vas1

Πήρε κάπου τ’ αφτί σου πως στην αρχή δε σε ήθελαν. Πως δε χάρηκαν, λέει, με το νέο του ερχομού σου όταν αντίκρισαν εκείνες τις ροζ γραμμούλες στο τεστ. Πως τους αναστάτωσες και δεν ήξεραν τι να σε κάνουν.

Δεν έχει σημασία πόσο ήσουν όταν κάπου αναφέρθηκε τυχαία σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι ή πάνω σε κάποιο καβγά ή αν το συμπέρανες ο ίδιος βάζοντας σε χρονολογική σειρά τα γεγονότα που σου είχαν εξιστορεί για την προ-ύπαρξής σου χρονική περίοδο.

Απογοητεύτηκες, ξεκάθαρα, και η ιδέα πως ήσουν ανεπιθύμητος σου έγινε πλέον εμμονή. Τριγυρίζει στο κεφάλι σου κι όμως δεν πήγες ποτέ να το συζητήσεις μαζί τους στα ίσια. Τότε ήσουν ανεπιθύμητος, μήπως θα είσαι, λοιπόν, για μια ολόκληρη ζωή; Μέσα σου ξέρεις πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, πως η σκέψη αυτή πηγάζει καθαρά από ανασφάλεια και πως κάποια στιγμή στην πορεία σίγουρα σε αγάπησαν -όμως πότε άραγε ήταν η στιγμή αυτή;

Δεν είναι εύκολο να μαθαίνεις πως προέκυψες από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Είναι κάτι που οι γονείς σου δεν πρόκειται να σου ανακοινώσουν ποτέ και που οι ίδιοι δε θεωρούν καν σημαντικό. Απλώς δεν ήσουν στο πρόγραμμα, δε σε περίμεναν ακόμα, δεν είχαν φτιάξει το πλάνο ζωής τους, ώστε να σε έχουν στα άμεσα σχέδιά τους.

Καταλαβαίνω, πως εσύ τη στιγμή της συνειδητοποίησης αισθάνεσαι πως έστω και για μια στιγμή είχαν για σένα δεύτερες σκέψεις, πως δεν ήταν βέβαιοι αν ο ερχομός στον κόσμο ήταν κάτι για το οποίο ήταν έτοιμοι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Προσπαθείς να σκεφτείς πόσες μέρες τους πήρε μέχρι να αποφασίσουν τι θα κάνουν με σένα που ήρθες από το πουθενά, που ετοιμάζεσαι να μπεις στη ζωή τους χωρίς να σε ‘χει προσκαλέσει κανείς.

Είναι ακόμα χειρότερο το συναίσθημα όταν μαθαίνεις ότι ο ένας από τους δύο ήταν αρχικά αντίθετος στον ερχομό σου και πως απλώς ο άλλος επέμεινε παραπάνω και πέρασε το δικό του. Μπορεί και να του θυμώσεις λιγάκι, που τότε, πριν καν σε γνωρίσει, πριν καν δημιουργηθείς, ενώ ήσουν ακόμα ζυγωτό, αμφισβήτησε το αν η παρουσία σου στη ζωή του θα τον κάνει ευτυχισμένο, αν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος να τη δεχτεί.

Στην πραγματικότητα είναι η λέξη ανεπιθύμητος που σου χτυπάει άσχημα. Γιατί να μην τη λέγαν απρόσμενη εγκυμοσύνη; Ξαφνική; Έκπληξη; Ότι ήρθες και τους αιφνιδίασες ευχάριστα, ρε παιδί μου. Ανεπιθύμητος σημαίνει ότι για κάποιο λόγο τα αποτελέσματα του τεστ τους βρήκαν με κλάματα, όχι από ‘κείνα τα χαράς και συγκίνησης που τρέχουν από τα μάγουλά σου και δε θες να διώξεις μακριά, μα με κλάματα θλίψης, στεναχώριας, απόγνωσης και με την απορία πώς έγινε αυτό και γιατί τους βρήκε κάτι τέτοιο.

Η αλήθεια δεν απέχει και πολύ από αυτά που σκέφτεσαι, μα βλέπεις πίσω, πολύ πίσω. Σε στιγμές που ακόμα και οι ίδιοι ξέχασαν την πρώτη στιγμή που σε κράτησαν στην αγκαλιά τους. Μπορεί οι συνθήκες να μην ήταν κατάλληλες, να μην ήσουν στο πλάνο της ζωής τους τη δεδομένη χρονική στιγμή, μα κατάφεραν να βρουν τη δύναμη και να κάνουν χώρο για σένα. Να κάνουν την υπέρβαση και ακόμα σε αντίξοες συνθήκες να μην καταφύγουν στην εύκολη λύση της άμβλωσης, αλλά να αποδεχτούν τον ερχομό σου και πίστεψέ με μετά το πρώτο σοκ, να είναι τρισευτυχισμένοι μ’ αυτόν.

Γιατί, λοιπόν, δεν κρατάς αυτό; Ότι δυο άνθρωποι κόντρα στις καταστάσεις σου πρόσφεραν ό,τι παραπάνω μπορούσαν και συνεχίζουν να σου χαρίζουν απλόχερα την αγάπη τους για μια ολόκληρη ζωή; Αν δεν έχεις, εξάλλου, παράπονο απ’ αυτούς, τι σε νοιάζει τι συνέβη πριν έρθεις στον κόσμο αυτό;

Τα πιο ωραία πράγματα έρχονται εκεί που δεν τα περιμένεις, εξάλλου. Έτσι δε λένε;

Συντάκτης: Βασιλική Γουγούλα
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!