Όλοι με ένα κινητό στο χέρι, σε λεωφορεία, αμάξια, τρένα, δουλειές, διακοπές, υποχρεώσεις. Εκεί κολλημένοι στα social εμείς. Ν’ ανεβάσεις καλή φωτογραφία, να δεις σε τι προγράμματα μπορείς να την βάλεις. Τι εννοείς; Φυσικά και δε σου φτάνει μόνο ένα! Και το σπυράκι σου θες να εξαφανίσεις και την κυτταρίτιδά σου και κάτι κιλάκια από πέρσι το Πάσχα που είχες πάρει -α, και μια γιαγιά από αυτές που χώνονται παντού. Έχεις γίνει μια θεότητα, έχεις βάλει και τα φίλτρα σου, έχεις φτιάξει φωτεινότητες, αντιθέσεις και κορεσμούς και τσουπ ανέβηκες

Ως γνωστόν το μέσο με το οποίο μπορεί κάποιος να δείξει πως του αρέσει μια φωτογραφία είναι το λεγόμενο like -ή κι η καρδούλα του Instagram, που την ίδια δουλειά κάνει, άρα τη λέμε κι αυτή like. Ένα like, όμως, παιδιά, μπορεί να σημαίνει πολλά παραπάνω από όσα φαντάζει. Συγγνώμη, δηλαδή, εσύ δεν έχεις τσιρίξει από χαρά όταν αυτός που γουστάρεις σου κάνει like;

Εν τω μεταξύ, αυτοί οι άτιμοι που μας ενδιαφέρουν, δε μας κάνουν σε κάθε φωτογραφία όπως οι άλλοι κι αυτό αυξάνει και τη χαρά και το ενδιαφέρον. Μπορείς να ψήσεις και να ψαρώσεις πολύ κόσμο με ένα μόνο like, τι πρώην επιστρέφουν, τι νυν των πρώην εκνευρίζεις, τι μπηχτές μπορείς να ρίξεις, ό,τι μήνυμα θες να περάσεις το περνάς μόνο με ένα πάτημα.

Απ’ ό,τι φαίνεται, για κάποιους το like κι ειδικά αυτό το διαρκές, σε ό,τι κι αν ποστάρεις, το λεγόμενο spam, είναι το σύγχρονο «στην πέφτω στα ίσια», «μ’ αρέσεις και στο δείχνω» και πολλά άλλα τέτοιας λογικής. Αλλά, ρε παιδιά, υπάρχουμε κάτι άνθρωποι εκεί έξω που την έχουμε δει λίγο αλλιώς, δεν ψαρώνουμε με τεχνολογικά τερτίπια και δηλώσεις πίσω από μια οθόνη κι όχι απλώς δε μας κάνουν αίσθηση αυτά, αλλά γελάμε κιόλας.

Τα συνεχόμενα like είναι, στην πραγματικότητα, σπαστικά κι ανούσια. Άσε που μετά από κάποιο σημείο όταν βλέπεις πως δεν υπάρχει ανταπόκριση κι εσύ εκεί ακάθεκτος συνεχίζεις, γίνεσαι ενοχλητικός. Αν θες σώνει και ντε να το κάνεις, κάνε ένα και θα το πιάσουμε το νόημα. Πήγαινε σε μια παλιά φωτογραφία και κάνε, για να γίνει ακόμα πιο χτυπητό, αλλά όχι σε πεντακόσιες.

Τι θες να μας δείξεις ακριβώς, πιστεύεις ότι με ένα spam θα βγάλεις γκόμενο; Ή ότι ο δέκτης θα σε δει αλλιώς; Εντάξει, αν θες απλώς να κάνεις την καυλάντα σου οκ, αλλά να ξέρεις πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ξεφτιλιστείς. Ειδικά αν πέσεις σε καμία παρέα που τα συζητάει όλα, εκεί δε σε σώζει τίποτα.

Και στην τελική, ρε άνθρωπε του Θεού, σκρολάρεις στο instagram βλέπεις κάποιον που σου αρέσει, γιατί να τον ταράξεις στις ειδοποιήσεις; Δεν μπορείς να σκεφτείς κάτι καλύτερο, κάτι πιο πρωτότυπο; Να αφήσεις έστω να εννοηθεί πως ίσως εσύ δεν είσαι σαν όλους τους υπόλοιπους. Θα εκτιμηθεί, να ξέρεις, αν δείξεις πως δεν είσαι άλλος ένας απ’ το σωρό.

Οι ανάγκες μας ποτέ δεν καλύπτονται με τέτοια μέσα, με εικονικές καρδιές και κόκκινες ειδοποιήσεις. Κι ας κοντεύουμε να ξεχάσουμε τι πάει να πει πραγματικό φλερτ. Σας έχει καρφώσει ποτέ κάποιος βαθιά στα μάτια, να σας κοιτάει χωρίς να μιλάει ενώ παρατηρεί κάθε χαρακτηριστικό και λεπτομέρειά σας; Αυτό είναι το «μου αρέσεις» στην αληθινή ζωή, όχι ένα like.

Το πάτημα ενός κουμπιού είναι ένας ασφαλής τρόπος για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, μην ξεχνάς όμως πως ό,τι έχει να κάνει με έρωτα, καύλα κι επιθυμία δεν περιλαμβάνει κανένα ίχνος ασφαλείας κι αυτό είναι που το κάνει τόσο ωραίο!

Συντάκτης: Μάρω Καλλιοντζή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη