paul708

Εγωισμός∙ μία λέξη που πολλοί την έχουν συνδέσει αρνητικά με τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι για κάθε πτυχή του χαρακτήρα μας εμείς είμαστε αυτοί που της δίνουμε τη θετική ή την αρνητική της χροιά.

Ο εγωισμός, λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί τοξικός, ότι ο άλλος σκέφτεται μόνο τον εαυτό του και δε τον ενδιαφέρει αν οι πράξεις του έχουν συνέπεια σε κανέναν άλλον, κι αν ακόμα αντιλαμβάνεται πως έχουν, εξακολουθεί να αδιαφορεί για το τι προκαλεί. Κι αυτή είναι όντως η μία πλευρά του, υπάρχει όμως κι η άλλη ερμηνεία που μπορεί κανείς να δώσει στη λέξη «εγωισμός» κι είναι αυτή που τον φέρνει ως συνώνυμο της αξιοπρέπειας. Κάποιος, δηλαδή, που αγαπά και σέβεται τον εαυτό του, κάποιος που δεν επιτρέπει σε κανέναν να τον αδικεί και να τον εκμεταλλεύεται.

Ο εγωισμός, με τον σωστό τρόπο και στη σωστή δόση, μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο σίγουρο κι ικανό για πολλά, να του δώσει φτερά για να φτάσει ψηλά. Εννοώντας πως πάντα θα προσπαθεί να γίνεται καλύτερος. Θα πιστεύει στις δυνάμεις του, χωρίς να σταματά φυσικά τη σκληρή προσπάθεια. Ένας άνθρωπος που ξέρει να χρησιμοποιεί τον εγωισμό του υπέρ του, εκτός απ’ το ότι δεν παραιτείται, δεν ανοίγει δρόμο στη ζωή του για όποιον θέλει να τον βλάψει και να τον θίξει, γιατί πολύ απλά δεν αφήνει πατήματα για να το κάνει, μα ακόμα κι αν κάποιος προσπαθήσει να τον υποτιμήσει, θα λάβει τα ανάλογα καυστικά σχόλια που θα τον βάλουν στη θέση του.

Ο εγωιστής άνθρωπος, ναι, αγαπάει τον εαυτό του πολύ, τόσο ώστε να μην τον αφήνει να αναλώνεται ή να θυσιάζεται. Μια αγάπη υγιής, γιατί είναι (ή έστω θα ‘πρεπε να ‘ναι) κοινώς αποδεκτό πως πρώτα οφείλουμε να αγαπάμε τον αυτό μας και μετά όλους τους άλλους. Γιατί πώς θα αγαπήσεις και θα δοθείς κάπου αν δεν έχεις αγαπήσει τα ελαττώματα και τα προτερήματά σου;

Με άξονα τον αυτοσεβασμό και κάμποση αυτοπεποίθηση μπορείς να φτάσεις ψηλά, δουλεύοντας παράλληλα σκληρά. Είναι έντονη η ανάγκη να αγγίξει την κορυφή ένας άνθρωπος που αγαπάει τον εαυτό του. Μην τον κρίνεις βιαστικά, λέγοντάς τον απλά «εγωιστή», πιστεύοντας πως δε νοιάζεται για τους άλλους, απλά έχει σε πρώτη θέση τον εαυτό του και παλεύει για να τα ‘χει καλά μαζί του και να πετυχαίνει τα όνειρά του.

Σε έναν εγωιστή θα βρεις αφοπλιστική ειλικρίνεια και μια δόση σαρκασμού στις απαντήσεις του, που τον κάνουν ξεχωριστό. Θα βγάλει νύχια να παλέψει κι ίσως να ζητήσει κι εκδίκηση, μονάχα όμως αν τον βλάψεις, αν πρώτα εσύ δε φερθείς σωστά και ξεκάθαρα απέναντί του.

Βάζοντας, λοιπόν, πάνω από όλα κι όλους τον εαυτό μας, αυτό δε θα μας καθιστά άμεσα τους «κακούς» της ιστορίας, βέβαια δε μας κατατάσσει κι ιδιαίτερα υψηλά στη βαθμολογία προτίμησης του κοινού. Γιατί έναν εγωιστή δε θα τον συμπαθήσεις εύκολα. Θα κολλήσεις σε στερεότυπα, ότι νοιάζεται μόνο για την πάρτη του και τίποτα άλλο, κι ίσως τον φοβηθείς. Μόνο που εκείνος, παλεύοντας και δουλεύοντας, χωρίς να χαϊδεύει αφτιά και να σκορπάει κολακείες, είναι ικανός να φτάσει στη κορυφή που αυτός έχει ορίσει για τον εαυτό του. Είτε προσωπική, είτε κοινωνική, είτε επαγγελματική.

Ένας άνθρωπος εγωιστής μπορεί να χτίσει πύργους ολόκληρους μόνος του, να φτιάξει οικογένεια, να κρατήσει φιλίες αληθινές για χρόνια, να φτάσει ψηλά, όσο πιο ψηλά μπορεί και να νιώσει το αίσθημα της ικανοποίησης. Μόνο που αν του πληγώσεις και του θίξεις το «εγώ» του, ένα δευτερόλεπτο αρκεί για να διαλύσει όλα χωρίς σκέψη. Κι εσύ απλά θα τον κοιτάς να φεύγει απ’ τα συντρίμμια που πίσω του άφησε.

Συντάκτης: Άννα Αντωνίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!