Ακούγοντας για πρώτη φορά τη λέξη ραδιόφωνο στη ζωή μου, δε φανταζόμουν ποτέ, ότι στα επόμενα χρόνια ένας μαγικός κόσμος θα με ακολουθούσε πιστά, ώστε ν’ ανακαλύψω κάθε πτυχή του. Η πρώτη φορά που άκουσα τραγούδι να παίζει στο ραδιόφωνο ήταν πάνω σε μια πολύ περίεργη στιγμή μου. Θυμάμαι ήμουν τεσσάρων και μέσα απ’ την κουζίνα της μαμάς άκουσα να παίζει το «Βαλς των χαμένων ονείρων» στο πρώτο πρόγραμμα. Εκείνη τη στιγμή μέσα μου δημιουργήθηκε το αίσθημα της περιέργειας -όπως σε όλα τα μικρά παιδιά- κι από τότε αναρωτιόμουν, πώς μπορεί να είναι αυτός ο μαγικός κόσμος του ραδιοφώνου και γιατί θέλω τόσο πολύ να βουτήξω μέσα του και ν’ ανακαλύψω την κάθε απόχρωσή του;

Τα χρόνια πέρασαν και σίγουρα θα έχει συμβεί και σε σένα, οι πιο όμορφές σου αναμνήσεις, να μένουν αναλλοίωτες. Έτσι έγινε και με το ραδιόφωνο. Εξελίχθηκε με τα χρόνια και φτάνουμε πλέον στην εποχή που οι πειρατικοί κι ερασιτεχνικοί σταθμοί στα ερτζιανά, έχουν δώσει τη θέση τους στους διαδικτυακούς σταθμούς. Ολοένα και περισσότεροι δημιουργούνται καθημερινά κι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει κάτι δικό του. Μια φωνή στον κόσμο. Με μόνα όπλα την όρεξη και το μεράκι του. Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί δεν ακολουθείς την πεπατημένη, αλλά δημιουργείς κάτι δικό σου απ’ το μηδέν. Αυτό έχει την μεγαλύτερη αξία, καθώς κυρίαρχος της δικής σου προσπάθειας είσαι μόνο εσύ.

Όταν δημιουργήσεις κάτι δικό σου, το έχεις σαν παιδί σου κι η σχέση σου μαζί του γίνεται σχεδόν ερωτική, όπως συμβαίνει σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις. Μπορεί ένα άψυχο δημιούργημα να μην έχει ζωή και να μην αποτελεί διαπροσωπική σχέση, όμως εσύ με τα σχέδια, το μεράκι και τη ζωντάνια σου, τού δίνεις πνοή. Έτσι γίνεται και με το διαδικτυακό ραδιόφωνο και μια εκπομπή που εκπέμπει αποκλειστικά μέσω internet. Ακολουθείς τους δικούς σου κανόνες και βάζεις τα δικά σου προσωπικά στοιχεία και το αξιοποιείς στο έπακρον. Τόσο στο χτίσιμο ενός προγράμματος, όσο και στη μουσική που θα επιλέξεις να βάλεις στο web radio που θα δημιουργήσεις. Είναι η αίσθηση του καινούργιου, σαν φρεσκοβαμμένο σπίτι μετά από μετακόμιση και χρειάζεται φροντίδα.

Με φειδώ θα ξεκινήσεις να οργανώνεις σιγά-σιγά το κοινό σου, θ’ αποκτήσεις μια συγκεκριμένη ταυτότητα, να το μάθουν γνωστοί και φίλοι. Είναι όμορφο η αίσθηση της παρέας να υπάρχει και διαδικτυακά. Σού δίνει την άνεση να έχεις ευφράδεια στον λόγο, κάτι που είναι αναγκαίο σε μια ραδιοφωνική εκπομπή. Οργανώνεις τις μουσικές λίστες σου όπως εσύ επιθυμείς και δε σε νοιάζει αν σε ακούνε χιλιάδες ή εκατό. Γιατί δεν έχεις ν’ απολογηθείς σε κανέναν για τα νούμερα που δεν έφερες και κυρίως δε σε αφορά. Μια εκπομπή που θα κάνεις για να περάσεις εσύ καλά και θα σε ακούσουν όσοι πραγματικά θέλουν να χαλαρώσουν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε βαρεθεί τα στημένα και τα παρωχημένα talk shows του ραδιοφώνου και ψαχνόμαστε για κάτι εναλλακτικό. Σπάνια θ’ ακούσεις στο ραδιόφωνο και τη φωνή ενός ραδιοφωνικού παραγωγού, καθώς το 80% είναι μουσικές λίστες και το 20% μόλις είναι τα on ενός ραδιοφωνικού παραγωγού. Θα μου πείτε κάπου εδώ, ότι εγώ προσωπικά ανοίγω το ραδιόφωνο για ν’ ακούσω μουσική και θα σού απαντήσω πως γι’ αυτό υπάρχουν οι μουσικές πλατφόρμες που προσφέρουν μεγάλη ποικιλία τραγουδιών, που μπορείς να τ’ ακούσεις όση ώρα θες και φυσικά έχεις τη δυνατότητα να τ’ ακούσεις και εκτός σύνδεσης.

Οι ακροατές επιλέγουν ν’ ακούσουν διαδικτυακό ραδιόφωνο, γιατί ένα βασικό του χαρακτηριστικό είναι η non-stop μουσική χωρίς διαφημίσεις. Υπάρχουν βέβαια και διαδικτυακοί σταθμοί που επιλέγονται από χορηγούς για αναπαραγωγή περιεχομένου και τοποθέτηση προϊόντων, όμως είναι ελάχιστοι. Ακόμη κι ένας καλεσμένος σε διαδικτυακή εκπομπή, έχει έναν άλλον αέρα. Δε θα είναι στημένος και προβαρισμένος όπως στον ερτζιανό ραδιοφωνικό αέρα. Θα είναι πιο ελεύθερος να εκφραστεί, πιο χειμαρρώδης και πιο ανθρώπινος κι ο ραδιοφωνικός παραγωγός δε θα πιέζεται απ’ τον χρόνο που πρέπει να βγάλει στα τραγούδια ή να κόβει ανάμεσα τη μουσική για να βγει η διαφήμιση του χορηγού. Είναι δικό του δημιούργημα, ίσως και κάποιου άλλου που όμως δεν του βάζει όρια στο πότε και πού θα πρέπει να μιλήσει και του δίνει το ελεύθερο ν’ αυτοσχεδιάσει.

Το διαδικτυακό ραδιόφωνο μπορεί να μην έχει την αίγλη του ερτζιανού ραδιοφώνου όπως στα παλιά χρόνια και να μην αγγίζει ούτε στο ελάχιστο την κλίμακα χορηγών κι ακροατών, έχει όμως ένα βασικό χαρακτηριστικό· το ζεις όπως θες εσύ! Είτε ως ακροατής, που, έπεσε τυχαία πάνω σ’ έναν ραδιοφωνικό παραγωγό, είτε ως ο ίδιος ο παραγωγός στο δικό σου σπίτι. Καθώς στο διαδικτυακό ραδιόφωνο, έχεις τη δυνατότητα να ξεκινήσεις εκπομπή μ’ ένα απλό μικρόφωνο και έναν stream player που θα εκπέμπει πάνω σε κάποια worldwide διεύθυνση.

Είναι ανθρώπινο κι ένα βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι την εκπομπή την κάνεις όποτε θες εσύ. Βράδυ ή πρωί. Ειδικά αν είσαι και ιδιοκτήτης του, τότε αποφασίζεις μόνος σου. Άλλωστε όπως είπαμε και πιο πάνω, μόνο το μεράκι σου αρκεί για να ξεκινήσεις κάτι δικό σου. Κι είναι πολύ σημαντικό, ό,τι κάνουμε στη ζωή μας να το κάνουμε με μεράκι. Γιατί στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να νιώθεις χαρούμενος για όσα κατάφερες να κάνεις, ακόμη κι αν ξεκίνησες απ’ το μηδέν κι απέτυχες.

Πώς θα στάσεις άλλωστε την κορυφή, αν δε δοκιμάσεις το ανέβασμα;

 

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου