Αγαπητή Σουσού,

Βγαίνω με έναν άντρα (6 χρόνια μεγαλύτερος) εδώ και έναν χρόνο τώρα. Η αλήθεια είναι ότι δε βρισκόμαστε πολύ συχνά, γιατί παρόλο που ζούμε σε ίδιο νόμο, απέχουμε πολύ. Πρόσφατα έχασε και το μεταφορικό μέσο που είχε, και βλεπόμαστε μια φορά το μήνα. Με στενοχωρεί αυτό, αλλά για τώρα δεν με ενοχλεί. Κάνω και πράγματα που θέλω. Το θέμα είναι ότι είναι η πρώτη “σοβαρή” σχέση που έχω (έχω πατήσει τα 26), και πολλά πράγματα δε ξέρω να τα διαχειριστώ χωρίς συμβουλές. Οι φίλες μου δε πιστεύω ότι με βοηθούν τόσο όσο η μητέρα μου. Το θέμα είναι ότι όσο και να με αγαπάει, δεν παύει να τονίζει τα μειονέκτηματά του: ότι είναι άνεργος εδώ και δύο χρόνια, ότι εφόσον έχει φαΐ και στέγη είναι “κηφήνας”, παρόλο που βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού και φροντίζει τη μητέρα του. Δε θέλω να τσακωνομαι μαζί της, αλλά έχω βαρεθεί να ακούω τέτοια σχόλια. Εκνευρίζομαι, και καταλήγω να φεύγω από το σπίτι. Το ξέρω ότι δεν το λέει για κακό, αλλά όταν της εξηγώ ότι με ενοχλεί, μου λέει ότι έτσι είναι και δε μπορεί να πει ψέματα για χάρη κανενός. Ίσως να με ενοχλεί κι εμένα που δεν εργάζεται, αλλά όχι σε σημείο που θα το κοπανάω συνέχεια. Αυτή τη στιγμή κιόλας βολεύει. Και μου έχει πει ότι ψάχνει. Τι να κάνω; Πώς να σταματήσω τους τσακωμούς; Να μην της λέω τίποτα για εκείνον; Ευχαριστώ που με άκουσες.

Ελένη

 

Αγαπημενότατη Ελένη μου,

Όσο λες ότι δε σε πειράζει που έχει προβλήματα και συνεχίζεις και τον θες, κάνε υπομονή. Δεν είσαι 16 αλλά 26, οπότε ο ρόλος της μανούλας μπορεί να είναι μόνο συμβουλευτικός κι όχι παρεμβατικός. Και όταν σου θυμίζει τα μειονεκτήματά του, να της θυμίζεις κι εσύ τα όριά της, γιατί η δεσποτικές μανούλες είναι που έχουν κάνει μεγαλύτερες ζημιές κι από την ανεργία.

ΥΓ1: Ας είναι και 20 χρόνια μεγαλύτερος. Παντρεμένος να μην είναι και με 2-3 παιδιά.

ΥΓ2: Μου αρέσεις γιατί είσαι πρακτική. «Κάνω και πράγματα που θέλω», σαν το να δεις τον άνθρωπο που έχεις επιλέξει όσο πιο συχνά μπορείς δεν εντάσσεται σε αυτά που θες.

ΥΓ3: Η σχέση είτε σοβαρή είτε αστεία, δε θέλει συμβουλές αλλά πειραματισμούς για να μάθεις και τον άλλο, και τον εαυτό σου.

ΥΓ4: Δηλαδή αν είχες κάποιο σεξουαλικό θέμα να λύσεις τι θα έκανες; Θα ρωτούσες τη μανούλα;

ΥΓ5: Τελικά με μπέρδεψες. Η μάνα σου σε βοηθά τελικά ή τα κάνει χειρότερα γιατί βλέπει μόνο τα αρνητικά;

ΥΓ6: Τι κάνει; Βοηθά στις δουλειές του σπιτιού; Α καλά…

ΥΓ7: Βασικά όσο άσχημο κι αν ακούγεται, ο πραγματικός κηφήνας δεν έχει φαί, αλλά μόνο στέγη. Μέχρι κι ο κηφήνας βγαίνει να φάει μόνος του.

ΥΓ8: Φροντίζει τη μητέρα του. Καλό για τη μητέρα του βέβαια, αλλά για σένα αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη, κι απλά ακόμα δεν το ξέρεις.

ΥΓ9: Δεν τα λέει στο ντουβάρι η μάνα σου, κάποιος τη ρωτά. Και σίγουρα δεν είναι το ντουβάρι.

ΥΓ10: Η εργασία δεν είναι και τόσο απλό θέμα τώρα πια, αλλά δυο χρόνια παραείναι πολύς καιρός για κάποιον που όντως ψάχνει. Ίσως απλά άτυχος, αλλά ίσως η μανούλα να έχει και δίκιο.

ΥΓ11: Και να σταματήσεις να μιλάς για εκείνον, όσα έχεις ήδη πει αρκούν για να σε ψέλνει μέχρι να φτάσεις στην ηλικία του.

ΥΓ12: Ξαναδιάβασε το ΥΓ3.

ΥΓ14: Ή ξεκολλήστε κι οι δυο από τις μανούλες σας, ή χωρίστε και φτιάχτε τα μαζί τους.

Φιλιά στα μούτρα τα δικά σας και των μανούλων σας,

Η Σουσού σας

Συντάκτης: Μαντάμ Σουσού