vasiliki23

Για μένα είσαι σημαντικός. Κι ας μη στο ‘χω πει ποτέ. Κι ας το θεωρώ αυτονόητο, κι ας πιστεύω πως σίγουρα το ξέρεις. Με ‘χεις δει στις καλές μου και στις μαύρες μου. Όταν έχω διάθεση μπορώ να σε κάνω να γελάς κι όταν πάλι δεν έχω μπορεί να μην απαντήσω καν στα μηνύματά σου. Πάνω στα νεύρα μου έχει τύχει να ξεσπάσω σε σένα, ενώ σε περιόδους που περνάω καλά ή δε θέλω να δω κανέναν, έχω χαθεί και σε ‘χω αφήσει να πιστεύεις αυθαίρετα πως σε ‘χω ξεχάσει.

Για μένα είσαι ο φίλος μου. 

Δε μοιραζόμαστε το ίδιο κρεβάτι, δεν κοιμόμαστε τα βράδια αγκαλιά, δεν κάνουμε όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Δε βρισκόμαστε κάθε μέρα και δεν περνάμε άπειρες ώρες μαζί. Μπορεί να μην ξέρεις πόσο ευαίσθητη, γλυκιά, ρομαντική ή νευρόσπασμα μπορώ να γίνω, μιας και δε με ζεις 24/7 μα -όσο αστείο κι αν ακουστεί- στην πραγματικότητα με ξέρεις περισσότερο απ’ όσο νομίζεις.

Για μένα δεν είσαι ένας απλός φίλος. Είσαι ο φίλος που έχει καταφέρει να διεισδύσει στα ενδότερά μου. 

Μπορεί να μην έχεις καμιά τρελή ικανότητα να ψυχολογείς τους ανθρώπους ούτε και να κάθισες ποτέ να κάνεις ψυχανάλυση βήμα-βήμα για να μάθεις τι και πώς σκέφτομαι. Μπορεί ποτέ να μην ασχολήθηκες τόσο με τον ψυχολογικό μου κόσμο, μα τώρα που το ξανασκέφτομαι θαρρώ πως τα ‘χεις καταφέρει και τον έχεις ανακαλύψει. Έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη μου και να δεν έχω δεύτερες σκέψεις κάθε στιγμή που πρόκειται να σου εξομολογηθώ κάτι. Έχεις καταφέρει να τρέχω σαν μικρό παιδί να μοιραστώ μαζί σου τη χαρά, ώστε να τη νιώσω πιο έντονα, ή τη θλίψη μου, ώστε να φύγει ένα βάρος από πάνω μου.

Σίγουρα δεν ξέρεις το αγαπημένο μου φαγητό, τραγούδι ή χρώμα, μα, αλήθεια, έχουν τόση μεγάλη σημασία όλα αυτά; Σημασία για μένα έχει πως έχω μοιραστεί μαζί σου τόσα πολλά που μόνο σ’ έναν απολογισμό σαν αυτό θα μπορούσα να αθροίσω.

Δεν μετράει, τελικά, και τόσο η φυσική παρουσία των ανθρώπων, μα το σημαντικότερο είναι ποιος εγκέφαλος μπορεί να συντονιστεί με το δικό σου τη στιγμή που τον χρειάζεσαι. Σε ποιόν έχεις επιλέξει να ανοιχτείς, ακόμα κι αν δε σας ενώνει δεσμός -αίματος ή ερωτικός- και ποιος θεωρείς πως είναι ικανός να δείξει την κατανόηση που χρειάζεσαι.

Θυμάμαι τώρα και γελάω πως δε λες πολλά -προλαβαίνεις μήπως και να πεις; Αυτό βλέπεις είναι αποκλειστικά δική μου ικανότητα και επάξια κρατάω τα ηνία. Πως μονάχα ακούς και λες δυο λόγια, καίρια, τις κατάλληλες λέξεις την πρέπουσα στιγμή, χωρίς φλυαρίες και χρονοβόρες αναλύσεις κι ειλικρινά αναρωτιέμαι, τι άποψη θα ‘χε σχηματίσει άλλος για μένα, αν ήξερες όσα ξέρεις εσύ;

Κι όμως κατά βάθος νιώθω πως έχεις την καλύτερη, γι’ αυτό και σου ‘χω λίγη αδυναμία παραπάνω. Και να σου πω και κάτι που από κοντά δεν πρόκειται να ακούσεις ποτέ; Σε θαυμάζω. Γι΄ αυτό που είσαι, για το ήθος σου, για την ακεραιότητα του χαρακτήρα σου. Και για τη γλύκα που βγάζεις χωρίς καν να το προσπαθήσεις…

Και ξέρεις ποιο είναι το πιο τέλειο σ’ όλο αυτό; Ότι εγώ δεν προσπαθώ για τίποτα. Δεν καταβάλλω προσπάθεια για να μείνεις, δε χρειάζεται να σε παρακαλέσω και ακόμα κι ακούγεται ειρωνεία δε σου ‘χω πει ποτέ ένα «ευχαριστώ» έτσι για τύπους. Απ’ αυτά που ξεστομίζω σε κάθε άγνωστο γνωστό, γιατί απλώς πρέπει να λέγονται πού και πού, ούτε απ’ τα άλλα, τα δήθεν, που τα επιβάλλει η στιγμή. Όποτε σηκώσω το τηλέφωνό μου είσαι εκεί να απαντήσεις στην κλήση μου, έχεις πάντα χρόνο ακόμα κι αν οι υποχρεώσεις σου σε τρέχουν και δεν προλαβαίνεις. Δε μου το ‘κλεισες ποτέ προφασιζόμενος μια ηλίθια δικαιολογία και δε μου πες ποτέ τα μεγάλα λόγια που ακούω περί φιλίας μοναδικής που κρατάει χρόνια σαν καλοπληρωμένη κολόνια.

Δε ζητάς και δε φροντοφωνάζεις τι μου δίνεις. Δεν έχεις ανάγκη τα όμορφα λόγια μου κι όμως εγώ ένιωσα ξαφνικά την ανάγκη να τα ξεστομίσω.

Να σου πω πως, ναι, είσαι σημαντικός. Πως χωρίς εσένα σίγουρα θα ζούσα, μα με εσένα η ζωή μου είναι ακόμα πιο όμορφη. Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε έρωτα για να σου πω πως η ύπαρξή σου ομορφαίνει τη δική μου.

Είσαι ο φίλος που πάντα ήθελα να έχω. Ένας απ’ τους καλύτερους φίλους που θα μπορούσα να έχω ποτέ…

Συντάκτης: Βασιλική Γουγούλα
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!