να μιλάς για ένα χόμπι σου που δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να μάθει.

Όμως, υπάρχουν και κανόνες τους οποίους οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει κι είναι αρκετά αβάσιμοι.

Πρέπει να περάσουν τρεις μέρες για να πάρεις τηλέφωνο: Τώρα θα μου πεις έχουμε το facebook, αλλά καταλαβαίνεις το νόημα. Περιμένεις λίγο για να μη φανείς απελπισμένος ή τρελαμένος με το πρώτο ραντεβού. Ακόμα κι αν περιμένεις ένα μήνα κι αποφασίσεις να στείλεις ένα μήνυμα της μορφής: «Επ, πού χάθηκες εσύ βρε;», θα είσαι τυχερός αν απαντήσει. Η αγαπημένη μου απάντηση είναι η: «Δεν πηδάς ούτε με αίτηση», με εφαρμογές και στα δύο φύλα. Σημασία δεν έχει τόσο ο χρόνος που θα περάσει, όσο να μην της μιλήσεις σαν τον περιπτερά της γειτονιάς που του ζητάς τσιγάρα.

Πρέπει να στέλνει ο άντρας πάντα πρώτος: Μπήκαμε στο 2017. Καλή χρονιά και τα λοιπά. Δεν είναι φυσιολογική απάντηση το «να στείλει αυτός πρώτος», εκτός αν πάτε στο ίδιο δημοτικό σχολείο. Αν θες να σου στείλει κι αυτός δεν το κάνει, γιατί για παράδειγμα μπορεί να μην ξέρει ότι υπάρχεις, τότε στείλε εσύ πρώτη. Ο κόσμος θα συνεχίσει να γυρίζει όπως γύριζε με τη μόνη διαφορά πως ο άλλος τώρα ξέρει πως υπάρχεις. Αν συνεχίζει να μη στέλνει, τότε το πήρες το μήνυμα. Το ίδιο σκεπτικό ακολουθεί και το ποιος θα πληρώσει.

Στα πόσα ραντεβού κάνεις σεξ: Στα όσα κάτσει. Αν φτάσουμε σε σημείο να βάζουμε κανόνες και στο σεξ, καήκαμε. Θα το κάνεις, μόλις νιώσεις έτοιμος, σίγουρος για τον άνθρωπο δίπλα σου ή καβλωμένος. Άλλωστε, δεν είναι και τόσο μεγάλο ζήτημα, είναι περίπου είκοσι λεπτά υπόθεση στα μεγάλα κέφια. Για τους μαραθωνοδρόμους, μόνο μία συμβουλή, παιδιά, να πίνετε πολλά υγρά να μην αφυδατωθείτε. Αποτελεί μία πράξη οικειότητας κι έντονου συναισθηματισμού, δεν υπάρχει λόγος να προγραμματίζεται.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι άνθρωποι στα πρώτα ραντεβού δείχνουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Στη συνέχεια, ακολουθεί η απομυθοποίηση και το κατά πόσο αποδεκτή μπορεί να γίνει. Ας μη γελιόμαστε, τα ελαττώματα αργούν να βγουν στην επιφάνεια, διότι δεν είναι απαραίτητο να τα γνωρίζουν άνθρωποι που μόλις συστηθήκαμε. Μόνο στην περίπτωση που θέλουν να αφιερώσουν χρόνο σε μας, θα τα αποκαλύψουμε. Επιπλέον, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε δε θα βγει ποτέ στο πρώτο ραντεβού, όλο και κάτι θα χαλάσει.

Σε κάθε ραντεβού να προσπαθείς για το καλύτερο και να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο.

Συντάκτης: Θάνος Αραμπατζής
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη