kat932462982

Γοητεία λοιπόν. Τι εστί γοητεία; Μη γνωρίζοντας πώς να το εξηγήσω ακριβώς -και νιώθοντας λίγο άβολα λόγω του γεγονότος αυτού- ανατρέχω στη γνωστή μηχανή αναζήτησης. Η εξήγηση απλή· η ιδιαίτερη δύναμη που έχει η ακτινοβολία και η χάρη της ομορφιάς ενός προσώπου και η έλξη που προκαλεί. Η ομορφιά δε θέλει και πολύ ανάλυση, υποκειμενική, διαφορετική για τον καθένα, κρίνεται αναλόγως από τις ορέξεις του καθενός ή και πολλές φορές από τη φάση που βρίσκεσαι κατά καιρούς. Σίγουρα, έστω και μια φορά, κοιτώντας πίσω σκέφτηκες «Χριστέ μου, τι σκεφτόμουν;».

Η έλξη που προκαλεί όμως; Τι είναι αυτό που προκαλεί, μα κυρίως πώς θα το πετύχεις να προκαλέσει η έλξη σου; Μεγαλώνοντας συνειδητοποιώ όλο και περισσότερα, με την έννοια ότι η άποψη αυτή γίνεται όλο και πιο έντονα. Η έλξη και γενικότερα η αύρα που εκπέμπει το κάθε άτομο δεν είναι επίκτητο χαρακτηριστικό, είναι κάτι που το φέρνεις μαζί σου, κάτι που είναι hardcoded, που λέμε κι εμείς οι άνθρωποι της τεχνολογίας, στο γενετικό σου υλικό. Το μόνο που μπορείς να αλλάξεις ίσως, είναι να το μειώσεις ή να το αυξήσεις αυτό το εκπεμπόμενο ό,τι και να είναι.

Δεν ξέρω τι μπορεί να προκαλέσει την έλξη αυτή και σίγουρα αυτό το κάτι δεν είναι μόνο ένα. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή αυτό το κάτι που εκπέμπει ο καθένας και που διαφέρει από άτομο σε άτομο κάποιους τους αρέσει, κάποιους όχι, κάποιοι τρελαίνονται και κάποιοι το σιχαίνονται. Το μυστικό είναι να βρεις αυτό που έλκει τους περισσότερους ή κατ’ ακρίβειαν και για να να μην έρθουμε σε αντίθεση με αυτά που είπαμε πριν, το μυστικό είναι να έχεις και να μάθεις πώς να χρησιμοποιείς αυτό το κάτι που προκαλεί την έλξη.

Αν με ρωτάτε εμένα λοιπόν αυτό που ίσως ελκύει αρκετούς ανθρώπους κατά ένα μεγάλο ποσοστό χωρίς να θεωρείται γενικός νόμος, είναι η μυστικότητα γύρω από το άτομό σου. Αυτή η μυστικότητα που περιβάλλει ανθρώπους που δε μιλάνε πολύ. Πολλοί άνθρωποι συνήθως εάν δε γνωρίζουν ένα άτομο, αν δε νιώθουν άνετα μαζί του, αν δε τους βγάζει κάτι έτσι ώστε να ασχοληθούν -και άλλες προϋποθέσεις εδώ-, πολύ χλωμό να μιλήσουν, να ανοίξουν μια συζήτηση, χωρίς βέβαια να γίνονται και αγενείς. Το να μην είσαι και πολύ ομιλητικός δεν έχει καμία σχέση με το να είσαι αγενής, άσχετα αν πολλές φορές οι αγενείς άνθρωποι σου απαντούν μονολεκτικά και δε σου μιλούν απλά και μόνο για να σε ξεφορτωθούν. Η αγένεια με την ομιλητικότητα είναι δύο ανεξάρτητα μη γραμμικά γεγονότα.

Αυτή η μη ομιλητικότητα εκπέμπει μια εικόνα ενός ανθρώπου που δε λέει πολλά, που λακωνίζει -το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν ούτως ή άλλως-, που πράττει περισσότερο παρά μιλάει για πράξεις, μα και που παράλληλα όμως είναι ευγενικός και πρόθυμος να σου μιλήσει και να έρθει σε επαφή μαζί σου. Κι αυτή προθυμία παρά την όλη απόσταση δείχνει και μια ντροπαλότητα, που μαζί με το μυστήριο του απόμακρου εκπέμπουν μια γοητεία πολλές φορές ακαταμάχητη. Μια γοητεία που θα ξεπεράσει και εμπόδια εμφάνισης ή παρουσιαστικού, μια γοητεία που μιλάει στους εσώκλειστους πόθους του γοητευμένου.

Η γοητεία ξεπερνά κάθε όρια και δεν αναγνωρίζει αντιστάσεις. Το να μη μιλάς πολύ, το να είσαι ένα ερωτηματικό για τον άλλο, το να σε γνωρίζει αλλά να μη σε ξέρει, εκπέμπει ένα μυστήριο. Συμπέρασμα λοιπόν; Μη μιλάς πολύ, άκου περισσότερο. Απλή, ωμή, πρωτόγονη γοητεία.

Συντάκτης: Ιωάννης Μιχαήλ
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!