Οι καιροί έχουν αλλάξει. Είτε βρισκόμαστε για σπουδές είτε για δουλειά σε μέρος διαφορετικό απ’ τον τόπο καταγωγής μας, εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών, αλλά σαφώς κι άλλων παραγόντων είναι δύσκολο να συντηρήσουμε ένα σπίτι μόνοι μας. Μια πολύ συχνή λύση είναι η συγκατοίκηση. Μια ακόμα καλύτερη λύση; Η συγκατοίκηση με φίλους. Βεβαία, ένα τέτοιο βήμα θέλει πολλή σκέψη καθώς είναι αρκετά τα ερωτηματικά, οι φόβοι κι οι ανησυχίες που σου δημιουργούνται μέχρι να πάρεις, τελικώς, την απόφαση.

Η συγκατοίκηση με φίλους, λοιπόν, σε ό,τι αφορά το θεωρητικό κομμάτι, σίγουρα έχει περισσότερα πλεονεκτήματα απ’ το να συγκατοικήσεις με κάποιον που δε γνωρίζεις προσωπικά. Φυσικά, θεωρείται πρόκληση για τον καθένα αφού ακόμα και χρόνιοι φίλοι που αποφάσισαν να συγκατοικήσουν, μετά από καιρό μπορεί και να μη μιλούσαν επειδή δεν τα πήγαν καλά στον τομέα της συμβίωσης. Παρ’ όλα αυτά όταν ξέρεις τον άλλο πολύ καλά τότε η συγκατοίκηση έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει.

Ξέροντας απ’ την αρχή το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του άλλου μπορείς ανά πάσα στιγμή να αποφύγεις μικροτσακωμούς και παρεξηγήσεις εφόσον κλειδί της συγκατοίκησης είναι κι οι αμοιβαίες υποχωρήσεις. Έχοντας ένα οικείο άτομο διπλά σου νιώθεις ασφάλεια και σιγουριά μέσα στο χώρο σου. Το γεγονός αυτό μπορεί να σας δέσει ακόμα περισσότερο μεταξύ σας εφόσον περνάτε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς σας μαζί, μοιράζοντας δημιουργικές ασχολίες όπως είναι το μαγείρεμα ή συζητήσεις σε βάθος.

Ακόμη, ο ένας για τον άλλον αποτελείτε σημείο αναφοράς για οποιοδήποτε πρόβλημα ή κατάσταση σας απασχολεί και θέλετε να τη μοιραστείτε με έναν φίλο σας. Ο συγκάτοικος-φίλος μπορεί να γίνει αδελφός, νοσοκόμος, ψυχολόγος κι οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε αφού όπως σωστά λέει κι ο λαός «δυο μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα απ’ τον έναν».

Σε ό,τι αφορά το πρακτικό κομμάτι, σημαντικό πλεονέκτημα είναι το μοίρασμα των εξόδων. Άλλωστε το 80% των συγκατοικήσεων συμβαίνουν γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Το ενοίκιο, οι λογαριασμοί και to supermarket καθώς κι η συντήρηση του σπιτιού μοιράζονται δια του δύο. Με αυτό το τρόπο μένει extra χαρτζιλίκι και για εμάς τους ίδιους. Ακόμη, οι δουλειές του σπιτιού μοιράζονται κι έτσι μένει παραπάνω ελεύθερος χρόνος και για τους δυο. Εξίσου όμορφες στιγμές που μπορούν να μοιραστούν δυο συγκάτοικοι είναι η αγορά των επίπλων, το μαγείρεμα και τα party που διοργανώνονται από κοινού.

Όμως, κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις, όποτε θα ήταν άδικο να μην αναλύσουμε και την άλλη εκδοχή. Το να μένεις μαζί με κάποιον άλλο δεν παύει να είναι δεσμευτικό. Δεν έχεις την απολυτή ελευθερία του να κάνεις ό,τι θέλεις σε μια χρονική περίοδο της ζωής σου που κάθε τρέλα είναι καλοδεχούμενη. Όταν εσύ θα επιθυμείς να έχεις τέρμα το ράδιο και να χορεύεις σαν παλαβή μέσα στο δωμάτιο, αυτός  που βρίσκεται στο διπλά δωμάτιο πιθανόν να θέλει να διαβάσει ή να ξεκουραστεί. Όταν εσύ δε θα έχεις όρεξη να πλύνεις τα πιάτα κι έχεις σκοπό να το κάνεις αργότερα, ο άλλος μπορεί να εκνευρίζεται βλέποντας τα στοιβαγμένα πάνω στον πάγκο. Όταν εσύ θα θέλεις να φέρεις κάποιον φίλο σου ή συγγενή να μείνει μαζί σας, ο συγκάτοικος μπορεί να μη νιώσει άνετα με αυτό. Αυτές κι άλλες πολλές και μικρές λεπτομέρειες που μας χαλάνε το κέφι.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για να είναι η συμβίωσή σας ομαλή, καλό θα ήταν να υπάρχουν κανόνες που οφείλουν κι οι δύο να τηρούν. Η ύπαρξη κανόνων μέσα σε ένα σπίτι έχει και τα θετικά της αφού εσύ ο ίδιος μέσα από αυτό αυτοπειθαρχείσαι κι ελέγχεις τον εαυτό σου.

Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις κι οι συμβιβασμοί, ακόμα κι οι συζητήσεις περί συγκατοίκησης μεταξύ των δυο ατόμων βοηθούν στο να υπάρχει ένα υγιές κι ευχάριστο κλίμα στο σπίτι χωρίς εντάσεις και τσακωμούς. Όπως και να ‘χει η συγκατοίκηση είναι μια εμπειρία που συνιστώ ανεπιφύλακτα αρκεί να έχεις επιλέξει το κατάλληλο άτομο που θα ήθελες να μοιραστείς το σπίτι σου. Κι αυτό το άτομο δεν είναι άλλο παρά ένας γνήσιος και πραγματικός φίλος.

 

Συντάκτης: Λιάννα Σεραφείμ
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη