kat862349238

«Μένω» και «εμμένω»: δύο ρήματα που όσο εύκολα, όσο ξεκάθαρα, όσο μη φορτικά κι όσο απλά και ήρεμα κι αν ακούγονται, άλλο τόσο δεν είναι. Τι πάει να πει μένω σταθερός, μένω μόνιμα κάπου ή με κάποιον; Τι πάει να πει μένω για πάντα; Τι πάει να πει ό,τι κι αν γίνει, δε θα φύγω; Τι εννοείς όταν λες ότι ό,τι και να σου κάνει θα ξαναπροσπαθήσεις γιατί αγαπιέστε; Τι είναι αυτό; Αυτοθυσία; Ευχαριστώ δε θα πάρω. Και ούτε εσύ θα πάρεις.

Αν είναι να γίνεις η σκιά κάποιου και να αχνοφαίνεται το «είναι» σου, τότε καλύτερα γίνε η σκιά δέντρου κι όχι ανθρώπου. Πιο χρήσιμος θα νιώθεις. Επέλεξε τουλάχιστον τη μορφή σου. Ωχ, ξέχασα! Ούτε το θάρρος της γνώμης σου δεν έχεις πια. Μόνο υπομονή έχεις κι αυτή σε απεριόριστη ποσότητα. Σε όλα όμως τα άλλα εφόδια στην αποθήκη της ψυχής σου υπάρχει τρομερή έλλειψη. Πρόσεχε γιατί θα το κλείσεις το «μαγαζάκι» σου και τότε θα είναι πολύ αργά.

Eίναι πολύ όμορφο, πολύ μαγικό να δένεσαι με έναν άνθρωπο, με ένα μέρος, με ένα πράγμα και να το αγαπάς ουσιαστικά και βαθιά. Σε γεμίζει, σου δίνει δύναμη, σε ενθουσιάζει. Το γεγονός όμως ότι κάποτε δέθηκες, ότι κάποτε αγάπησες δε σημαίνει πως δε θα φύγεις και δε θα προχωρήσεις παρακάτω αν πρέπει. Πάντα θα αγαπάς το μέρος που μεγάλωσες αλλά αυτό δε θα σε εμποδίσει να μείνεις σε άλλο και να το αγαπήσεις εξίσου ή και περισσότερο. Αν πλέον σε πνίγει η ατμόσφαιρα του παλιού, η συνήθης ζωή του και η ηρεμία του, τότε μην ευτελίζεις την αξία του και τη θέση του στην καρδιά σου και φύγε από αυτό προτού σε κάνει να το σιχαθείς.

Έτσι είναι και όταν αγαπάς έναν άνθρωπο, δε θα μείνεις μαζί του από συνήθεια, από λύπηση, από ανοχή. Και στην τελική αν πραγματικά τον αγάπησες, μην το κάνεις. Κανείς δε θέλει να είναι ο συμβιβασμός σου, κανείς δε θέλει να μην είναι αμοιβαίο το τόσο δυνατό του συναίσθημα. Μη «βολευτείς» σε μια σχέση, μην αφήνεις το χρόνο να περνάει και τα συναισθήματα να μένουν σταθερά και θαμπά.

Αναζήτησε τα μεταβλητά και τα έντονα που σου λείπουν. Όσο και να περιμένεις δε θα ξαναεμφανιστούν. Όσο κι αν το ελπίζεις, δε θα έρθουν πίσω. Αν χάθηκαν μια φορά, χάθηκαν για πάντα. Μην καταπιέζεις τον εαυτό σου και τα θέλω σου για να προσφέρεις μια ψεύτικη ευτυχία στον άνθρωπό σου. Ποιος θέλει να είναι μόνος του στον παράδεισο;

Φοβάσαι όμως και το ξέρω. Φοβάσαι να επιστρέψεις στο «εγώ» και να αφήσεις το «εμείς». Έχεις ξεχάσει ποιος είσαι. Έχεις ξεχάσει τι θέλεις εσύ. Τα ρούφηξε όλα το «εμείς». Νιώθεις ότι ο χωρισμός συνεπάγεται με τη μοναξιά και την απόγνωση και όχι με την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Νιώθεις πως μόνος σου δεν έχεις αξία αφού έχεις συνηθίσει να νιώθεις άξιος μέσα από τη σχέση σου. Σε τρομάζει ένα άδειο σπίτι, σου φαίνεται τεράστιο, αλλά πίστεψέ με, στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρό και δε χωράει εσένα, τη μουσική σου, τους φίλους σου και τα όνειρά σου. Τα είχες πετάξει όλα αυτά στη μετακόμιση αλλά καιρός να επιστρέψουν κι αυτά στη θέση τους μαζί με το χαμένο σου εαυτό.

Μάθε να φεύγεις όταν πρέπει, πριν φύγει η ζωή σου και δεν το καταλάβεις. Μην ανεχτείς τη δυστυχία σου, μην αφήσεις την πλήξη να σε κατακλείσει, μην αφήσεις την πίεση να σε μεταμορφώσει σε έναν «άχρωμο» άνθρωπο. Σε ένα ζωντανό-νεκρό που ζει στην ψευδαίσθηση ότι αυτή η κατάληξη είναι κι αυτή που μάλλον του αξίζει. Μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου πως δε χρειάζεσαι την αλλαγή μόνο και μόνο επειδή την τρέμεις. Πίστεψε σε σένα και τόλμα την. Πάρε τη ζωή στα χέρια σου. Το μόνο «δεύτερο χέρι» που έχεις ανάγκη για να σηκώσεις το βάρος της είναι το δικό σου.

 

Συντάκτης: Κορίνα Αντωνάκου
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!