Κάθε σχέση ξεκινάει με καλές και ευοίωνες προοπτικές. Καμιά δεν ξεκινάει βάζοντας ημερομηνία λήξης. Κάνεις όνειρα, σχέδια για το μέλλον και όλα βαίνουν καλώς. Μέσα σου έχεις ήδη ονειρευτεί το σπίτι των ονείρων σου με ανέμελα κουτσούβελα να τρέχουν από εδώ κι από εκεί. Ήδη έχεις οργανώσει στο μυαλό σου τα βασικά του γάμου σου, το στυλ, τη διακόσμηση και κάπου κρυφά εκείνος χαζεύει μονόπετρα ή εσύ ξεφυλλίζεις περιοδικά με νυφικά.

Όταν όλα φαινομενικά πάνε καλά, τι να σε εμποδίσει από τα όνειρα; Τι μπορεί να σου κόψει τα φτερά; Κι όμως κάτι υπάρχει. Μπορεί εσύ να σκέφτεσαι το γάμο με το σύντροφό σου, αλλά εκείνος έχει τα ίδια μέσα στο μυαλό του; Και να κάπου εκεί, πέφτει η βόμβα, πως δεν είμαι έτοιμος να παντρευτώ, δε μου αρέσουν τα παιδιά και άλλα τέτοια περίεργα.

Εσύ μένεις με τα όνειρα αμανάτι και με πολλές πολλές αμφιβολίες. Κάτι κλωτσάει μέσα σου. Στεναχωριέσαι, βρίζεις, τα βάζεις με τον εαυτό σου, πως δεν είσαι αρκετά καλός για τον άλλον και για αυτό δε σε θέλει. Και κάπου εκεί πέφτεις στη μεγαλύτερη παγίδα. Αντί να στραφείς ενάντια σε εκείνο που σου φταίει, επωμίζεσαι όλη την ευθύνη και μειώνεις τον εαυτό σου. Απογοητεύεσαι, θες να κλάψεις, αλλά δε θες να είσαι και το κακομαθημένο, που δεn του κάνουν τα χατίρια. Ξύπνα λίγο.

Τώρα το μπαλάκι είναι στο γήπεδο σου. Ή θα πρήξεις τον άλλον μέχρι να του αλλάξεις μυαλά και να παντρευτείτε ή αποδέχεσαι την κατάσταση και τα αφήνεις όλα στην τύχη ή φτιάχνεις βαλιτσούλα και φεύγεις, διότι εσύ έχεις άλλα πλάνα.

Ωστόσο, ποιος θέλει κάτι με το ζόρι; Ποιος θα νιώσει ευτυχισμένος, αν η ζωή του είναι αποτέλεσμα πίεσης; Πώς θα αισθανθείς όταν ο άλλος δε σε έχει επιλέξει ελεύθερα και συνειδητά, αλλά υποχώρησε μπροστά στις πιέσεις σου, τα μούτρα και τους εκβιασμούς που κάνουν οι ερωτευμένοι; Και να υποκύψει, δε σε τιμάει η όλη κατάσταση. Έχεις πέσει ήδη πολύ χαμηλά και στα μάτια του, αλλά και στα δικά σου.

Από την άλλη αν τα αφήσεις όλα στην τύχη, ούτε εκεί ξέρεις τι σου ξημερώνει. Η τύχη λένε ευνοεί τους τολμηρούς, αλλά τολμάς να παίξεις τη ζωή και τα συναισθήματά σου κορώνα-γράμματα; Πόση ανασφάλεια και ψυχική αναταραχή μπορεί να σου φέρει μια τέτοια κατάσταση; Ατελείωτη. Σε μια σχέση θες να νιώθεις ασφάλεια. Να ξέρεις πως θα ξυπνήσεις και δε θα τρέμεις, μήπως ο άλλος βαρεθεί και σηκωθεί να φύγει. Η ανασφάλεια σε κάνει δυστυχισμένο. Δεν απολαμβάνεις τις στιγμές, αφού όλη σου η ενέργεια διοχετεύεται στον αν ο άλλος σε αγαπάει και σε σκέψεις τύπου «με θέλει πραγματικά;».

Και κάπου εκεί ανάμεσα σε σκονισμένα όνειρα και ψεύτικες ελπίδες λες «μήπως να φύγω;». Οι προτεραιότητες που θέτουμε στη ζωή μας καθορίζουν τις πράξεις μας. Κι αν εσύ έχει προτεραιότητα το γάμο, τότε σήκω και φύγε. Δεν αξίζει να πολεμάς για λάφυρα, που ο αντίπαλος δεν έχει σκοπό να στα δώσει αμαχητί. Δεν μπορείς να ζεις με αρνητικές σκέψεις, φόβο, ψέμματα στον εαυτό σου και υπεκφυγές. Θέλει; Καλώς. Δε θέλει; Αντίο.

Ναι, θα μου πεις τώρα, αφού τον αγαπάω. Ωραία τότε κάτσε και περίμενε με αμφίβολο αποτέλεσμα. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη ζωή του. Αν είσαι διατεθειμένος και οπλισμένος με πολύ υπομονή, τότε μπορείς να παίζεις τα παιχνίδια του καθενός και να προσπαθείς να πας τη σχέση σου λίγο παραπέρα. Αλλά από πότε ο έρωτας βάζει όρια σε αυτό που ζεις; Ποια αγάπη λέει μέχρι εδώ είσαι εσύ; Και ποιος μπορεί να σου πει βάλε φρένο στα όνειρα σου; Δεν είναι έτσι η αγάπη.

Σε καμιά περίπτωση, ο έρωτας αυτός ο απόλυτος έρωτας που σε κάνει να θες να είσαι όλη σου τη ζωή με τον άλλον ποτέ δε σε βάζει σε δεύτερες σκέψεις. Το ζεις και το χαίρεσαι κι όπου σε πάει. Κανένας έρωτας δεν έβγαλε χρονοδιάγραμμα και δεν έβαλε τερματικό σταθμό. Κι αν τα διόδια είναι ακριβά, σκέψου πως η καλύτερη θέα έρχεται μετά από μεγάλη και δύσκολη ανάβαση.

 

Συντάκτης: Εύα Αροτσίδου
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή