Καλοκαιράκι- βραδινό μπανάκι, Αύγουστος πλέον κι είμαστε στην ωραιότερη εποχή του χρόνου για πολλούς και κυρίως για τους εκπαιδευτικούς. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που ξοδεύουν αμέτρητες ώρες για να δώσουν στα παιδιά τα εφόδια που χρειάζονται για να γίνουν υπεύθυνα άτομα και να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μετέπειτα υποχρεώσεις, κοινωνικές κι επαγγελματικές. Το επάγγελμα αυτό θεωρείται λειτούργημα κι επειδή αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν και δίνουν όλη τους την ενέργεια, χρειάζονται διακοπές σχεδόν όλο το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με έρευνα της Unesco το 2012, μία διδακτική ώρα ισούται με τέσσερις ώρες εργασίας γραφείου κι αυτό συμβαίνει επειδή σε μία διδακτική ώρα ο εκπαιδευτικός καλείται να πάρει αποφάσεις για τουλάχιστον δεκαπέντε παιδιά, να τα συντονίσει σαν ομάδα, να λύσει τυχόντα προβλήματα, να ελέγξει το χρόνο του και να τον διαχειριστεί με σωστό τρόπο, έτσι ώστε να διδάξει αυτό που χρειάζεται χωρίς όμως να κουράσει ή να κάνει τους μαθητές να βαρεθούν. Συνεπώς, έχουν αρκετό άγχος και πολλές φορές παρουσιάζουν σημάδια υπερκόπωσης.

Η εργασία του εκπαιδευτικού δε σταματάει σε μια διδακτική ώρα. Υπάρχει προετοιμασία ωρών ανά ενότητα και ύλη και υπάρχει πάντα η διόρθωση ασκήσεων και γραπτών. Είναι σημαντικό σ’ αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από τα παραπάνω, γονείς και κηδεμόνες με τους οποίους οφείλουν να είναι ευγενικοί, διπλωμάτες και να μεταφέρουν την αλήθεια, ως προς την πρόοδο των μαθητών, πασπαλισμένη με γκλίτερ! Κανένας γονέας δεν είναι ποτέ έτοιμος να ακούσει ότι το παιδί του δεν είναι υπόδειγμα μαθητή.

Είναι απόλυτα κατανοητό επομένως, για ποιο λόγο πανηγυρίζουν οι εκπαιδευτικοί μόλις κλείσουν τα σχολεία. Αρχίζει μια εποχή για ‘κείνους που μπορούν να κοιμηθούν χωρίς άγχος για το αυριανό μάθημα και κυρίως χωρίς να βάλουν ξυπνητήρι. Έπειτα, μπορούν να πάνε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ και να φάνε στο σπιτάκι τους σαν άνθρωποι μαγειρεμένο φαγητό από τα χεράκια τους, χωρίς να τρέχουν, χωρίς να έχουν τάπερ στο αυτοκίνητο και κυρίως χωρίς να είναι με την ψυχή στο στόμα.

Καλύπτοντας δύο βασικές τους ανάγκες, το επόμενο στάδιο είναι να βγουν ήσυχοι κι αμέριμνοι για περπάτημα ή καφέ με φίλους και να μείνουν στην καφετέρια -χωρίς πίεση να προλάβουν κάτι. Κλείνουν κάποιες υποχρεώσεις και τρύπες τακτοποιούν θέματα που ανέβαλλαν για καιρό λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας. Ακολουθούν οι συγγενείς και τα κυριακάτικα τραπέζια και μετά απ’ όλα αυτά, σειρά έχουν τα μπάνια και οι διακοπές με φίλους.

Τα ιδανικότερα όλων είναι τα cocktails με φίλους, οι βόλτες σε μέρη ανεξερεύνητα, τα θερινά μπαλκόνια με κρασάκι, τσίπουρο κι όμορφες συζητήσεις και μια ηρεμία που τη διεκδικούν μήνες. Απλά πράγματα, τόσο απλά που φαίνονται ίσως λιγάκι βαρετά. Οι εκπαιδευτικοί είναι άνθρωποι που έχουν μάθει να θέλουν λίγα και καλά επειδή βρίσκουν πάντα τρόπους να ομορφαίνουν τις στιγμές τους.

Είναι εκείνοι τους οποίους τα παιδιά σου θα θυμούνται για μια αγκαλιά που τους πήραν στο δημοτικό ή για μια εκμυστήρευση κάποιου έρωτα στο λύκειο ή για ένα τραγελαφικό αστείο που έκανε ο δάσκαλος αυτός τότε στο μάθημα της λογοτεχνίας για να βρουν ξανά το ενδιαφέρον τους και να συνεχίσουν. Είναι άδικο να γκρινιάζουμε που «αυτοί πληρώνονται και κάθονται Χριστούγεννα, Πάσχα και τρεις μήνες το καλοκαίρι» επειδή εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Κι αυτοί οι τρεις μήνες δεν είναι ποτέ τρεις μήνες γιατί πάντα προκύπτει κάποια προσωπική υπόθεση που πρέπει να λύσουν ή διάφορες κοινωνικές υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να παρευρεθούν.

Οι εκπαιδευτικοί είναι απλοί άνθρωποι αλλά έχουν τον αέρα ενός πολυμήχανου Οδυσσέα με έναν πολυσχιδή χαρακτήρα που σκοπό έχει να κερδίσει την αγάπη, το σεβασμό και την εκτίμηση των παιδιών τους. Θεωρούν τους μαθητές παιδιά «τους» γιατί πέρα από μαθηματικά, φυσική και αγγλικά, μοιράζονται μαζί τους εμπειρίες ζωής, σκέψεις, συμβουλές και τόσες στιγμές ανά σχολική χρονιά που το δέσιμο είναι αναπόφευκτο!  Γι’ αυτό το λόγο, χρειάζονται κι αξίζουν όμορφα και ήρεμα καλοκαίρια χωρίς να τους κατακρίνει κάποιος για τα προβλεπόμενα. Αφήστε τους να γεμίσουν μπαταρίες για να μπορούν να ξοδεύουν ενέργεια χαμογελώντας πάντοτε στους μαθητές τους.

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

 

Συντάκτης: Ευτυχία Συντυχάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου