Article of the day:Από Καίτη σε Φώτη: Μια ιστορία φυλομετάβασης, της Ρεβέκκας Κωνσταντίνου.

%cf%86%cf%86%cf%86

Το να ζεις στο παρόν ή αλλιώς να έχεις συνειδητότητα της στιγμής, σημαίνει να εστιάζεις στο τρέχον δευτερόλεπτο, στο τώρα, να μη μένεις προσκολλημένος στο παρελθόν, ούτε να «ταξιδεύεις» και να κάνεις σχέδια για το μέλλον ή να ανησυχείς γι’ αυτό, διότι όπως λέει το γνωμικό «Όταν ο άνθρωπος σκέφτεται, ο Θεός γελάει και όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός ξεκαρδίζεται στα γέλια».

«Καλά τα λες και ποιος δεν το θέλει αυτό» θα μου πεις, αλλά άλλο να το λες και άλλο να το κάνεις. Όσο δύσκολο ή ακατόρθωτο και να σου φαίνεται αυτό, πίστεψε με, με τα κατάλληλα «εργαλεία» μπορείς και εσύ να το πετύχεις -και όχι μόνο αυτό-, μα και να διαπιστώσεις πόσο πιο όμορφη και πιο ποιοτική γίνεται ξαφνικά η ζωή σου, όταν δεν προτρέχεις.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι της συνειδητότητας!

 

1. Ξεφορτωθείτε τα περιττά βάρη

Δεν απασχολούμε και δεν αναλώνουμε τη σκέψη μας και τη φαιά μας ουσία σε σκέψεις που μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, ή σκέψεις που αφορούν στο τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά για να είχαμε πετύχει το επιθυμητό  αποτέλεσμα. Δε φορτωνόμαστε με θέματα που μας πλήγωσαν και μας πίκραναν, ούτε με θέματα τρίτων. Μαθαίνουμε να βγάζουμε ανθρώπους που μας αποδυναμώνουν από τη ζωή μας και αφήνουμε ανοιχτούς τους δρόμους σε νέους.

 

2. Μάθετε να συγχωρείτε

Συγχωρούμε ανθρώπους και καταστάσεις που μας άνοιξαν πληγές,  φροντίζουμε να θρέψουμε τις πληγές μας και προχωράμε παρακάτω. Ίσως ό,τι συνέβη να μην ήταν επιλογή μας. Επιλογή μας όμως είναι το πόσο θα αφήσουμε να μας επηρεάζουν. Εννοείται πως τους ανθρώπους αυτούς τους βγάζουμε από τη ζωή μας, γιατί ναι μεν τους συγχωρούμε αλλά υπό την έννοια ότι ήταν δάσκαλοι για μας και μας έμαθαν ένα μάθημα. Το μάθημα πως πρέπει ν’ αναγνωρίζουμε την επόμενη φορά παρόμοιους ανθρώπους και να τους αποφεύγουμε από την πρώτη στιγμή.

 

3. Μη μένετε προσκολλημένοι σε παλιές επιτυχίες

Οι επιτυχίες μας σαφώς και είναι δικές μας. Κοπιάσαμε για να τις αποκτήσουμε και κανείς δεν μπορεί να μας τις πάρει. Το να μένουμε όμως στάσιμοί σε αυτές, να τις αναμοχλεύουμε συνεχώς και να μιλάμε μόνο γι΄αυτές, μας κρατάει στάσιμους και δε μας σπρώχνει προς την πρόοδο. Έχοντας τις επιτυχίες στη φαρέτρα μας καθώς και τα συναισθήματα που βιώσαμε μέσα από τις επιτυχίες μας, αντλούμε δύναμη και αυτοπεποίθηση και προχωράμε προς την επίτευξη νέων.

 

 

4. Ονειρευτείτε και γράψτε τους στόχους σας

Όσο μεγαλεπήβολα όνειρα και να θέσουμε, για να τα απολαύσουμε θα πρέπει να τα χωρίσουμε σε πολλά μικρότερα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα είμαστε περισσότερο εστιασμένοι, θα κάνουμε συνειδητά το κάθε βήμα και θα μπορούμε να χαρούμε με τη νίκη του κάθε ενός απ’ αυτά. Επιπλέον κατ’ αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε να χαιρόμαστε τη διαδρομή, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπερηφάνεια και η ανακούφιση της επίτευξης ενός στόχου κρατάει μια στιγμή, η διαδρομή όμως πρέπει να είναι απολαυστική και να μας δίνει τη συνεχή χαρά και επίγνωση.

 

5. Βάλτε φρένο στην ανησυχία

Όλες μας οι πράξεις έχουν κάποιο αντίκτυπο. Προσέχουμε για να έχουμε και κάνουμε όσο πιο συνειδητές γίνονται, αλλά μέχρι εκεί. Το να μας πιάνει υπερβολική ανησυχία για το αύριο, δε μας αφήνει να ζήσουμε το τώρα, αφού όλη η ενέργειά μας είναι εστιασμένη αλλού. Επιπρόσθετα η ανησυχία θα φέρει μόνο αρνητικές σκέψεις και αυτές με τη σειρά τους αρνητικά συναισθήματα, με όλα τα επακόλουθα που αυτό θα επιφέρει στην ψυχολογία μα ακόμα και στο σώμα μας. Άρα η λύση είναι να διοχετεύσουμε την ψυχική μας ενέργεια σε κάτι που θα έχει κάποιο αποτέλεσμα με θετικό πρόσημο, όπως ένα άθλημα ή χόμπι.

 

6. Βάλτε στη ζωή σας πρόγραμμα

Υπάρχουν άνθρωποι που τη Δευτέρα περιμένουν να έρθει το Σαββατοκύριακο και αντίστοιχα τον χειμώνα να έρθει το καλοκαίρι για να «ζήσουν». Πορευμένοι κατά αυτόν τον τρόπο, με μαθηματική ακρίβεια το 71% της καθημερινότητας  χαραμίζεται ανεπιστρεπτί. Προγραμματίζοντας αποβραδίς την επόμενη μέρα σε ένα ημερολόγιο, βλέπεις συνειδητά τι πρέπει να υλοποιήσεις και πορεύεσαι βήμα-βήμα προς τ’ εκεί. Στο τέλος της ημέρας διαγράφοντας ό,τι έχεις καταφέρει, συνειδητά αντιλαμβάνεσαι πόσα πολλά έπραξες και νιώθεις ικανοποίηση, χαρά και υπερηφάνεια που μόνο θετικά αποτελέσματα έχει όλο αυτό στην ψυχολογία σου.

 

7. Επιλέξτε το επάγγελμα που αγαπάτε

Λένε πως αν κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα δε θα εργαστείς καμία μέρα στη ζωή σου. Πράγματι, έτσι είναι. Σίγουρα αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, όμως μπορείς να κάνεις ένα επάγγελμα που εντάξει, μπορεί να μη σε ενθουσιάζει ίσως τόσο, όμως σου επιτρέπει να νιώθεις  επαγγελματική και οικονομική ασφάλεια. Έπειτα έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις να κάνεις το επάγγελμα που αγαπάς ως ημιαπασχόληση και αν το έδαφος είναι πρόσφορο και βεβαιωθείς πως είναι πράγματι το πάθος σου να μεταπηδήσεις και να το κάνεις το κύριο σου επάγγελμα.

 

8. Ασχοληθείτε μ’ αυτά που αγαπάτε

Η ζωή δεν είναι μόνο εργασία και σπίτι. Υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορεί ο καθένας να κάνει μέσα σε ένα 24ωρο με το σωστό προγραμματισμό. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που σου αρέσουν και που σε κάνουν να νιώθεις πληρότητα μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να παραμείνεις στο παρόν συγκεντρωμένος στην παρούσα στιγμή. Κάνε γυμναστική, άκου μουσική, διάβασε ένα βιβλίο, παρακολούθησε ένα σεμινάριο αυτοβελτίωσης, μαγείρεψε με φίλους ή κάνε μια βόλτα στην εξοχή. Ό,τι από αυτά και να κάνεις βεβαιώσου ότι ακούς τους ήχους γύρω σου ή τις φωνές των φίλων σου. Ότι βλέπεις τα έπιπλα και τα χρώματα που υπάρχουν γύρω σου, ότι μυρίζεις την ευωδία του φαγητού ή της φύσης κι ότι απολαμβάνεις την απόλυτη ησυχία και την παρέα σου.

 

9. Ξεκινήστε μ’ ένα χαμόγελο

Μην αφήνεις ούτε μια στιγμή να πάει χαμένη. Η ζωή είναι υπέροχη, φτάνει να το συνειδητοποιήσεις. Κάθε μέρα έχει ατελείωτες δυνατότητες και προκλήσεις. Μπορεί να μην είναι στο χέρι μας το τι θα συμβεί σήμερα, όμως σίγουρα είναι στο χέρι μας το πώς θα αντιδράσουμε σ’ αυτό το γεγονός, ποια οπτική θα υιοθετήσουμε απέναντί του καθώς και το χρονικό διάστημα που αυτό θα μας επηρεάσει. Ξεκίνα τη μέρα σου με μια ωραία φιλοφρόνηση στον εαυτό σου, μ’ ένα χαμόγελο στον καθρέφτη και έπειτα σε όσους ανθρώπους συναντάς στο δρόμο. Η αισιοδοξία και η καλή πρόθεσή σου σίγουρα θα ανταμειφθούν.

 

10. Νιώστε ευγνωμοσύνη

Τις περισσότερες φορές στη ζωή μας εστιάζουμε σ’ αυτά που μας λείπουν και ξεχνάμε να νιώσουμε καλά για όλα όσα έχουμε. Ξεχνάμε πως αυτά που ήδη έχουμε δεν είναι δεδομένα και αυτονόητα για άλλους δεν είναι καν επιλογή (ασφάλεια, οικογένεια, ειρήνη, φίλοι, εργασία, υγεία). Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιείς τα καλά που συμβαίνουν στη ζωή σου και να μην τα αφήνεις να περνούν αψήφιστα. Για να συνειδητοποιήσεις όλα αυτά βάλε στη ζωή σου τη λίστα ευγνωμοσύνης. Κάθε βράδυ πριν πέσεις στο κρεβάτι κατέγραψε όλα τα όμορφα που συνέβησαν κατά διάρκεια της ημέρας σου. Ακόμα και τα πιο μικρά. Αυτό θα σε κάνει να σκέφτεσαι πιο θετικά και να νιώθεις μια πληρότητα.

Συντάκτης: Μαρία Παναγή
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου