Καλό μήνα! Φεβρουάριος, λοιπόν. Κι αν είσαι Πατρινός, αν μένεις στην Πάτρα ή έστω αν σπουδάζεις στην Πάτρα, τότε θα ξέρεις πως αυτός είναι ένας πολύ ξεχωριστός μήνας για την πόλη. Όχι λόγω Τσικνοπέμπτης ούτε λόγω Αγίου Βαλεντίνου, φυσικά. Ο Φεβρουάριος για τους Πατρινούς είναι ο μήνας του καρναβαλιού και το καρναβάλι όλη η Πάτρα γιορτάζει.

Το πατρινό καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση σε όλη την Ελλάδα. Ποια Ξάνθη και ποιο Ηράκλειο τώρα… Αν έχεις έρθει στην πρωτεύουσα της Πελοποννήσου έστω και μία φορά, τότε ξέρεις πολύ καλά ότι το να συγκρίνει κανείς το καρναβάλι της Πάτρας με αυτό της Ξάνθης, για παράδειγμα, είναι σαν να συγκρίνεις μια κατακόκκινη αστραφτερή Ferrari με το παλιό Fiat Punto του ’98 του παππού σου. Δε λέω, και με το Fiat μια χαρά τις κάνεις τις δουλίτσες σου, αλλά μια βόλτα με τη Ferrari έχει άλλη χάρη, σωστά;

Αν κάνεις μια βόλτα στο κέντρο της Πάτρας το Φεβρουάριο, λοιπόν, θα δεις ότι η πόλη έχει αρχίσει να προετοιμάζεται. Αρχικά, στην Πάτρα στολίζουμε τους δρόμους και τα φώτα με λαμπιόνια, όπως κάνουν όλες οι πόλεις τα Χριστούγεννα. Τώρα, βέβαια, δεν κρεμάμε αστεράκια κι αγγελάκια, αλλά καρναβαλικά λαμπιόνια σε μορφή σερπαντίνας και μάσκας.

Επίσης, έξω από κάθε καφετέρια στον πεζόδρομο, θα παρατηρήσεις κούκλες με καρναβαλικές στολές. Αυτό συμβαίνει επειδή στο καρναβάλι, σχεδόν κάθε καφετέρια, μετατρέπεται σε καρναβαλικό στέκι, το οποίο εκθέτει στην είσοδό του τη στολή με την οποία θα κατέβει στην παρέλαση. Έτσι, οι περαστικοί μπορούν να βλέπουν τις στολές ώστε να διαλέξουν με ποιο γκρουπ θα βγουν. Κάνοντας μία απλή βόλτα στο κέντρο, δηλαδή, μπαίνεις θες-δε θες στο κλίμα.

Όταν λες σε κάποιον ότι είσαι από Πάτρα, η πρώτη λέξη που του έρχεται στο μυαλό –πέρα από κάτι κακοήθειες που όλοι ξέρουμε κι επομένως δε χρειάζεται να γράψω– είναι «καρναβάλι». Όλοι ενθουσιάζονται κι αρχίζουν να κάνουν ερωτήσεις για το τι και πώς κι όσοι δεν έχουν έρθει, εκφράζουν την επιθυμία τους να έρθουν κάποια στιγμή.

Ο σωστός ο Πατρινός, λοιπόν, προσκαλεί τους φίλους του στην Πάτρα για να τους φιλοξενήσει στο καρναβάλι. Σίγουρα, όλοι μας έχουμε φιλοξενήσει κάποια στιγμή σπίτι μας φίλο από άλλη πόλη, που ήρθε συγκεκριμένα εκείνη την περίοδο, μόνο και μόνο για το καρναβάλι. Αν απ’ την άλλη είσαι φοιτητής εδώ, τότε ξέρεις, απ’ τον Αύγουστο κιόλας που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των βάσεων, ότι στο καρναβάλι θα γίνει παρέλαση από φίλους και συγγενείς στο σπίτι σου. Ποιος τρελός αφήνει σπίτι στην Πάτρα ανεκμετάλλευτο εκείνη την περίοδο;

Ο λόγος που το καρναβάλι «το δικό μας» είναι διαφορετικό απ’ τα άλλα –και καλύτερο είπαμε!– είναι επειδή δεν περιορίζεται μόνο στο σαββατοκύριακο της παρέλασης. Η πόλη δείχνει ότι γιορτάζει εβδομάδες ολόκληρες πριν κι όχι μόνο με το στολισμό της που αναφέραμε πιο πάνω. Αν βγεις για ένα ποτό στο κέντρο, θα ακούσεις να παίζονται στα μαγαζιά καρναβαλικά τραγούδια κι είναι πολύ πιθανό να πετύχεις κόσμο να έχει φορέσει στο κεφάλι του ένα καπέλο ή κάτι αστείο, έτσι χωρίς λόγο, απλά επειδή είναι Φεβρουάριος κι έχουμε καρναβάλι. Επίσης, διοργανώνονται άπειρα πάρτι μασκέ και θεματικοί χοροί, όχι μόνο σε μαγαζιά, αλλά και σε σπίτια, πολλές μέρες πριν την παρέλαση. Δεν περιμένουμε το σαββατοκύριακο του καρναβαλιού για να ντυθούμε εμείς.

Τα δρομολόγια προς Πάτρα στα ΚΤΕΛ πληθαίνουν κι η πόλη βουλιάζει από κόσμο. Αν δεν έχεις κλείσει ήδη εισιτήριο, μην το πολυσκέφτεσαι. Πάρε τηλέφωνο τον Πατρινό φίλο σου και πες του ότι θα σε φιλοξενήσει για καρναβάλι. Μην ανησυχείς, είναι συνηθισμένος.

Όσους ταξιδιωτικούς οδηγούς κι όσα άρθρα και να διαβάσεις, αν δεν το ζήσεις από κοντά, δεν μπορείς να καταλάβεις για τι πράγμα μιλάμε. Φεβρουάριος, λοιπόν. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει. Καλό καρναβάλι!

Συντάκτης: Ελένη Κυδωνιάτη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη