1.-Beberapa-Jenis-Hubungan-Intim-Yang-Bisa-Kamu-Coba2

Αρχίζει και το Game of Thrones. 

Όχι πως θέλω να επισημάνω κάποια αδικία στο στήσιμο της πλοκής, έτσι κι αλλιώς, team Lannister είμαι, και μέχρι στιγμής πάμε μια χαρά. Απλώς μου φαίνεται περίεργο το πώς όλοι οι χαρακτήρες με πραγματική ισχύ είναι θηλυκοί. Κάτι η Cercei με τους γιους της, κάτι η Daenerys με τους δράκους της, κάτι η Shay με το…– ας μην το πούμε καλύτερα, έχουμε κι ανήλικο κοινό. Το θέμα είναι πως, όσο ξύλο και να ρίξει ο Hound, όση εξυπνάδα και να βάλει ο Varys, κι ακόμα κι αν σκάσουν επιτέλους οι απέθαντοι (με το πάσο σου, Martin, μόνο πέντε κύκλους περιμένουμε), οι γυναίκες θα έχουν το πάνω χέρι. 

Και ξέρεις γιατί; Γιατί, είτε σε σύγχρονο, είτε σε παράλληλο σύμπαν, είτε χθες, είτε σήμερα, ή και στο μέλλον, κανένας άνδρας δεν πρόκειται να κερδίσει σε καβγά με γυναίκα. 

Μπορεί έξω από το σπίτι να είμαστε κυνηγοί και πολεμιστές. Κι ίσως, πέρα απ’ το κατώφλι, να σφάζουμε λύκους, να τρέχουμε στα δάση, να πίνουμε μετά και το κρασάκι μας, εμείς κι η αλκοολικιά κοιλιά μας. Στο σπίτι όμως –η αρχή είναι γενική– σ’ αλληνής κεφάλι είναι η κορώνα. 

Προσοχή, κυρίες μου. Αυτό δεν σημαίνει πως έχετε πάντα δίκιο. Σημαίνει πως (μετά από πολυετή εκπαίδευση, σας το δίνω) έχετε μάθει να διαχειρίζεστε τους καβγάδες με μεγαλύτερη ευελιξία από εμάς. 

Αρχικά, μπαίνετε σ’ έναν καβγά για τους σωστούς λόγους. Εμείς θα ξεκινήσουμε καβγά, για να δείξουμε πως έχουμε δίκιο. Για εσάς, ο καβγάς δεν έχει να κάνει με το γεγονός, αλλά με το πλαίσιο. Σε αντίθεση με μας, που χωνόμαστε στις καταστάσεις με τα μούτρα, εσείς κοιτάτε το κάδρο. Ξέρετε να το βουλώνετε όταν έχετε κάνει κι εσείς βλακεία, ακόμα κι όταν έχετε δίκιο. Ξέρετε, επίσης, να κυνηγάτε έναν καβγά όταν οι μπουνάτσες πάνε πρίμα, κι ας μην υπάρχει λόγος. 

Για τον άνδρα, ο καβγάς είναι επίλυση διαφορών, για τη γυναίκα παιχνίδι στρατηγικής. Γι’ αυτό και το ωραίο φύλο ξέρει να διαχειριστεί καταστάσεις, ακόμα κι όταν οι συνθήκες τις δημιουργούν. 

Όταν μια γυναίκα έχει δίκιο, μένει στο θέμα. Στυλώνει τα πόδια της, και δεν την κουνάνε ούτε οι γίγαντες του Βορρά. «Αυτά είναι δικαιολογίες του κώλου, το έκανες ή όχι;». Δεν ξέρω αν σας θυμίζει κάτι. 

Όταν όμως το θηλυκό έχει άδικο, αλλάζει θέμα πιο απροσδόκητα κι από (spoiler alert) τον θάνατο του Joffrey. Εκεί, το θέμα πια δεν είναι η ίδια η πράξη, αλλά κάτι μεγαλύτερο, πιο μεγάλο από ένα περιστατικό σαν κι αυτό που συζητάμε. Κάπως έτσι, έχεις δεν έχεις δίκιο, σε βάζουν να πιστεύεις πως το φταίξιμο είναι δικό σου. «Το θέμα δεν είναι αν σήμερα το έκανες, αλλά το ότι συνέχεια είσαι τελείως αναίσθητος. Δεν με προσέχεις, με παραμελείς…» και μπορείς φαντάζομαι να συμπληρώσεις μόνος σου τη συνέχεια. 

Γενικά, είναι αλήθεια. Το «γυναίκα» ξέρει να καβγαδίζει εξυπνότερα. Είναι πιο ύπουλο, πιο δόλιο, και ελίσσεται με μεγαλύτερη ευκολία. 

Φυσικό δεν είναι; 

Όσο και να μην μας συμφέρει, πρέπει να παραδεχτούμε πως βρίσκουμε ευκολότερη τη φάση από τα έτερά μας ημίσεα. Στην Ελλάδα, για την ίδια δουλειά, οι άνδρες βγάζουν ένα δολάριο, κι οι γυναίκες μισό. Για να μην αναφερθώ σε περιστατικά συντηρητισμού τύπου Κωσταλέξι, που, όλως περιέργως, αγγίζουν μόνο γυναίκες. 

Όταν ένας άνθρωπος αδικείται συστημικά από τη γέννησή του, είναι λογικό να σηκώνει ισχυρότερες άμυνες. Κι είναι εξίσου λογικό να τις χρησιμοποιεί κάθε φορά που αισθάνεται πως αδικείται. Δηλαδή, πάντα. Πολλές γυναίκες αισθάνονται πως τα βρίσκουν δυσκολότερα, και δικαίως. Το αναπληρώνουν, λοιπόν, αυτό, με το γύμνασμα της πονηριάς τους.

Είναι, νομίζω, σαφές πως οι γυναίκες μας τσακίζουν στον τσακωμό. Έχουν την τεχνογνωσία, την εκπαίδευση, την εμπειρία. Γι’ αυτό, φίλε άνδρα, κάνε ό,τι κάνω. Μην μπαίνεις στην διαδικασία. Κάθε φορά που θα το δοκιμάζεις, θα κερδίζουν.

Τουλάχιστον, μέχρι ν’ αποκτήσουν δράκους.

Συντάκτης: Γιώργος Γραμματόπουλος

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!