Για το ξεκίνημα και κυρίως για τη διάρκεια μιας σχέσης, μέγιστη σημασία έχει η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο και στον χαρακτήρα του άλλου. Δε γίνεται να είσαι με έναν άνθρωπο και να τρέμεις και τη σκιά σου. Πριν προλάβεις να ισχυριστείς πως αυτό γίνεται στα πλαίσια της ζήλιας και της αγάπης, σε προλαβαίνω και σου λέω πως αυτό δεν είναι ζήλια, αλλά έλλειψη εμπιστοσύνης. Πάμε λίγο να ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες.

Η ζήλια ως έναν βαθμό είναι υγιής και μπορεί να γίνει και δημιουργική μέχρι ένα σημείο φυσικά. Οι ενδείξεις ζήλιας δείχνουν ενδιαφέρον κι ανάγκη να κυριαρχήσεις σε εκείνο που νιώθεις ως αντικείμενο απειλής. Ζηλεύεις γιατί φοβάσαι μη βρεθεί τρίτο πρόσωπο ανάμεσά σας. Μόλις αντιληφθείς πως η σχέση σου δεν αφήνει τέτοια περιθώρια ούτε έχει τη πρόθεση να σε απατήσει, το θέμα θεωρείτε λήξαν.

Απ’ την άλλη, στην έλλειψη εμπιστοσύνης θεωρείς δεδομένο πως με τη πρώτη ευκαιρία η σχέση σου θα σε απατήσει. Μάλιστα για να μπορέσεις να το αποδείξεις ψάχνεις για ντοκουμέντα και αποδεικτικά στοιχεία που θα τον κρίνουν ως ένοχο. Αρχίζεις να συμπεριφέρεσαι ως μέλος της CIA και μυστικός πράκτορας του FBI.

Κι αφού ξεκαθαρίσαμε τη μέγιστη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε αυτά τα δυο, έρχομαι να σου κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου για τις χαρακτηριστικές κινήσεις και τακτικές που ακολουθεί κάποιος με έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύντροφό του.

Αρχικό και πρωτεύον συνήθως σημείο για να ψάξει κάποιος είναι το κινητό τηλέφωνο ή ο υπολογιστής.  Κι επειδή φυσικά οι περισσότεροι προστατεύουμε με κωδικούς τις ηλεκτρονικές συσκευές μας, η εύρεση του κωδικού παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά μόλις βρεθεί, μπαμ! Αυτό ήταν. Όλα γίνονται πιο εύκολα για εκείνον που ψάχνει να βρει ένοχα κρυμμένα μυστικά. Που εσύ μπορεί να μην έχεις, αλλά όλο και κάτι θα βρει εκείνος που να το θεωρήσει ύποπτο.

Παράλληλα, γίνεται συνεχόμενη παρακολούθηση της κίνησής σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πού γίνονται likes, ποιοι είναι οι καινούργιοι φίλοι και τι σχόλια γίνονται κάτω από post τρίτων που εμπλέκεσαι κι εσύ σε αυτά. Η μάχη γίνεται όλο και πιο έντονη κι οι πιέσεις που δέχεσαι είναι όλο και πιο έντονες.

Αξίζει να αναφερθεί πως η έλλειψη εμπιστοσύνης -πολλές φορές και μάλιστα λανθασμένα- πηγάζει από συνδυασμούς. Απ’ τη μια η έλλειψη αυτοπεποίθησης του άλλου κι από την άλλη η δική μας χαλαρή επικοινωνιακή συμπεριφορά προς τρίτους. Ο σύντροφος με μειωμένη αίσθηση εμπιστοσύνης πάντα θα θεωρεί πως η σχέση του είναι ικανή να τον απατήσει.

Δεν έχει να κάνει, λοιπόν, αν εσύ είσαι πιστός και το έχεις αποδείξει δεκάδες χιλιάδες φορές. Αν ο σύντροφός σου έχει πείσει τον εαυτό του πως εσύ θα τον απατήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να σε εμπιστευτεί ούτε στην επόμενή του ζωή. Ξεκινάει λοιπόν η πίεση, η γκρίνια κι η προσπάθεια να σε κρατήσει μακριά από όλους κι όλα. Προσπαθεί να σε απομακρύνει από φίλους και γνωστούς και να σε βάλει σε μια όμορφη γυάλα, για να μην κινδυνεύει ο ίδιος.

Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πως όση αγάπη και να υπάρχει σε αυτή τη σχέση, της λείπει κάτι πολύ σημαντικό και πρωτεύον, της λείπει η εμπιστοσύνη. Της λείπει εκείνο το αίσθημα πως ό,τι και να συμβεί, όποιος και να μπει ανάμεσά σας, θα βρείτε τρόπο να τον διώξετε και να συνεχίσετε ανεμπόδιστα να ζείτε τον έρωτά σας.

Αν φτάσει η σχέση στο σημείο να μην έχετε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο να πάει για μια βόλτα με φίλους ή να κάνει κάτι μόνος, τότε δεν υπάρχει λόγος να είστε μαζί.  Η εμμονική ζήλια κι η έλλειψη εμπιστοσύνης πνίγει και καταστρέφει αυτό που μέχρι τώρα είχατε χτίσει.

Και πώς να συνεχίσει μια σχέση χωρίς εμπιστοσύνη;

Μοιάζει με οικόπεδο χωρίς θεμέλια. Δεν μπορείς να χτίσεις ουρανοξύστη αν η βάση κι οι πρώτοι όροφοι της οικοδομής δεν είναι γερά θεμελιωμένοι.

 

Συντάκτης: Αθηνά Συντυχάκη - Θάνου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη