photo1566

Eκείνες που ερωτεύονται πορτοφόλια. Που τις νοιάζει σε πρώτο βαθμό το κοινωνικομορφωτικό επίπεδο, το wannabe κληρονομικό γίγνεσθαι, οι κάρτες και τα βιβλιάρια.

Η παρούσα κοινωνική κατάσταση ευνοεί την ανάπτυξη αυτού του κλάδου γυναικών, γιατί περί κλάδου πρόκειται.

Μεγαλώνοντας, μηχανεύονται τρόπους και τακτικές για να κατακτήσουν τον ματσωμένο και να ολοκληρωθούν.

Ζουν ανάμεσά μας.

Μετά από δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια που ξυπνάγανε στην Άνω Ραχούλα –τα φιλιά μας στην Άνω και Κάτω Ραχούλα-, ξυπνάνε ξαφνικά στην εξωτική Αθήνα. Τις στέλνουνε να σπουδάσουν, γιατί αν δεν είναι ΠΕ, το σχέδιο δεν θα λειτουργήσει, και τις αμολάνε.

Από τις θεωρίες των παιδικών χρόνων και το μότο «τα λεφτά είναι το παν», φτάνουν στην πράξη. Νιώθουν έτοιμες να τις υποδεχτεί η πρωτεύουσα και να χτυπήσουν τον χρυσό γαμπρό.

Ο χρυσός γαμπρός είναι ο στόχος.

Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως οι γυναίκες αυτές δεν αγάπανε τον Καβάφη, άσχετο θα μου πεις αλλά μη βιάζεσαι. Σημασία γι αυτές έχει μόνο ο προορισμός, ο στόχος, το χρυσό το κελεπούρι. Το ταξίδι τις κουράζει και το αφήνουν για τον Αλεξανδρινό ποιητή.

Αρχίζει ο εντοπισμός, με αυτοπεποίθηση, ύφος «είμαι κυρία και μπορώ να σταθώ δίπλα σου» και νηστικές γιατί έχουν ντυθεί με σανέλ από πάνω μέχρι κάτω. -απ’τις κο κο της Άνω Ραχούλας, στο σανέλ της Αθήνας.-

Τον βρίσκει η μαντάμ, τον καπαρώνει εύκολα. Το καπάρωμα ήταν στα sos γι αυτό και πέτυχε. Και τον έχει τον λεφτά για βιτρίνα.

«Κορίτσια από εδώ ο λεφτάς ο καινούριος μου γκόμενος που αγοράζει γη, ουρανό, Άρτα, Γιάννενα και Πρέβεζα μαζί, ωχ σόρρυ ο Ναπολέων ήθελα να πω.»

Και κουνάει ουρά ο Ναπολέων και το παίζει και γκόμενος -που συνήθως δεν είναι- και πετάει η άλλη από χαρά.

Περνάμε σε δυο μικρά ξεκαθαρίσματα. Αρχικά μιλάμε για γυναίκες διαβασμένες, όχι μορφωμένες, αλλά ενήμερες και με τακτική. Μην τις υπερασπιστείς λέγοντας πως «έτυχε να τον ερωτευτεί». Οι γυναίκες αυτές έχουν μεγαλώσει ακριβώς έτσι.

Τους το πέρασε η μαμά κι ο μπαμπάς, η καταπίεση, τα μέσα ενημέρωσης, ο περίγυρος, η κακούργα η κοινωνία.

Αγαπούν τις βιτρίνες. Το περιτύλιγμα. Από περιεχόμενο, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι εκείνο του πορτοφολιού.

Μην τις δικαιολογείς, γιατί φοβάμαι πως θα αρχίσεις να τους μοιάζεις.

Επίσης, από την κατηγορία των λεφτάδων εξαιρούνται όσοι άντρες τα έχουν και δεν τα διατυμπανίζουν ή δεν τα χρησιμοποιούν να ρίξουν γκόμενα.

Επανερχόμαστε και τονίζουμε πως γράφουμε άρθρο κι όχι παραμύθι. Δε θα σου πω πως τα λεφτά φέρνουν τη δυστυχία. Υλικές ανάγκες καλύπτεις κι αν αυτή είναι η προτεραιότητά σου καλά κάνεις και τους χρησιμοποιείς και άρπαξέ τους τα και όλα αν μπορείς.

Μα σκέψου. Σε καλύπτει; Σου αρκεί; Το κενό μέσα σου ποιος θα στο γεμίσει;

Άμα δε σε γεμίζει εκείνος με ένα του βλέμμα, τότε πως; Θα σε ανοίξει στα δύο και θα σου βάλει μέσα πενηντάευρα; Θα με λες από μέσα σου ρομαντική. Μα σκέψου ποια από τις δύο εικόνες είναι πιο ρεαλιστική.

Σου έχουν ορίσει λάθος κούκλα μου την ευτυχία. Δεν είμαι Μπαμπινιώτης για να σε διαλευκάνω κι αυτό που διαβάζεις δεν είναι λεξικό. Αν ευτυχία είναι για σένα να έχεις αυτά που αγοράζονται, κοίταξέ το. Αν ευτυχία είναι να θρέψεις την ύλη σου κι όχι τη σάρκα και την ψυχή σου, τότε κάτι πηγαίνει στραβά.

Εκείνες που ερωτεύονται πορτοφόλια ποτέ μου δε τις χώνεψα και τις είχα παράδειγμα προς αποφυγήν. Πιο πολύ όμως δεν χώνεψα όσους τις σιγοντάρουν.

«Τον θέλω.»

«Παιδί μου θα πεινάσετε. Με τα λεφτά που βγάζει δε θα πληρώνετε ούτε το ενοίκιο. Ψάξε να βρεις κανέναν άλλο. Τι θα τρώτε;»

«Θα τρώμε αγάπη γαμώτο. Δε θέλω να τρώω στη μάπα ανθρώπους από ανάγκη για να καλύψω υλικές ανάγκες.»

Αγάπη μόνο άνθρωποι.

Στις ανθρώπινες σχέσεις κρατήστε μόνο τα λεπτά αισθήματα, τα λεφτά αισθήματα στείλτε τα στον αγύριστο.

 

Συντάκτης: Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!