Όλοι μας, όταν νιώθουμε άγχος κι έντονο στρες, ψάχνουμε τρόπους να εκτονωθούμε. Ένας απ’ τους πλέον δημοφιλέστερους  είναι ο χορός. Οποιοδήποτε είδος χορού. Σύγχρονο, hip-hop, φλαμέγκο, οριεντάλ, jazz. Ακόμα κι οι πιο παραδοσιακοί χοροί. Κάθε χορευτικό είδος διαφέρει και ταυτόχρονα συγκλίνει με όλα τα άλλα. Διαφέρει ως προς την τεχνική, το είδος μουσικής που χρησιμοποιεί κι ως προς τις κινήσεις. Ταυτόχρονα, όλοι έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τον τρόπο που επιδρούν στην ψυχολογία και στο σώμα μας.

Λίγο-πολύ, όλοι έχουμε χορέψει έστω και μια φορά στη ζωή μας. Αρχής γενομένης, απ’ την παιδική μας ηλικία Στα παιδικά πάρτι των συμμαθητών μας, αλλά κι αργότερα, σε βραδινές εξόδους με φίλους, σε χαρούμενα γεγονότα όπως ένας γάμος, αλλά και σε δύσκολες  στιγμές, όπως ένας πονεμένος χωρισμός.

Η ενασχόληση με το χορό, σε μαθαίνει να διαχειρίζεσαι το σώμα σου αλλά και το μυαλό σου. Χρειάζεται συγκέντρωση και προσήλωση να μπορέσεις να μάθεις τις κινήσεις, να συντονίσεις τα άκρα σου και να ακολουθήσεις  και το ρυθμό της μουσικής! Δεν είναι παίξε γέλασε.

Άσε που γυμνάζεις και κορμί. Καλά, δε σου λέω πως με δυο ώρες τη βδομάδα θα κάνεις γράμμωση. Όμως βάζεις την καρδιά σου σε διαδικασία άσκησης, οι παλμοί γίνονται πιο γρήγοροι και οι μύες γυμνάζονται. Αρχίζεις να γίνεσαι πιο ευέλικτος κι ενίοτε πιο ευλύγιστος. Ειδικά στους πιο «σύγχρονους» χορούς (λάτιν, salsa, contemporary) οι ασκήσεις ενδυνάμωσης κι οι ασκήσεις stretching αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πρακτικής άσκησης.

Πέραν απ’ το σώμα, «γυμνάζεις» και την ψυχή. Μπορεί πριν πας για μάθημα χορού να σε απασχολούν χίλια-δυο πράγματα, η μέρα σου να μην έχει πάρει τη ροή που θα ήθελες. Μετά το τέλος του μαθήματος, όμως, θα νιώσεις ευεξία κι ένα κύμα ηρεμίας να σε κατακλύζει. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, όσο κούραση μπορεί να βιώσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος, στο τέλος θα νιώσεις περισσότερο γαλήνιος. Ναι, ακόμα κι αν χορέψεις το bamboleo (αυτό το τραγούδι που ακούγεται συχνά τις απόκριες και στα καρναβάλια) στο τέλος εκτός από το διάπλατο χαμόγελο, θα νιώσεις πιο ήρεμος και τα πράγματα στο μυαλό σου θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μπαίνουν σε μια σειρά.

Παράλληλα, υπάρχει κι η δυνατότητα να χορέψεις στο σπίτι, στο δρόμο, στα πάρτι. Οπουδήποτε σου βγει. Εκεί που θα αισθανθείς πως θέλεις να εκφραστείς μέσω του χορού, βάλε ένα αγαπημένο τραγούδι να παίζει και ξεκίνα!

Δεν είναι απαραίτητο πως πρέπει να πας σε μια σχολή χορού για να χορέψεις. Απλά σου δίνεται κι αυτή η εναλλακτική λύση. Να μάθεις από ειδικά εκπαιδευμένους δασκάλους, που έχουν περάσει αρκετές ώρες απ’ τη ζωή τους στην εξάσκηση και στην προσπάθεια. Εκτός απ’ ότι θα μάθεις τις τεχνικές κινήσεις σωστά, θα διευρύνεις τον κύκλο σου. Γνωρίζεις νέα άτομα, με τα οποία σας ενώνει κάτι σπουδαίπ, το πάθος για το χορό! Δεν είναι λίγες οι φιλίες που δημιουργήθηκαν σε κάποιο ξύλινο πάτωμα, με πλάτη στο γνώριμο γυάλινο καθρέπτη, που κάθε σχολή διαθέτει, εκείνα τα λεπτά της ξεκούρασης λίγο μετά το δύσκολο μάθημα της τεχνικής.

Όποιον τρόπο και αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις, μην το αργείς! Σήκω, βάλε ένα κομμάτι με ανεβαστική μουσική και ξεκίνα. Δε χρειάζονται πολλά. Χώρος και μια ξεσηκωτική λίστα τραγουδιών. Ούτε απαραίτητα ειδικά παπούτσια χορού ούτε συγκεκριμένη τεχνική. Αν πάλι αποφασίσεις να πας σε κάποιο δάσκαλο, βρες το τηλέφωνο, κλείσε ραντεβού για δοκιμαστικό και μέχρι εκείνη την ώρα, ακολούθησε την πρώτη συμβουλή.

Στο ρυθμό της ζωής, βρες το δικό σου χορό κι έκφραζε τα συναισθήματά σου με ένα διαφορετικό, πιο χορευτικό, τρόπο!

Συντάκτης: Αθηνά Συντυχάκη - Θάνου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη