anastasia801

Είναι αλήθεια ότι πολλοί επιστήμονες, γιατροί και ειδικοί ψυχικής υγείας μελετούν, εδώ και χρόνια, τη σχέση μεταξύ χρώματος και διάθεσης. Τώρα πια, αρκετοί απ’ αυτούς πιστεύουν ότι τα χρώματα έχουν τη δύναμη, όχι μόνο να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις, αλλά επιπλέον να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη διάθεση και την ευεξία μας. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι στην πραγματικότητα δε βλέπουμε το χρώμα, αντίθετα το «νιώθουμε»!

Πώς επηρεάζουν τη ζωή μας και πώς συνδέονται με διαφορές καταστάσεις; Για παράδειγμα, όλοι κάποια στιγµή στη ζωή σας έχετε ακούσει εκφράσεις του τύπου «µαύρη αγορά», «κίτρινος τύπος», «λευκός γάµος», «κόκκινος από ντροπή» κι άλλες παρόµοιες. Εκφράσεις που περιλαµβάνουν χρώµα, χωρίς κανείς να µπορεί να εξηγήσει γιατί. Οι βαθύτεροι λόγοι που συµβαίνει κάτι τέτοιο, είναι γιατί τα χρώµατα συνειρµικά γεννούν συναισθήµατα, αφυπνίζουν, διεγείρουν, προκαλούν παραισθήσεις.

Tο χρώμα γεννιέται μαζί με εμάς, υπάρχει στη ζωή μας απ’ τη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο. Tα πράσινα ρούχα του μαιευτήρα, οι γαλάζιοι τοίχοι των δωματίων του μαιευτηρίου, τα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί λουλούδια που προσφέρουν στη μητέρα, τα ροζ ρουχαλάκια για τα κορίτσια, τα μπλε για τα αγόρια. Έτσι, σιγά-σιγά γνωρίζουμε και «γευόμαστε» όλα τα χρώματα που έφτιαξε η φύση και βέβαια όλα αυτά με τα οποία ο άνθρωπος επέλεξε να χρωματίσει -για λόγους αισθητικούς ή κοινωνικούς- τη ζωή και την καθημερινότητά του. Γιατί όμως; Γιατί επιλέγουμε κάποια χρώματα κι αποκλείουμε κάποια άλλα;

Η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Το περιβάλλον του ατόμου είναι γεμάτο από χρώματα. Η φύση, από μόνη της, είναι ένας πίνακας γεμάτος από χρώματα, το κίτρινο του ήλιου, το μπλε της θάλασσας. Επίσης, οι κοινωνικές επιρροές. Σε κάποια μέρη το μαύρο αντιπροσωπεύει το πένθος, ενώ σε άλλα μέρη το λευκό. Συνεπώς, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «προγραμματισμένος» ν’ αντιδρά στα χρώματα, τα οποία επηρεάζουν τόσο τις σκέψεις, όσο και τα συναισθήματα του ατόμου.

Ενώ η αντίληψη του χρώματος είναι υποκειμενική, κάποιες χρωματικές επιρροές είναι κοινές παγκοσμίως. Τα χρώματα είναι απ’ τα πιο δυνατά κομμάτια της μη λεκτικής επικοινωνίας. Μεταφέρουν, στιγμιαία, έννοιες και μηνύματα.

Για παράδειγμα το λευκό θεωρείται το παγκόσμιο χρώμα ειρήνης και καθαρότητας, το κίτρινο μπορεί να μεταφέρει αντικρουόμενα μηνύματα καθότι λαμπερό κι άκρως ορατό, τραβάει την προσοχή. Και κάπου εδώ έρχεται το κόκκινο ένα έντονο χρώμα, που μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα, «αρπάζει» την προσοχή του παρατηρητή. Ένα γυναικείο χρώμα που προκαλεί συναισθήματα αθωότητας κι απλότητας είναι φυσικά το ροζ, ενώ το μωβ υποδηλώνει βασιλικό αξίωμα, μυστήριο, πνευματικότητα κι επιτήδευση, καθώς είναι κι ένα χρώμα που δε συναντά κανείς στη φύση. Αυτό του προσδίδει μυστήριο και πολυτέλεια.

H σχέση μας με τα χρώματα υπαγορεύεται καταρχήν απ’ τη φύση, που μας προσφέρει για παράδειγμα το κίτρινο του ήλιου στη διάρκεια της ημέρας, προτρέποντάς μας να δραστηριοποιηθούμε ή αντίθετα το βαθύ μπλε της νύχτας όταν ξεκουραζόμαστε και χαλαρώνουμε. Σύμφωνα όμως με κάποιες θεωρίες, η κατανόηση των χρωμάτων φτάνει σε πιο βαθιά επίπεδα της ανθρώπινης υπόστασης, πέρα απ’ τα όσα έχουμε δει στη φύση, έχουμε συνηθίσει απ’ τις κοινωνικές τους χρήσεις ή μας υπαγορεύει η ψυχολογία μας.

Σ’ όλους μας έχει συμβεί να μας ρωτήσουν με ανησυχία οι συνάδελφοί μας τι συνέβη, αν μία μέρα μάς δουν μαυροφορεμένους ή να παρατηρήσουμε ότι τραβάμε τα βλέμματα των περαστικών όταν φοράμε κόκκινα ή πορτοκαλί ρούχα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί τα χρώματα έχουν την ικανότητα να προκαλούν συνειρμούς, είτε χάρη σε εγγραφές που υπάρχουν μέσα μας είτε εκφράζοντας τα συναισθήματα, τη διάθεση, την αισθητική μας, αλλά και κοινωνικούς συμβολισμούς.

Οι δονήσεις των χρωμάτων επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό είτε θετικά είτε αρνητικά, όπως και όλες οι μη ορατές ακτινοβολίες. Τα χρώματα ασκούν μια συναισθηματική επίδραση που εκφράζεται απ’ τις ίδιες τις αντιδράσεις μας σε αυτά. Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, είναι πολύ πιθανό να συνδέουμε κάθε χρώμα με κάποιο συγκεκριμένο αίσθημα, συμπεριφορά, μάθημα, πράξη, εμπειρία ή γεγονός απ’ το παρελθόν μας. Αυτό συνέβαινε πάντα, σ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας.

Κι έτσι ξυπνάμε το πρωί και χαμογελάμε στο γαλάζιο του ουρανού ή επιλέγουμε να μουτρώσουμε στο σκούρο κατακάθι του καφέ. Υπάρχουν εκείνοι που ανοίγουν κάθε εκατοστό του εαυτού και του κορμιού τους κι αφήνουν τις κίτρινες ακτίνες του ηλίου να διεισδύσουν σε κάθε κύτταρό τους και να τους φωτίσουν το ίδιο λαμπερά, όπως ολόκληρη την πλάση, που είναι μια πανδαισία χρωμάτων.

Πολλές είναι οι φορές που αναρωτιόμαστε τι να σημαίνει το χρώμα που μας αρέσει, αν αντανακλά βαθύτερες σκέψεις και κρυμμένα συναισθήματα. Αναλόγως με τα χρώματα που μας αρέσουν, αλλάζει κι η διάθεσή μας όταν τα βλέπουμε γύρω μας. Σίγουρα όλοι έχουμε κάποιο ή κάποια πιο αγαπημένα χρώματα, μα το πιο σημαντικό είναι να κλέβουμε απ’ τη λάμψη όλων των χρωμάτων, να βρίσκουμε ομορφιά ακόμη και στο μαύρο.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πάτε για ψώνια μην αποκλείσετε κανένα χρώμα κι ακόμη καλύτερα δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να επεξεργαστεί το πόσα διαφορετικά πράσινα φυτά μπορεί να υπάρχουν γύρω σας καθώς πηγαίνετε στη δουλειά, πόσο γαλάζιος είναι ο ουρανός σήμερα, κι άραγε αύριο θα είναι πιο μπλε;

Κάθε σπιθαμή γύρω μας έχει το δικό της χρώμα, απλώς ανοίξτε μάτια και καρδιά και δείτε το. Ερωτευτείτε το μαραμένο πορτοκαλί σας λουλουδάκι στη σκονισμένη μπορντό γλάστρα κι αναδείξτε τις λευκές σας ραγάδες που «χαλούν» το ομοιόμορφο μαύρισμά σας. Χαρείτε τα χρώματα, είναι ενέργεια, είναι ομορφιά, είναι ζωή!

Συντάκτης: Φωτεινή Φλωροσκούφη
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!