R-OCD ή αλλιώς Relationship Obsessive-Compulsive Disorder. Μια ψυχαναγκαστική διαταραχή που αφορά τα μοτίβα συμπεριφοράς που παρουσιάζει κάποιος όταν βρίσκεται σε σχέση. Δε διαφέρει πολύ από εκείνους τους μικροβιοφοβικούς που απολυμαίνουν τα πάντα και αποφεύγουν τις χειραψίες (βλέπε Κατακουζηνός).

Η διαταραχή εστιάζει στις ερωτικές ή ρομαντικές σχέσεις και στο πώς κάποιοι άνθρωποι αποκτούν έμμονες ιδέες για την αξιοπιστία του συντρόφου τους μόλις μπουν σε σχέση αλλά και αμφιβολίες για τα ίδια τους τα αισθήματα. Αυτά τους οδηγούν σε συμπεριφορές που διαρκώς προσπαθούν να τεστάρουν αν ο σύντροφός τους έχει ειλικρινή συναισθήματα, αν οι ίδιοι όντως τρέφουν αληθινά συναισθήματα, αν καλύπτουν τα στάνταρ που έχει θέσει το ταίρι. Δεν έχει σημασία αν έχουν λάβει κάποιο ερέθισμα από τον/τη σύντροφο που να τους γεμίζει καχυποψία. Μόλις μπει η ταμπέλα της «σχέσης» ξεκινάει ο φαύλος κύκλος.

Οι ασθενείς συχνά αναρωτιούνται αν η σχέση είναι η «κατάλληλη» και μπαίνουν σε διαδικασία διερεύνησης προσπαθώντας να αποδείξουν ότι έχουν επιλέξει τον σωστό για εκείνους σύντροφο. Οι ψυχολόγοι δεν έχουν επιβεβαιώσει για ποιο λόγο μπορεί να πάθει κάποιος εμμονή με την ορθότητα της σχέσης αλλά εγώ θα δώσω ψήφο ενοχής στη γνωστή ρύση των προγόνων μας, «όταν είναι ο ιδανικός για σένα, το ξέρεις». Όχι, δεν το ξέρεις. Απλώς τζογάρεις και εύχεσαι να μην έχεις πέσει έξω.

Λίγο-πολύ όλοι έχουμε τις αμφιβολίες μας. Είτε είμαστε στην αρχή και δεν ξέρουμε ακόμη τις προθέσεις του άλλου, είτε είμαστε αρκετό διάστημα με κάποιον και αναρωτιόμαστε μήπως τελικά χάνουμε τον χρόνο μας μαζί του και κάτι καλύτερο μας περιμένει σε κάποια απροσδόκητη στροφή. Αυτό, με τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται φυσιολογικό. Η ψυχική διαταραχή όμως που έχει κύριο χαρακτηριστικό ης την εμμονή δε σου βάζει απλώς ψύλλους στα αφτιά. Σε βάζει στη διαδικασία να προσπαθείς να αποδείξεις αν η σχέση σου είναι ελέφαντας ή όχι, δρώντας οξύμωρα, με συμπεριφορές που το πιο πιθανό είναι να οδηγήσουν τη σχέση το τέλος πριν καν προλάβεις να βγάλεις πόρισμα.

 

 

Αν νιώθεις άγχος για την πορεία της σχέσης από το ξεκίνημά της κιόλας, ίσως πρέπει να αρχίσεις να αναρωτιέσαι μήπως το πρόβλημα το έχεις εσύ και όχι όλοι όσοι γνωρίζεις. Αν τα παραπάνω σε έχουν βάλει σε σκέψεις, παρακάτω θα βρεις μια λίστα με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι έχουν διαγνωστεί με R-OCD.

1. Αναρωτιέσαι συχνά μέσα στην ημέρα εάν ο σύντροφός σου σε βρίσκει ελκυστικό ή αν εσύ τον βρίσκεις ελκυστικό;

2. Φοβάσαι πως ο σύντροφός σου δε σε αγαπάει πραγματικά ή πως εσύ δεν τον αγαπάς πραγματικά και προσπαθείς με κάθε τρόπο να βρεις επιβεβαίωση είτε με πράξεις είτε με λέξεις;

3. Πιάνεις τον εαυτό σου συχνά να αγχώνεται μήπως και δεν είσαι επαρκής για τον σύντροφό σου ή αυτός για εσένα;

4. Βρίσκεις κάποιον άλλο πιο ελκυστικό από τον σύντροφό σου ή περνάς καλά και χωρίς να είστε μαζί και αμέσως συμπεραίνεις πως είσαι με λάθος άνθρωπο;

5. Δεν έχεις όρεξη να κάνεις έρωτα με τον σύντροφό σου και συμπεραίνεις πως δε σε ελκύει ή το αντίστροφο; Κάνεις έρωτα μόνο και μόνο για να δεις αν θα σε ερεθίσει;

6. Εστιάζεις συνέχεια στα ελαττώματα του άλλου και νομίζεις πως κάνει και εκείνος το ίδιο;

7. Αναφέρεις συχνά τις αμφιβολίες που έχεις για τη σχέση σας ή χωρίζεις κάθε λίγο και λιγάκι;

8. Εκθέτεις τον εαυτό σου στο φλερτ με άλλους για να σιγουρευτείς ότι αγαπάς πραγματικά τον άνθρωπό σου ή αποφεύγεις ανθρώπους που ίσως βρίσκεις ελκυστικούς για να μην μπεις σε πειρασμό;

9. Ψάχνεις διαρκώς επιβεβαίωση από το περιβάλλον σου για τον σύντροφό σου;

10. Συγκρίνεις τη σχέση σου με άλλες υπαρκτές ή κινηματογραφικές για να δεις αν καλύπτει αυτά τα «στάνταρ»;

Το R-OCD δεν είναι συχνά εμφανές στους συντρόφους ή τους φίλους μας. Οι φίλοι μας θα πιστέψουν πως δεν είμαστε και τόσο ερωτευμένοι και δεν το παραδεχόμαστε ή απλώς φοβόμαστε να κάνουμε σχέση εξαιτίας της κατάληξης που είχε η προηγούμενη ή οι προηγούμενες σχέσεις. Και το ταίρι πιθανότατα θα μας περάσει για τρελούς ή μανιακούς. Ή για πολύ ερωτευμένους. Κι εμείς οι ίδιοι θα προβληματιστούμε αν είναι όντως κάποια πάθηση ή αν απλώς αυτά είναι τα πραγματικά μας αισθήματα για τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Η συνεδρία με έναν εξειδικευμένο ψυχίατρο είναι ο πιο ασφαλής τρόπος διάγνωσης και ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό ή την εξάλειψη της διαταραχής. Είναι δύσκολο να κρατήσει μια σχέση όταν ένας από τους δύο πάσχει από κάποια μορφή R-OCD. Ο παθόντας είναι πιθανό να φύγει μια μέρα ξαφνικά και ο άλλος να κουραστεί να αντιμετωπίζει καθημερινά τις εμμονές.

Μην μπερδεύεστε με τις απλές αμφιβολίες που καμιά φορά μπορεί να βιώνουμε στις σχέσεις μας. Οι ασθενείς με R-OCD αμφιβάλλουν καθημερινά χωρίς προφανή λόγο κι αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με την εμφάνιση, ούτε με τη συμπεριφορά του συντρόφου, αλλά με την ίδια την ψυχική διαταραχή και τη φύση της. Αν πιστεύετε ότι πάσχετε από R-OCD, καλό θα ήταν να ζητήσετε βοήθεια, ώστε να μην καταστρέψετε κι άλλη σχέση στο μέλλον. Και αν είστε ήδη σε σχέση με έναν πάσχοντα, αποφασίστε αν μπορείτε στ’ αλήθεια να τον στηρίξετε και να υποστείτε αυτή τη διαδικασία.

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γιάννα Δημητριάδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.