Με το που φεύγουν οι γιορτές, πολλοί από εμάς πέφτουμε σε μία μίνι κατάθλιψη: δεν έχουμε όρεξη για πολλά-πολλά, ενέργεια μηδέν και τα βλέπουμε όλα μαύρα. Τα καλά νέα είναι ότι πρώτον, δεν έχουμε κατάθλιψη κι ότι θα περάσει. Τα κακά νέα είναι ότι αν δεν προσπαθήσουμε εμείς λίγο περισσότερο, η μελαγχολία του Γενάρη ή αλλιώς «January Blues» μπορεί και να ήρθε για να μείνει λίγο παραπάνω.

Η εξήγηση για τη μελαγχολία, λοιπόν, είναι ότι τους προηγούμενες μήνες φτιαχνόμασταν για την εορταστική περίοδο, πολλοί από μας μπήκαμε για τα καλά στους εορτασμούς απ’ τις αρχές του Δεκέμβρη και περάσαμε τον τελευταίο καιρό, λουσάτοι, αρωματισμένοι, με ένα ποτό στο χέρι κι ένα μελομακάρονο στο άλλο, να λέμε πόσο πετυχημένοι θα γίνουμε το 2018 και πόσους πολλούς στόχους θα πραγματοποιήσουμε.

Ήρθε λοιπόν το 2018 και μας βρήκε με ένα τρομερό hangover, μαύρους κύκλους απ’ την αϋπνία λόγω partying και κάνα-δυο έξτρα κιλά για το δρόμο. Χτίζουμε πάνω στον ενθουσιασμό μας για τη νέα χρονιά και μόλις καταφτάσει αντιλαμβανόμαστε πως όλα είναι ακριβώς όπως τα αφήσαμε. Να μην πούμε ότι 99.5% του πληθυσμού είμαστε άφραγκοι ένεκα εορτών κι ο καιρός είναι συνήθως κρύος κι ενοχλητικός! Πώς, λοιπόν, να είμαστε έτοιμοι να κατακτήσουμε τον κόσμο λίγο πριν την υπερκόπωση και με μια μικρή απογοήτευση για τη νέα χρονιά;

Ο Γενάρης, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι ο μήνας της μελαγχολίας. Αν όντως νιώθουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να είναι ο μήνας της ξεκούρασης και του διαλογισμού. Ο δημιουργός της λέξης «blue Monday» η οποία από πολλούς θεωρείται η πιο μίζερη μέρα του χρόνου  Dr. Cliff Arnall, έχει εκφράσει την απογοήτευσή του που πλέον ο κόσμος έχει συνδέσει το blue Monday (15 Γενάρη) με την κατάθλιψη και την κακοκεφιά, αφού ο στόχος του όταν την εφηύρε πριν 13 χρόνια ήταν να δώσει κουράγιο στον κόσμο να πάρουν μία θετική άποψη για αυτή τη μέρα και να το δουν ως ευκαιρία για νέα αρχή κι αλλαγές.

Τον Γενάρη, έχοντας επιστρέψει πίσω στη ρουτίνα μας, είναι πολύ πιο εύκολο να θέσουμε όντως ρεαλιστικούς στόχους για τη χρονιά, που θα μας δίνουν ώθηση να συνεχίσουμε, μιας κι οι μη ρεαλιστικοί στόχοι είναι κάθε άλλο από καλά κίνητρα. Τον Γενάρη κλείνουμε λογαριασμούς κι ετοιμαζόμαστε όντως να κάνουμε όλα μας τα πλάνα πραγματικότητα.

Τι μπορείς να κάνεις για να δημιουργήσεις έναν Γενάρη ευκολότερο; Μη βολεύεσαι στη μιζέρια σου. Κάποιες φορές, χρειάζεται να σύρουμε τον εαυτό μας έξω με το ζόρι. Έστω για έναν καφέ ή μια βόλτα με φίλους. Αν νιώθεις κουρασμένος, κάνε ένα ζεστό μπάνιο και κοιμήσου για όσες ώρες χρειαστεί! Είπαμε, τον Γενάρη γεμίζουμε μπαταρίες. Αν νιώθεις απαίσια μετά το φαγοπότι των διακοπών, ξεκίνα τη δίαιτα και το γυμναστήριο που ανέβαλλες -ακόμα και αν πρέπει πάλι να το επιβάλεις στον εαυτό σου έστω και λίγο. Είναι κανόνας: το να πας στο γυμναστήριο δεν υπάρχει περίπτωση να σε κάνει χειρότερα απ’ το πώς ένιωθες πριν πας. Επίσης, έρευνες έδειξαν ότι οι πιο πολλές κρατήσεις για πτήσεις γίνονται τον Γενάρη. Πολύ απλά, γιατί το να έχεις κάτι να περιμένεις σου δίνει πιο πολύ κουράγιο να μπεις πάλι στη ρουτίνα σου. Πόσο μάλλον αν είσαι και λιγάκι μπακούρι μετά τις γιορτές, τουλάχιστον, ξεκίνησε να οργανώνεις το επόμενό σου ταξίδι!

Η λέξη «κατάθλιψη» είναι πολύ βαριά κι αρνητική λέξη, γι’ αυτό πρέπει να πάψεις να την χρησιμοποιείς όταν είσαι λίγο στα κάτω σου ή απλώς κουρασμένος -όπως αυτόν τον μήνα, δηλαδή. Αυτό τον Γενάρη, κάνε τη διαφορά και κάνε επίθεση στη μελαγχολία, βάζοντας σε εφαρμογή όσα σε κάνουν λίγο πιο χαρούμενο.

 

Πηγές: mirror, metro

Συντάκτης: Χαρά Αναξαγόρα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη