tumblr_n3c6lvbt1h1qa93pxo2_1280

Όλοι έστω μια φορά στη ζωή μας αποκτήσαμε μια μικρή γρατζουνιά που ούτε ξέραμε από πού την πήραμε παράσημο, ή πέσαμε κάτω με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε μια μικρή πληγή ή ένα τραύμα σε ένα σημείο του σώματός μας. Το συγκεκριμένο τραύμα επουλώνεται με το πέρασμα των ημερών και των εβδομάδων, μιας και το σώμα μας έχει αναπτύσσει μηχανισμούς αυτο-ίασης. Τι συμβαίνει  όμως όταν το τραύμα είναι ψυχικής φύσεως; Ποιοι είναι γενεσιουργοί παράγοντες που το εκκολάπτουν; Ποιοι τρόποι υπάρχουν αντιμετώπισής του;

Αρχικά, για να κατανοήσουμε το όρο τραύμα θα πρέπει να δούμε από πού προέρχεται η λέξη. Ορίζοντας τη λέξη τραύμα, βλέπουμε ότι έχει αναφορές στο αρχαιοελληνικό ρήμα «τιτρώσκω» όπου σε μια νεοελληνική απόδοση σημαίνει «πληγώνω» και ουσιαστικό παράγωγο της λέξης είναι το τραύμα. Στην ιατρική, σημαίνει μια αστραπιαία κι απότομη ρήξη κάποιων ιστών του σώματος με αποτέλεσμα τη δημιουργία πληγής εσωτερικής ή εξωτερικής όψης. Όμως, υπάρχουν κι εκείνα τα τραύματα που δε δημιουργούν σωματική δυσφορία ή εμφανή πληγή αλλά μια βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του ανθρώπου, καθώς το επίκεντρό τους είναι η ψυχή.

Μιλάμε λοιπόν για το ψυχικό τραύμα, το οποίο δημιουργείται από την επαφή του ατόμου με μια εξωτερική κι απρόβλεπτη, κακοποιητική ή αγχωτική κατάσταση, οι οποίες χαράσσονται στην ψυχή του. Εκδηλώνονται στο σύνολό τους, είτε μετά από το βίωμα, είτε μετά από χρόνια με διάφορες σωματικές ή ψυχικές δυσκολίες που πυροδοτούν την αντίδρασή του. Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τον ακόλουθο ψυχαναλυτικό ορισμό περί του τραύματος που ορίζεται ως «ένα συμβάν της ζωής το οποίο καθορίζεται από την έντασή του, από την αδυναμία του προσώπου να το αντιμετωπίσει κατά τρόπο κατάλληλο κι από τις παθογόνους επιπτώσεις διαρκείας που επιφέρει στην ψυχική οργάνωση», συμπεραίνουμε ότι το τραύμα είναι εκείνο που επιφέρει ασυνείδητα και συνειδητά ριζικές αλλαγές στην ψυχική ισορροπία του ατόμου που βιώνει κάτι που αδυνατεί να διαχειριστεί.

Πώς αντιμετωπίζουμε ένα τραύμα, μια πληγή της ψυχής; Όπως ξέρουμε σε μια σωματική πληγή, η θεραπεία είναι υλική, δηλαδή χρειάζεται να κάνει χρήση φαρμάκων ή παραφαρμακευτικών προϊόντων που επιταχύνουν την επούλωσή του.Τι γίνεται με την ψυχή; Η σίγουρη απάντηση που μπορούμε να διατυπώσουμε είναι ότι δεν μπορούμε να βάλουμε ιώδιο ή λίγη παρακεταμόλη για να περάσει. Σίγουρα όχι. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ώστε να σπάσουμε τον γόρδιο δεσμό είναι η θεραπεία που βασίζεται στα συναισθήματα, στις συναισθηματικές εκφάνσεις του ανθρώπου και κατά κύριο λόγο οι λέξεις που εκφράζονται με τη γλώσσα του ατόμου. Μιλάμε για την ψυχοθεραπεία.

Πώς επιδρά η ψυχοθεραπεία στο άτομο; Πρώτο βήμα να κατανοήσουμε τι μορφή παίρνει το τραύμα στο εκάστοτε άτομο. Σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών ψυχικής υγείας, το άτομο όταν προσεγγίζει έναν ψυχοθεραπευτή έχει ένα αίτημα ή εκφράζεται μια δυσφορία, ένα σύμπτωμά του. Αυτά μπορεί να είναι άγχος, φοβίες, αϋπνίες, εφιάλτες, κρίσεις πανικού, μελαγχολία, ακατάστατη σκέψη κλπ. Με την πάροδο των συνεδριών αρχίζει να αναδύεται ένα τραυματικό υπόβαθρο σε κάθε σύμπτωμα που έχει το άτομο. Δεν πρέπει να αγνοούμε το ότι ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να είναι καλά κρυμμένο και δεν είναι πάντα αναγνωρίσιμο από το άτομο που το βίωσε. Όπως κάθε σωματική θεραπεία έτσι και η ψυχοθεραπεία επιζητεί από το άτομο που την πραγματοποιεί, χρόνο. Συνειδητοποιώντας ένα σύμπτωμα σταδιακά αναδύεται και η ταυτότητα και το παρελθόν του συμπτώματος, που -για παράδειγμα- μπορεί να είναι ένας αποχωρισμός ασυνείδητος από τη μητέρα στην παιδική ηλικία που μπορεί να εκδηλώνεται με μια φοβία δέσμευσης.

Μέσω της ψυχοθεραπείας θα επιτευχθεί η ενδυνάμωση του λόγου σου, θα εκπαιδευτείς δια μέσου της ομιλίας να αναγνωρίζεις την αιτία των θεμάτων σου και να ενδυναμώνεις τον εαυτό σου ώστε να μάθεις να διαχειρίζεσαι τα τραύματα που εκδηλώνονται ως συμπτώματα. Κλείνοντας, να θυμάσαι πως η δύναμη του ανθρώπου είναι πολύ μεγαλύτερη, πολύ πιο σπουδαία από οποιαδήποτε πληγή καταφέρει να υπάρξει εντός της. Το μόνο που χρειάζεται είναι το θάρρος να την αντιμετωπίσεις. Όλα μπορούν να λυθούν μέσω θεραπείας.

 

Συντάκτης: Σταμάτης Κυριάκος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!
Μήπως χρειάζεσαι κάποιον να μιλήσεις;

Εμείς σου έχουμε τον κατάλληλο άνθρωπο να σε ακούσει και να σε συμβουλεύσει με 100% απόλυτη εχεμύθεια!