Εσύ, ο σύντροφός σου κι οι ατελείωτες συζητήσεις σας. Μελλοντικές, περί παρελθόντος ή κι υποθετικές πολλές φορές. «Τι θα γινόταν αν» γινόταν αυτό ή το άλλο, έκανες τούτο ή εκείνο. Συζητήσεις δίχως τέλος και δίχως λόγο πολλές φορές, ξεκινώντας από τρίτους κι αναλύοντας ενίοτε τις ιστορίες των προηγούμενων ο ένας στον άλλον. Και κάπως έτσι να καταλήγετε να τις μεταφέρετε σε προσωπικό επίπεδο, κάνοντάς τις δικές σας κι όντας πλήρως ταυτισμένοι ν’ αναλαμβάνετε τους ρόλους σας και να φτάνετε στο σημείο ακόμη και να μαλώνετε, υπερασπιζόμενοι τη θέση σας.

Κι ας ξεκίνησε όλο αυτό με διαφορετικούς ήρωες, τελικά πήρατε τη θέση τους και το προχωρήσατε ένα βήμα παρακάτω. Η ιστορία της γειτόνισσας, του γνωστού σας, του συναδέλφου σας, του συγγενή σας ή των κολλητών σας έπεσε στο τραπέζι κι αποτέλεσε την έναρξη κάποιας τέτοιας συζήτησης που καθώς πήρε τροπή στην συνέχεια ακούμπησε την σφαίρα του παράλογου.

Μη μου πεις ότι η ιστορία του φιλικού σας ζευγαριού που χώρισε λόγω τρίτου ατόμου δεν αποτέλεσε θέμα σχολιασμού και δεν έγειρε την προσοχή σας, ερωτώμενοι τι συνέβη και πώς δεν το πήρατε χαμπάρι πιο πριν; Δε θα το πιστέψω. Ή μη μου πεις ότι πάνω στις εικασίες σας περί του θέματος δε διάλεξε ο καθένας κάποια πλευρά, την οποία και στήριξε μέχρι τέλους; Ότι δεν αναφέρατε τα προβλήματα που ενδεχομένως να είχαν μεταξύ τους και κρίνετε τι τους επηρέασε; Κι ύστερα μιλήσατε για το τι θα κάνατε στη θέση τους και πώς θα τ’ αντιμετωπίζατε;

Και κάπου εκεί ανάμεσα στις υποθέσεις και τους φανταστικούς συλλογισμούς ξέφυγε η συζήτηση, διίσταντο οι απόψεις, μεγάλωσε η κόντρα, το ένα έφερε τ’ άλλο, μπλεχτήκατε ολίγον τι και κάνατε έναν καβγά πρώτο.

Τι το θέλατε και σεις ν’ αναλύετε προβλήματα τρίτων; Καλά δεν ήσασταν; Κι ύστερα προς τι τέτοια ταύτιση και τέτοιος χαμός; Θα σκεφτείτε. Να κάθεστε και ν’ αναλώνεστε σε υποθετικούς λόγους κι «αν» χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Και στην τελική γιατί όλο αυτό;

Γιατί η κολλητή σου χώρισε το αγόρι της επειδή τον βαρέθηκε, ο αδερφός του απάτησε την κοπέλα του ή ο γνωστός του γνωστού σας έχει κάθε τρεις και λίγο διαφορετική σχέση και δεν είναι σταθερός. Θέματα «μείζονος» σημασίας κι ύψιστου κινδύνου. Κάτι σαν να λέμε θέματα προς αποφυγήν.

Θα φτάσετε μέχρι και να λογοδοτήσετε ο ένας στον άλλον για τις πράξεις φίλων σας. Γιατί συμπεριφέρθηκαν έτσι κι άλλα τέτοια. Άσε που θα πιαστείτε και απ’ την παροιμία που λέει ο λαός «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» για να το πάτε παραπέρα. Γραφικότατους, θα σας έλεγα. Ο στόχος είναι τελικά να προκαλέσετε το ταίρι σας να σας αποδείξει τ’ αντίθετο. Ότι δεν είστε ίδιοι και δε συμπεριφέρεστε με τον ίδιο τρόπο. Δεν επηρεάζεστε απ‘ αυτούς, αλλά λειτουργείτε αυτόνομα, ενότητα που σίγουρα θα θίξουν.

Για ποιον άλλο λόγο άλλωστε να σας έπιασε τέτοια φούρια για την ιστορία άλλων;  Μα φυσικά διότι φοβάστε μην το πάθετε κι οι ίδιοι, μη σας τύχει κάτι παρόμοιο. Για ανόητες αφορμές κι ασχολούμενοι με τρίτα άτομα με λίγα λόγια κι όχι στην ουσία, όντας επικεντρωμένοι σ’ εσάς. Μα πόσο χαζοί μπορεί να γίνετε ορισμένες φορές, σκέφτεστε τελικά, ενώ παθιάζεστε με πράγματα που δε σας αφορούν κι αναλώνεστε καβγαδίζοντας γι’ αυτά;

 

Συντάκτης: Σταυρούλα Βιτετζάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη