Η Μαρία Πακιακιό μάς λέει τα dos and don’ts της οικειότητας. Δες εδώ!

polinari883

Όλοι σχεδόν έχουμε συναντήσει κάτι στο διάβα μας, που έγινε αφορμή να μας αλλάξει ολόκληρη τη φιλοσοφία μας για τη ζωή. Μπορεί αυτό να ήταν ένα τραγούδι, ένα βιβλίο, μία ταινία ή ακόμη και μια δύσκολη κατάσταση που θα έπρεπε να ξεπεράσουμε.

Για μένα, λοιπόν, αυτό ήταν μια φράση που είδα μια μέρα γραμμένη σε έναν τοίχο καθώς περπάταγα στα στενάκια της Αθήνας και θώρησα χρέος μου να το μοιραστώ αυτό μαζί σου για διάφορους λόγους, τους οποίους θα καταλάβεις απόλυτα σε λίγο. Η φράση αυτή έλεγε: «No one is you and that is your superpower», όπερ μεθερμηνευόμενον εστί «Κανείς δεν είναι εσύ κι αυτή είναι η υπερδύναμή σου!».

Μετά το πρώτο κι απίστευτο συναίσθημα που είχα διαβάζοντας αυτή τη μικρή φρασούλα, μιας κι ανακάλυψα πως έχω κι εγώ μια υπερδύναμη, αμέσως μετά άρχισα να σκέφτομαι πόσοι πολλοί άνθρωποι ντρέπονται για τον εαυτό τους και προσπαθούν πάση θυσία να τον αλλάξουν∙ προκειμένου να γίνουν πιο αρεστοί στην κοινωνία και στον περίγυρό τους.

Βλέπεις ανθρώπους γύρω σου να παλεύουν με τα κιλά τους και να προσπαθούν να χωρέσουν σε καλούπια ψευτοπροτύπων, θυσιάζοντας πολλές φορές ακόμα και την υγεία τους κάνοντας αυστηρές δίαιτες που προτείνουν δήθεν ειδικοί. Βλέπεις επίσης ανθρώπους να έχουν κόμπλεξ με κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου τους ή του σώματός τους -τη μύτη τους, τα αφτιά τους, τα δάχτυλά τους κτλπ. Και περνάμε στην τελευταία και χειρότερη μορφή ντροπής, αυτή του «εγώ» σου! Και, φίλε μου, αυτή η ντροπή είναι πραγματικά πολύ άσχημο πράγμα.

Έχω συναντήσει πολλές φορές στη ζωή μου ανθρώπους που ντρεπόντουσαν γι’αυτό που είναι. Θες αυτό να ήταν κάποιο ελάττωμα στο χαρακτήρα τους; Θες να ήταν κάποιες λάθος επιλογές; Τους έβλεπα να μου μιλούν για κάτι απ’ όλα αυτά και να σκύβουν το κεφάλι σαν ένα μικρό παιδί που μόλις έσπασε το βάζο με τη μαρμελάδα. Και το χειρότερο; Βλέπεις εκείνη τη στιγμή την αγωνία στο βλέμμα τους, μήπως αυτά για τα οποία ντρέπονται, τα ακούσουν να ξεστομίζονται απ’ τα χείλη κάποιου άλλου με τη μορφή κριτικής.

Ε, λοιπόν, εσύ που το διαβάζεις αυτό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και νιώθεις έναν κόμπο στο λαιμό σου γιατί ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, επίτρεψέ μου να σου κάνω μία ερώτηση. Αν δεν αγαπήσεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου, ποιος περιμένεις να το κάνει για σένα; Και τώρα θα σου θέσω το ίδιο ερώτημα λίγο διαφορετικά.
Αν εσύ ο ίδιος δεν μπορείς να αγαπήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό, τότε πώς θα μπορέσεις να αγαπήσεις μια άλλη ανθρώπινη ύπαρξη;

Δε γεννήθηκες για να είσαι τέλειος και κανείς δε στο ζήτησε αυτό. Αποτελείς κάτι μοναδικό, κάτι που κανείς δεν μπορεί να βρει σε έναν άλλον άνθρωπο. Το σώμα σου, το άρωμα που αναδίδει το κορμί σου, τα χαρακτηριστικά του σώματος ή του προσώπου σου, η ψυχή σου όλα είναι μοναδικά και ξεχωριστά!

Κανείς, μα κανείς πάνω στη Γη δεν έχει κάποιο ίδιο χαρακτηριστικό απ’όλα αυτά. Κανείς, μα κανείς πάνω στη Γη δεν είναι εσύ! Πόσο μοναδικό και ξεχωριστό σε κάνει αυτό; Ακόμα κι οι λάθος επιλογές που μπορεί να έχεις κάνει στη ζωή σου, ακόμα κι αυτές. Αυτές είναι που σε κάνανε αυτό που είσαι σήμερα. Κι αυτό που είσαι σήμερα, αλήθεια, δεν είναι τόσο άσχημο όσο φαντάζεσαι.

Γι’αυτό, ψυχούλα μου, σήκω! Κάνε ένα μπάνιο να χαλαρώσεις, βγες μια βόλτα και βάλε έναν νέο στόχο στη ζωή σου: να γίνεις ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου. Επένδυε σε αυτή τη σχέση και χτίζε κάθε μέρα πάνω σε αυτή. Εξάλλου, αυτός είναι που δε θα σε προδώσει ποτέ, ο εαυτός σου. Όσο του δίνεις τόσο σου δίνει.

Μάθε να αγαπάς κάθε σου «ελάττωμα», όπως εσύ θες να το αποκαλείς, γιατί μόλις εσύ ο ίδιος αγαπήσεις τα ελαττώματά σου κανείς πλέον δε θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον σου. Όχι γιατί ο κόσμος θα γίνει ξαφνικά καλός, αλλά γιατί πλέον θα αγαπάς πλέον τόσο πολύ αυτό που είσαι που δε θα το θεωρείς μειονέκτημα, αλλά μαγκιά -γιατί όλα αυτά μαζί είσαι εσύ.

Και να θυμάσαι κάτι: Δεν είναι εγωιστικό να αγαπάς τον εαυτό σου. Είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να σου κάνεις. Κάν’ το, λοιπόν, γιατί πραγματικά σου αξίζει!

Αφιερωμένο σε όλες τις ανήσυχες ψυχές εκεί έξω…

Συντάκτης: Ελπίδα-Μαρία Κουτσοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη