Στρες, άγχος, νεύρα, λέξεις που και μόνο στο άκουσμά τους μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα. Πόσο μάλλον όταν μας κυριεύουν και μας ελέγχουν. Το άγχος πλέον εξουσιάζει τον άνθρωπο. Τη σκέψη του, το μυαλό του, επηρεάζει τη λογική του και δεν τον αφήνει να σκεφτεί και να λειτουργήσει με ορθό τρόπο. Όταν αγχωνόμαστε, ουσιαστικά είναι σαν να μπλέκονται όλα σε ένα κουβάρι και ψάχνουμε την αρχή και το τέλος στο πουθενά. Το μυαλό μας θολώνει, κατεβάζουμε ρολά κι η λογική παύει να υπερισχύει. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να προσαρμοστούμε στην όποια κατάσταση προκύψει.

Δυστυχώς, λόγω των ρυθμών της σημερινής εποχής, το άγχος υπάρχει στη ζωή κάθε ανθρώπου. Σε άλλους πιο έντονα, σε άλλους πιο ήπια. Το άγχος προκαλείται από παράγοντες και γεγονότα που μας στρεσάρουν, μας βγάζουν από τους ρυθμούς μας κι απαιτούν παραπάνω ενέργεια και συγκέντρωση. Η σκέψη πως δε θα καταφέρουμε να φέρουμε κάτι σε πέρας, να το ολοκληρώσουμε κι ενώ η ώρα κυλάει και το καμπανάκι έχει ήδη αρχίσει να χτυπάει, μας φέρνει σε μία έξαλλη κατάσταση που αδυνατούμε να ελέγξουμε. Κάτι το οποίο θα πραγματοποιούσαμε και θα φέρναμε εις πέρας υπό κανονικές συνθήκες, τώρα μας φαίνεται το πιο δύσκολο κατόρθωμα και δεν κατανοούμε ούτε καν από πού θα ξεκινήσουμε.

Όλη αυτή η ταλαιπωρία δημιουργεί νεύρα και θυμό. Τα νεύρα και οι εκρήξεις όμως, οφείλονται και σε άλλες καταστάσεις που υπάρχουν στη ζωή μας, είτε σε επαγγελματικό είτε σε οικογενειακό και φιλικό επίπεδο. Συνεπώς, ό,τι δεν μπορούμε να το διώξουμε και να το απομακρύνουμε από τη ζωή μας, οφείλουμε στον εαυτό μας να το πολεμήσουμε και να του επιβληθούμε.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, πριν προβούμε στην οποιαδήποτε ενέργεια να σκεφτόμαστε με τη λογική μας κι όχι με το θυμό που μας κυριεύει. Πρέπει να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να επεξεργασθεί τις πληροφορίες που μόλις εξέλαβε και να πράττουμε μόνο εφόσον έχουμε ηρεμήσει. Ο θυμός, όπως λένε, είναι ο χειρότερος σύμβουλος κι ίσως πούμε ή κάνουμε πράγματα τα οποία θα μας φέρουν τελικά σε δυσμενέστερη θέση χωρίς να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πρέπει ο καθένας από εμάς -με το δικό του τρόπο- να νουθετεί τον εαυτό του και να του επιβάλλει να προσαρμοστεί στα εκάστοτε δεδομένα της καθημερινότητας. Η ψυχραιμία κι η ηρεμία βοηθούν στην αντιμετώπιση κάθε δύσκολης κατάστασης και στην εξεύρεση της ορθής και δόκιμης λύσης. Φυσικά, σε κάποιες περιπτώσεις είναι δύσκολο να αποφύγουμε την έκρηξη συναισθημάτων αλλά σημασία έχει να καταφέρουμε να επανέλθουμε, να συγκεντρωθούμε στην αντιμετώπιση της κατάστασης και με απόλυτη ηρεμία, να πράξουμε αναλόγως.

Εμείς είμαστε κύριοι του εαυτού μας και λειτουργώντας με θυμό κι άγχος μόνο κακό προκαλούμε στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Δεν επιλύουμε καμία κατάσταση και λειτουργούμε λανθασμένα. Συνεπώς, πρέπει να κάνουμε πολλές συζητήσεις με τον εαυτό μας, να αντιληφθούμε τι μας ενοχλεί, ποια είναι τα όρια μας, ποιες καταστάσεις μας προκαλούν θυμό και στρες και να δημιουργήσουμε μόνοι μας τις άμυνες μας. Να αποφεύγουμε ό,τι μας προκαλεί στρες, να αποκτήσουμε πρόγραμμα και τάξη. Να μη λειτουργούμε σπασμωδικά.

Πάνω απ’ όλα για να λειτουργούμε ορθά πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον υγιές γύρω μας από άτομα που αγαπάμε και μας αγαπούν, από όμορφες εικόνες και στιγμές, από όνειρα κι επιθυμίες, από ενέργεια και ζωντάνια για την επόμενη μέρα.

 

Συντάκτης: Ναταλία Καρά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου