«Σχεδόν Σχέσεις: Μια συζήτηση που έπρεπε να γίνει!» Νέο βιβλίο, ανακάλυψέ το εδώ!

polinari830

 

Η ζωή μας είναι γεμάτη από στιγμές. Στιγμές που ζήσαμε πλάι σε ανθρώπους περαστικούς, ανθρώπους μόνιμους -μιλώντας πάντα μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, γιατί η ζωή, μας έχει διδάξει πως μπορεί να τ’ ανατρέψει όλα-, ανθρώπους σημαντικούς ή κι αδιάφορους.

Ανθρώπους που πιστέψαμε πως ήταν σημαντικοί για εμάς κι αποδείχθηκαν ασήμαντοι, ανθρώπους που αξιολογήσαμε τις συμπεριφορές τους για αδιάφορες και στο 90’ κατάφεραν να μας κερδίσουν, αλλά και μια τρίτη κατηγορία αγαπημένη σε όλους, ανθρώπους που απ’ την πρώτη στιγμή φάνηκαν ιδιαίτεροι και σημαντικοί και παραμένουν έτσι μέχρι και σήμερα. Είτε είναι δίπλα μας είτε όχι.

Όλες οι γνωριμίες στη ζωή μας έχουν κάτι να μας διδάξουν, οπότε όλες θεωρούνται σημαντικές. Είναι, όμως, το ίδιο σπουδαίο να σου μάθει κάποιος να μαγειρεύεις παστίτσιο, με το να σου μάθει κάποιος ν’ αγαπάς και να θαυμάζεις; Ζεις και χωρίς να δοκιμάσεις παστίτσιο απ’ τα ίδια σου τα χέρια -όλο και κάποιος άλλος θα σε τρατάρει ένα κομμάτι-,  αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο και για την αγάπη και τον θαυμασμό. Η ζωή δεν είναι ίδια χωρίς αυτά. Για την ακρίβεια δεν είναι καν ζωή!

Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι μόνοι που και να θέλουμε δεν μπορούν με τίποτα ν’ αντικατασταθούν. Κανείς δεν μπορεί να πάρει τη θέση τους! Το καλό είναι ότι ίσως ν’ ανήκουμε κι εμείς οι ίδιοι σε αυτή την κατηγορία. Να καταφέραμε με κάποιον τρόπο να εισχωρήσουμε με την ψυχή μας, τη συμπεριφορά μας ή απλά την αύρα μας, μέσα σε μια άλλη ψυχή. Εκείνη που θα μας κουβαλά μαζί της μια ζωή.

Είτε περάσαμε απ’ τη ζωή κάποιου για μια στιγμή, είτε είμαστε εδώ για να περάσουμε όλες τις επόμενες στιγμές παρέα, το θέμα είναι ακριβώς αυτό. Να έχουμε αφήσει  σε αυτή την ψυχή κάτι που μπορεί να τροφοδοτείται μόνο από εμάς τους ίδιους. Να υπήρξαμε εκείνο το «όχημα» που τα ταξίδια που έκαναν μαζί μας, δε θα μπορέσει να τα προσφέρει ποτέ κανένας άλλος.

Μόνο εμείς να ξέρουμε τον δρόμο για τους προορισμούς που βρεθήκαμε κι όσοι άλλοι προσπάθησαν να βρεθούν εκεί, να μην κατάφεραν να κάνουν το ταξίδι αυτό τόσο απολαυστικό όσο εμείς. Γιατί εμείς διαφέρουμε. Διαφέρουμε τόσο, που κάναμε τη φράση «ουδείς αναντικατάστατος» να μην έχει ισχύ πάνω μας.

Να ξέρουν, δηλαδή, πως μπορούν ν’ αφεθούν ξανά, να επικοινωνήσουν ξανά, να νιώσουν, αλλά αυτό που για εμάς ένιωσαν και νιώθουν, να ξέρουν οι ίδιοι πρώτα, πως δε θα μπορέσουν να το βρουν πουθενά αλλού, παρά μόνο δίπλα μας.

Κάπως έτσι καταλαβαίνεις πόσο σημαντικός υπήρξες σε μια σχέση. Όχι απ’ το πόσο γρήγορα θα βρεθεί ένα άλλο κορμί σ’ εκείνο το κρεβάτι που εσύ αγαπούσες να περνάς τα βράδια και τις μέρες σου, αλλά απ’ το πόσο εύκολα ξεχάστηκαν όλα εκείνα που εσύ νόμιζες πως ήταν αξέχαστα. Ήταν λες; Ήσουν το ίδιο σημαντικός για εκείνον τον άλλον όσο ήταν εκείνος για σένα;

Μέσα σου ξέρεις. Όλοι ξέρουν κι ας μην το παραδέχονται εύκολα. Η δύναμη των συναισθημάτων δεν είναι ίδια για όλους. Αν, όμως, έχεις κάνει δουλειά με τον εαυτό σου, αν έχεις γίνει ένας άνθρωπος που σε αγαπάς και σε θαυμάζεις και κατάφερες για όσο ήσουν δίπλα σ’ εκείνον τον άνθρωπο να τον αγαπήσεις με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμούσε κι όχι μ’ εκείνον που εσύ ήθελες, ακόμη κι αν η σχέση σας τελείωσε, εκείνος θα δηλώνει και θα δείχνει με κάθε τρόπο πως ο δικός σας «αλλιώτικος νόμος» ίσχυε για εσάς τους δυο και ποτέ δε θα ισχύσει και για κάποιον άλλον. Μόνο για τους πιο δυνατούς κρίκους σε αυτή τη σχέση και ταυτόχρονα στα μόνο εμπόδια που συνάντησε. Εσάς!

Κάθε σας κουβέντα, κάθε σας μάλωμα, κάθε σας κρεβάτι κι άγγιγμα είχε ένταση, δυναμική και φλόγα, που μπορούσε να ζεστάνει ή να κάψει, αλλά δεν τα ξαναβρίσκεις όλα αυτά σε ίδια μορφή, δεν μπορούν έτσι εύκολα ν’ αντικατασταθούν. Μόνο να παραχωρήσετε τη θέση τους σε νέες ιστορίες μπορείτε. Μια ιστορία με άλλους πρωταγωνιστές δίπλα σας, που δεν πρόκειται να μοιάζει στη δική σας.

Ίσως να ‘ναι καλύτερη, ίσως και χειρότερη. Ίδια, όμως, δε θα ‘ναι ποτέ! Το μόνο που μένει τώρα, είναι να δεις πόσο γρήγορα θ’ αναζητήσεις, εσύ ή οι άλλοι, αυτή τη νέα αρχή…

Συντάκτης: Μαριάμ Πολυγένη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη