Article of the day:Από Καίτη σε Φώτη: Μια ιστορία φυλομετάβασης, της Ρεβέκκας Κωνσταντίνου.

eatro1

Ας είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, ο άνθρωπος βάση της πρώτης εντύπωσης και της επιδερμικής επαφής που συνήθως ακολουθεί, υπάρχει περίπτωση να μην είναι ικανός να δει τον πραγματικό εαυτό ενός άλλου ανθρώπου. Ολόκληρη η βίωση μιας σχέσης φιλικής ερωτικής η ακόμα και μητέρας παιδιού, είναι συχνό να δοκιμάζεται απροκάλυπτα κατά την αποκάλυψη του πραγματικού ψυχισμού, των προθέσεων και του χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Κι αυτό συμβαίνει στο σημείο όπου η συντριβή της πραγματικότητας, με τα πραγματικά χρώματα τις διαστάσεις και τις γραμμές του ανθρώπου που νανουρίζεις αγκαλιάζεις φιλάς η κάνεις έρωτα, γίνεται δυσβάσταχτη.

Πράγματι, είναι απόλυτα πιθανόν να γνωρίζεις έναν άνθρωπο ολόκληρη σου τη ζωή, αλλά βασιζόμενος στις ενδείξεις που σου έχει δώσει σε μια αδρή επικοινωνία και στην παράσταση που μπορεί να παίζει,να αγνοείς η να παρακάμπτεις συνειδητά την πραγματική φύση αυτού του ανθρώπου. Κάπου εδώ θα βοηθήσει και η τάση σου να αθωώνεις η να συγχωρείς τα ασυγχώρητα λόγω καλής πρόθεσης αλλά και τυφλής εμπιστοσύνης.

Τα άτομα τα οποία γνωρίζεις ή συμπορεύεσαι μαζί τους και δυνητικά κάνουν πέρασμα από τη σκηνή του μεγαλύτερου ηθοποιού που ποτέ γνώρισες, δυστυχώς, μπορεί να διαδραματίζουν πληθώρα ρόλων. Η ζωή μπορεί να σε εκπλήξει αρκετά ώστε να απορήσεις, για τα ίδια σου τα αδέρφια με τα οποία μεγάλωσες μαζί, και στον ίδιο χώρο μ’ εκείνα κοίμιζες τις επιθυμίες σου και ξύπναγες τους στόχους σου για δεκαετίες, όσο υφαίνατε μαζί τα όνειρα σας. Πόσες φορές δε, δεν έπεσες από τα σύννεφα όταν ο παιδικός σου φίλος η ο άνθρωπος που μια ζωή γνώριζες και μαζί γράψατε τα πρώτα σας σ’ αγαπώ στα θρανία, φανερώθηκε να έχει αδικήσει η μεταχειριστεί απίστευτα βλαπτικά εσένα η κάποιον άλλον άνθρωπο;

 

 

Τα χρώματα του ταλαντούχου, υποκριτή ανθρώπου που αγάπησες, δύναται να συνυπάρξουν στο πρόσωπο που έχουν τα παιδιά η οι ίδιοι σου οι γονείς. Αποτέλεσμα, είναι εσύ που σημαντικά εθελοτυφλούσες όλη σου τη ζωή, ή τους υπερασπιζόσουν ενάντια στις ισχυρές ενδείξεις, τώρα να φοβάσαι και να κρέμεσαι από τα σύννεφα. Σχέσεις που μόνο αρνητικά είχαν, με ανθρώπους που σου έμαθαν στο πετσί σου τον ορισμό της υποκρισίας, της ψυχολογικής βίας κι άλλων συνθηκών, που ουδέποτε δεν μπόρεσαν να χωρέσουν στην ομορφιά του έρωτα. Αδύνατον να συμπορευτεί στο ίδιο πλοίο η αγάπη με τον πόνο -να το θυμάσαι. Πλείστες αυτών των σχέσεων, χαρακτηρίζονται από τυφλή εμπιστοσύνη στην περσόνα που σε προσεγγίζει και στα χαρίσματα αυτών των ανθρώπων, που ως επί το πλείστον είναι οι μόνιμα αδικημένοι  ή αλλιώς τα καλά παιδιά της γειτονιάς! Αστείο αν αναλογιστούμε πόσους τέτοιους ανθρώπους αγκαλιάσαμε, κοιμήσαμε αναθρέψαμε και κακομάθαμε στις αγκαλιές μας. Προάγγελος του υποκριτικού μεγαλείου τους, είναι η θυματοποίηση που εμφανίζουν.

Στην πλειονότητά τους αν δεν τους γνωρίζεις ήδη και δεν αποτελούν ένα σταθερό άτομο στη ζωή σου, έρχονται ντυμένοι έρωτες ή φίλοι. Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί πόσο συχνά παρουσιάζονται καταπιεσμένοι και αδικημένοι από τις προηγούμενες τους σχέσεις η τους κακούς παλιούς τους φίλους. Μερίδιο ευθύνης εννοείται πως δεν έχουν ποτέ αυτοί, κι εσύ σκέφτεσαι τι πέρασαν πριν σε γνωρίσουν, κατακρίνοντας ελαφρά τα αισχρά πρόσωπα που τους πλήγωσαν. Τι αστείο αν το αναλογιστείς! Κάπου εδώ βέβαια, φτάνεις στο σημείο που η αποκάλυψη δεν αργεί.

Σημαντικό βήμα στην αποκάλυψη αυτή όμως, αποτελεί το γεγονός ότι τα λόγια αυτών των ανθρώπων δε συνάδουν με τ’ έργα τους. Γιατί δε γίνεται να αποτελείς τον πιο δυνατό τους έρωτα η τον πιο καλό τους φίλο -όπως λένε- αλλά σε ώρες κρίσιμες να είσαι το αντίθετο για αυτούς. Με μαύρο ή άσπρο μοιάζουν, ακόμα και τις ώρες που κλαίνε στο προσκεφάλι σου!

Κι έρχεται ένα απόγευμα μετά από τη ρήξη που θα βιώσετε, η κατηγορία και η επιθετικότητα. Γιατί για τους καλλιτέχνες των διαπροσωπικών σχέσεων, είναι χαρακτηριστική η προβολή των προβλημάτων τους σε σένα, ειδικά όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκθεσης στον περίγυρο. Απίστευτο πόσο αριστετοτεχνικά, εσύ, ο έρωτας της ζωής τους και το κολλητάρι τους, θα γίνετε για τέτοιους ανθρώπους ασύμφοροι! Τα άτομα λοιπόν αυτά, χαρακτηρίζονται από το φαινόμενο mirroring, αφού σε σένα θα προβάλουν καταπιεσμένα άγχη, κόμπλεξ και χαρακτηρισμούς που περιγράφουν τους ίδιους. Στη σφαίρα του εγωισμού τους θα είσαι ο κακός η ο άσχημος, ενώ τις φορές που δε θα κατορθώσουν να ελέγξουν τη επιρροή τους σε σένα, θα ελέγξουν σίγουρα το πώς σε βλέπουν οι άλλοι.

Ενώ δε θα είναι λίγες οι αισχρές κατηγορίες για τον παλιό τους σύντροφο, που εν τέλει ανέχτηκε την παράσταση για πολλά έτη. Η συντριβή της πραγματικότητας με το όνειρο που έχεις βιώσει όσο καιρό τους ξέρεις, θα σε ωθήσει στο επόμενο βήμα της συνειδητοποίησης.

Η γρήγορη απομάκρυνσή σου καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, με σκοπό την ψυχική σου ευημερία. Όσο «ένα» και αν ένιωσες με αυτούς τους ανθρώπους, θα πρέπει να κατανοήσεις ότι το πραγματικό εγώ τους σε χαιρέτησε τη στιγμή της αποκάλυψης, με την ουρά στα σκέλια.

Συντάκτης: Ελένη Χριστοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου