«Παιδί μου, εμείς στην ηλικία σας μέναμε, το παλεύαμε, δεν παρατούσαμε τις σχέσεις μας τόσο εύκολα». Αυτό μου είπε η γιαγιά μου τις προάλλες που με είδε συννεφιασμένη. Παρ’ όλο που δεν της είπα τι είχα, αυτή κατάλαβε. Αναρωτήθηκα μήπως είχε δίκαιο σε αυτό που έλεγε, μήπως το να τα παρατήσουμε μας είναι πιο εύκολο απ’ το να μείνουμε, γενικότερα στη ζωή μας αλλά ειδικότερα στις ερωτικές μας σχέσεις.

Η γιαγιά μου όμως, όπως κι όλων μας, ανήκει σε μια διαφορετική γενιά απ’ τη δική μας κι η αντίληψη των παππούδων μας για το πόσο πρέπει να υπομένεις ή να παλεύεις σε μια σχέση διαφέρει άρδην απ’ τις αντιλήψεις των καιρών μας. Πλέον είναι πιο σύνηθες να σε συμβουλέψουν να φύγεις από μια σχέση παρά να σου δώσουν λύσεις για να βελτιώσεις αυτό που έχεις και να το κάνεις να δουλέψει.

Όταν, λοιπόν, αντιμετωπίζεις προβλήματα στη σχέση σου και ψάχνεις για συμβουλές, μην ξαφνιαστείς και κυρίως μην απογοητευτείς απ’ την ευκολία με την οποία τα άτομα γύρω σου, ακόμα κι οι πιο στενοί σου φίλοι, θα σου πουν να χωρίσεις και να πας παρακάτω.

Η (ομολογουμένως ανησυχητική) ευκολία με την οποία δίνουμε και παίρνουμε συμβουλές να φεύγουμε αντί να παλεύουμε για τις σχέσεις μας, λες κι είναι κινητά που θέλουμε να τα αλλάξουμε γιατί βγήκε καινούργιο μοντέλο με καλύτερα χαρακτηριστικά, είναι άμεσα συνυφασμένη με τη γενικότερη αντίληψη που έχουμε για τη ζωή. Υπάρχει μια πεποίθηση που λέει  ότι η γενιά των ατόμων που γεννήθηκαν απ’ το 1984 κι έπειτα, η αποκαλούμενη ως «millenials» πάσχει από εγωκεντρισμό κι έλλειψη υπομονής κι αυτό έχει αντίκτυπο και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Οτιδήποτε δε συνάδει με την «τέλεια εικόνα» που πλασάρουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το παρατάμε, μήπως και βλάψει το προφίλ μας, γιατί λοιπόν οι ερωτικές μας σχέσεις να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης;

Επιπλέον, έχετε ακούσει ποτέ τη μαμά σας να σας μιλάει για τον κούκλο που είδε στο tinder και στον οποίο έκανε τελικά swipe right; Όχι, ε; Γιατί η γενιά των γονιών μας μεγάλωσε χωρίς dating apps, όπου διάλεγες ή απέρριπτες ερωτικό σύντροφο απλά με μια κίνηση του αντίχειρά σου. Όταν, λοιπόν, μεγαλώνουμε σε μια εποχή όπου τα αισθήματα είναι εύκολα κι αντικαταστάσιμα, πώς να τα αντιμετωπίσουμε ως σπάνια και άξια διαφύλαξης;

Το να επιλέξουμε να κοιτάξουμε βαθιά τα προβλήματα σε μια σχέση και να τα παλέψουμε είναι πιο σπάνιο και πιο δύσκολο απ’ το να αφήσουμε απλά τη σχέση αυτή και να πάμε στην επόμενη. Κι εφόσον όλοι μας μεγαλώνουμε στο ίδιο περιβάλλον με τα ίδια ερεθίσματα είναι αναμενόμενο οι συμβουλές που θα μας δώσουν οι φίλοι μας κι ο κοινωνικός μας περίγυρος, αναφορικά με το μέλλον της σχέσης μας, να είναι επηρεασμένες από αυτή τη γενικότερη αντίληψη.

Ας μην είμαστε, όμως, εντελώς άδικοι, το γεγονός ότι για κάποιους είναι πιο εύκολο να μας πουν «φύγε» απ’ τη σχέση όταν υπάρχουν προβλήματα, δεν οφείλεται αποκλειστικά στις αντιλήψεις μας ως millenials, αλλά ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι κανείς δεν ξέρει τη σχέση σου τόσο καλά όσο εσύ. Όπως λέει κι η λαϊκή ρήση «όσοι είναι έξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια ξέρουν» και δεν έχουν άδικο, γιατί σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν μπορεί να ξέρει με 100% βεβαιότητα τι ακριβώς συμβαίνει ανάμεσα σε σένα και τον άνθρωπό σου, ποια ακριβώς είναι η δυναμική της σχέσης σας και τι σου προσφέρει αυτή. Εσύ, όμως, ξέρεις! Κι αφού εσύ την ζεις καθημερινά, ενδόμυχα μέσα σου, σχεδόν ενστικτωδώς ξέρεις αν αξίζει τον κόπο να δώσεις κι άλλα, για να την φτιάξεις και να την κάνεις να δουλέψει.

Μην αδικείς, λοιπόν, τους ανθρώπους που θα σου πουν «φύγε» όταν μοιραστείς μαζί τους τα προβλήματα της σχέσης σου, γιατί κι αυτοί μάλλον την ίδια αντιμετώπιση έχουν όσον αφορά τα προβλήματα των δικών τους σχέσεων. Μην παραξενευτείς ακόμη κι αν υποσυνείδητα μέσα τους προτιμούν να σε βλέπουν να βασανίζεσαι, γιατί όσο σκληρό κι αν ακούγεται misery loves company.

Κράτα, όμως, τις συμβουλές των ανθρώπων που θα σου πουν ότι τα πάντα αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία, ειδικότερα αν στην πρώτη που έδωσες πήρες αγάπη και χαμόγελα.

 

 

Συντάκτης: Εύη Πηλαβάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη