Ζούμε σε μια εποχή σχετικής προόδου σε όλους τους τομείς. Παρ’ όλα αυτά ορισμένα ταμπού επιμένουμε ακόμα να τα συντηρούμε βλακωδώς. Ένα απ’ αυτά μας προκαλεί ακόμα και σήμερα ανησυχία και συνήθως δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε την κατάσταση αν τύχει να μας τσακώσουν. Κι ας γελάσεις κι ας μην το παραδέχεσαι πως συμβαίνει, είναι δυστυχώς πραγματικότητα.

Εν έτει 2018 κι ακόμα μας προκαλεί άγχος κι ανησυχία το σενάριο να βρει κάποιος προφυλακτικά στο συρτάρι, στην τσάντα, στην τσέπη ή και το πορτοφόλι μας. Όλα σημεία ιδιωτικά, που λογικά μόνο εσύ έχεις πρόσβαση κι όμως, η ανησυχία παραμένει. Τι θα πουν και τι θα σκεφτούν οι άλλοι.

Αντί να αναγνωρίζουμε όλοι πόσο αναγκαία είναι η χρήση τους για τη σεξουαλική μας υγεία και πόσο σημαντικό είναι να ΄χεις πάντα μαζί σου, για να προστατεύεις πρώτα τον εαυτό σου και μετά τον ερωτικό σου παρτενέρ, αναλωνόμαστε σε σκέψεις για το τι θα σχολιάσει κάποιος τρίτος για μας. Σου οφείλεις να προστατεύεις τον εαυτό σου, γιατί αν όχι εσύ, τότε ποιος νομίζεις πως θα το κάνει;

Προοδεύουμε σε κάθε τομέα, η τεχνολογική ανάπτυξη στο ζενίθ της και στα τόσο σημαντικά θέματα, όπως η υγεία μας, παραμένουμε ακραία συντηρητικοί κι οπισθοδρομικοί. Λες και θέλουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας, τους φίλους και τους γνωστούς μας το φόβο, την άγνοια και την αδιαφορία για προφύλαξη. Αναπαράγουμε ένα αίσθημα ντροπής για κάτι που θα ‘πρεπε να είμαστε περήφανοί.

Αν κάποιος είναι τόσο ανεγκέφαλος ώστε να επιχειρήσει να σας επικρίνει και να σας προσβάλλει, με λέξεις ή και βλέμματα, αντί να κατεβάσετε το κεφάλι, μπείτε επιτέλους στη διαδικασία να εξηγήσετε πως προσέχετε τόσο τον εαυτό σας όσο και το σύντροφό σας και με το να έχετε πάντα μαζί σας αυτό το ελαστικό αντικείμενο, αποφεύγετε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κι αφροδίσια νοσήματα, απολαμβάνοντας την επαφή χωρίς το φόβο να προκύψει κάτι.

Στην ανάγκη, υπερασπιστείτε τον εαυτό σας ακόμα και για τα αυτονόητα, μήπως κάποτε γίνουν επιτέλους αυτονόητα. Γιατί όσο υπάρχουν αυτοί οι επικίνδυνοι σοβαροφανείς οπισθοδρομικοί, που κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα, πρέπει να υπενθυμίζουμε το δικαίωμά μας τόσο στη σεξουαλική επαφή όσο και στην υγεία μας.

Το γεγονός ότι χρησιμοποιείς και κουβαλάς μαζί σου ή έχεις στο σπίτι σου προφυλακτικά μόνο ντροπή δε θα ‘πρεπε να σου προκαλεί. Όλοι ξέρουμε –ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ξέρουμε– τι κινδύνους ενέχει μια επαφή χωρίς προφύλαξη. Είμαστε στο 2018 κι όλο αυτό θα έπρεπε να είναι δεδομένο για όλους, ούτε καν να λέμε «μπράβο» για το αυτονόητο, πόσο μάλλον να το κατακρίνουμε. Η προφύλαξη είναι δείγμα υπευθυνότητας και τίποτα λιγότερο.

Ας δώσουμε τέλος σε αυτή την υποκριτική ηθική κι ας πάψουμε να παριστάνουμε πως μας σοκάρει ό,τι σχετίζεται με το σεξ, μην κρυβόμαστε άλλο πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Εξάλλου, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να απολαμβάνεις την επαφή. Οι απόψεις τρίτων είναι περιττές και δεν πρέπει και να σε απασχολούν.

Συντάκτης: Άντρια Χατζηθωμά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη