Στα 3 eBook το 1 δώρο με το εκπτωτικό κουπόνι 3for2! Ανακάλυψέ τα!

lkpjoih

Συναισθήματα, μια αδιανόητα αχανής έννοια. Όσο δυσνόητα κι αν μας φαίνονται, αποτελούν τη μεγαλύτερή μας συντροφιά στο ταξίδι που λέγεται ζωή. Άλλοτε ευχάριστα, άλλοτε δυσάρεστα. Πολύ έντονα ή λιγότερο έντονα. Έχουν τη δυνατότητα να σε εκτοξεύσουν και να σε καθηλώσουν στη γη, πολλές φορές με διαφορά λίγων δευτερολέπτων. Κάθε συναίσθημα έχει εξίσου μεγάλη σημασία, περιμένει να διηγηθεί τη δική του ιστορία, αρκεί να το παρατηρήσεις σχολαστικά.

Συναισθήματα που ενίοτε μας συντροφεύουν από την αρχή της ζωής μας. Από τη στιγμή που τα μάτια μας αντικρίζουν τις πρώτες ακτίνες του ήλιου, τη λάμψη στο βλέμμα των ανθρώπων που μάς κρατούν στην αγκαλιά τους για πρώτη φορά, ακόμα και τα δάκρυα του ίδιου βλέμματος. Όλα αρχειοθετημένα στη μνήμη μας σαν μια πελώρια ξύλινη βιβλιοθήκη γεμάτη δερματόδετα βιβλία κι όμορφα σκαλισμένες λεπτομέρειες πάνω σε θεόρατες στιβαρές σκάλες. Σαν τις λεπτομέρειες που απαρτίζουν το σύνολο των εμπειριών και των αναμνήσεων του κάθε ανθρώπου. Όλοι οι άνθρωποι έχουν βιβλία κοινής θεματολογίας στην τεράστια αυτή συλλογή αλλά με διαφορετική αρχή, μέση και τέλος. Άλλοτε με κάποιες σελίδες να συμπίπτουν, άλλοτε με ολόκληρα κεφάλαια.

Ακόμα και οι αισθήσεις του ανθρώπου συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματα. Γεύση, ακοή, οσμή, αφή, όραση. Μια σχετικά απλή περιγραφή, ένα παράθυρο, ένα ποτήρι κρασί, η βροχή που αγγίζει το δέρμα, φτιάχνουν συναισθηματικούς κόσμους. Μπορεί να πάρει διαφορετική μορφή για τον κάθε άνθρωπο μια αίσθηση, ανάλογα με τα βιβλία που διαθέτει στη βιβλιοθήκη του. Ποια θα είναι η διαρρύθμιση του χώρου στον οποίο βρίσκεται κανείς. Τι κρασί θα επιλέξει. Τι μορφή θα δίνατε στο παράθυρο αυτό.

Κάθε συναίσθημα προσπαθεί πάντα να επικοινωνήσει μαζί μας χρησιμοποιώντας το σώμα μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να το ακούμε. Θυμάστε εκείνο το βράδυ πριν την αναχώρησή σας για τις πολυπόθητες διακοπές; Εκείνη την τρελή αίσθηση αδρεναλίνης την πρώτη φορά στο luna park ως παιδιά; Την πρώτη φορά που ερωτευτήκατε; Φέρτε τώρα στο μυαλό σας τον μεγαλύτερό σας φόβο, τις πιο δυσάρεστες αναμνήσεις, αναμνήσεις που αν είχατε την ευκαιρία, θα τις διαγράφατε χωρίς δεύτερη σκέψη από το μυαλό σας. Όλες αυτές οι αναμνήσεις, καλές και κακές, είναι αυτές που τόσα χρόνια γεμίζουν αυτή την πελώρια βιβλιοθήκη και θα συνεχίζουν να το κάνουν. Μην κάνετε διακρίσεις μεταξύ των αναμνήσεων λοιπόν. Όλες χρειάζονται για να σκαλιστεί το γλυπτό αυτό που λέγεται ζωή. Μην ξεχνάτε πως τα εργαλεία βρίσκονται στα χέρια σας και μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε για την τελική μορφή του. Άλλωστε όλα είναι θέμα οπτικής του δημιουργού. Ποιος δημιουργός δε θα ήθελε ένα έργο που στο τέλος της καριέρας του θα τον γέμιζε υπερηφάνεια;

Υπάρχουν, τέλος, και τα συναισθήματα που πρέπει να σκάψεις πολύ βαθιά για να τα ανακαλύψεις. Ριζωμένα μέσα στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου για χρόνια, αρκετά συχνά συμβαίνει να μην είναι και τόσο ευχάριστα. Ακόμα κι αυτό που οι άνθρωποι αναφέρουν σαν κενό αποτελεί συναίσθημα ή μια μίξη συναισθημάτων. Η ανάγκη να νιώσουμε ή η αποφυγή των συναισθημάτων κρύβουν επίσης συναισθήματα. Πολλοί το κενό αυτό, το περιγράφουν σαν βάρος ή κόμπο στο στήθος και στο στομάχι, μερικοί σαν ένα αέναο μούδιασμα. Μια στοίβα σκονισμένων βιβλίων, τυλιγμένα με ιστό από αράχνες, παραπεταμένα σε ένα σκοτεινό υπόγειο που δυστυχώς αφήνουν την όμορφη αυτή βιβλιοθήκη ημιτελή.

Αυτά τα βιβλία μπορεί να κοπιάσετε πάρα πολύ για να τα τακτοποιήσετε. Θα κουραστείτε, θα απογοητευτείτε μπορεί να θελήσετε να τα παρατήσετε ακριβώς εκεί που βρίσκονται. Να θυμάστε όμως πως αυτά θα είναι τα βιβλία που θα είστε περισσότερο περήφανοι που προστέθηκαν στην συλλογή σας σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο. Ίσως κάποιοι άλλοι να τα έφεραν στην κατάσταση που βρίσκονται ίσως να ήταν και δική σας επιλογή να τα παραμελήσετε. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ευχαρίστηση ενός καθαρού και τακτοποιημένου δωματίου θα είναι πολύ μεγάλη, κάνοντας έτσι την κούραση και τον κόπο που καταβάλατε να μην έχουν απολύτως καμία σημασία.

Άλλωστε τι είναι τα συναισθήματα; Πηγή διαρκώς τρεχούμενου νερού. Μόνο που για να το γευτείς, έχεις να φας σκαρφάλωμα κι ίσως και μερικές γρατσουνιές στα γόνατα. Μα αξίζει για μια και μόνο γουλιά.

Συντάκτης: Άρτεμις Ανδρουλάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου