doyleia

Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε είναι πολλοί αυτοί που εργάζονται από το σπίτι, είτε επειδή αναγκάστηκαν στην πανδημία και το συνεχίζουν ακόμη και τώρα, είτε επειδή είναι τέτοια η φύση της εργασίας τους που το απαιτεί. Σ’ οποιοδήποτε σενάριο τον πρώτο καιρό σκέφτεσαι πως είναι καταπληκτικό να μη φεύγεις από το σπίτι σου, να φοράς την πιτζάμα σου όλη μέρα και να μη συναναστρέφεσαι με κανέναν ενοχλητικό συνάδελφό σου.

Περνάει όμως ο καιρός κι αυτή η κατάσταση αρχίζει να σε ενοχλεί, που δεν παίρνεις καθαρό αέρα, που βρίσκεσαι συνεχώς στον ίδιο χώρο και που δεν έχεις να χαζολογήσεις με κανέναν. Κάπως έτσι βυθίζεσαι λιγάκι στην απελπισία και μειώνεται κι η παραγωγικότητά σου. Δε χρειάζεται όμως να σε παίρνει από κάτω και να χάνεις τις επιδόσεις σου, κάθε κατάσταση με λίγη προσπάθεια και πολύ θετική διάθεση μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Υπάρχουν, λοιπόν τρόποι που μπορείς να κάνεις την εργασία στο σπίτι λίγο καλύτερη. Αρχικά, μην πέσεις στην παγίδα πως επειδή είσαι σπίτι σου δε χρειάζεται να αλλάξεις τίποτα στο χώρο σου και μπορείς να δουλεύεις μέχρι κι από τον καναπέ σου. Σίγουρα χρειάζεσαι κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου σου, οπότε φρόντισε να μεταφέρεις το γραφείο σου σ’ ένα δωμάτιο που θα είναι αποκλειστικά ο χώρος εργασίας σου και μόνο εκεί θα επιτρέπεις στον εαυτό σου να εργαστεί. Εξοπλίσου λοιπόν, με την κατάλληλη καρέκλα εργασίας, ώστε να αποφύγεις ενδεχόμενα προβλήματα μέσης, αυχένα και όλα τα σχετικά και σε περίπτωση που εργάζεσαι πολλές ώρες με υπολογιστή φρόντισε αυτός να βρίσκεται στο κατάλληλο επίπεδο για να μην καταπόνησε.

 

Ψάχνεις τη σωστή κούπα εργασίας; Εδώ σ’ έχουμε!

 

 

Είναι πολύ σημαντικό να μην εργάζεσαι σ’ οποιαδήποτε γωνιά του σπιτιού σου, σου κάνει κέφι αλλά σ’ έναν χώρο καθαρά γι’ αυτήν τη δουλειά. Ακόμα, μέσα στο σπίτι σου εσύ είσαι το αφεντικό του εαυτού σου κι αν η δουλειά σου έχει ελεύθερο ωράριο καλό είναι να βρεις ποιες ώρες σε εξυπηρετούν και νιώθεις περισσότερο αποδοτικός, ώστε αυτές να τις εφαρμόζεις καθημερινά. Επίσης, είναι σημαντικό να αποκτήσεις μια ρουτίνα εργασίας, γιατί έτσι δε θα πέσεις στην παγίδα του να κάθεσαι στο σπίτι σου κι απλά να χαζεύεις, ενώ έχεις να βγάλεις δουλειά.

Επιπλέον, σαν εργαζόμενος γνωρίζεις πολύ καλά τις ανάγκες που έχεις και πόση δουλειά αντέχεις να βγάλεις, οπότε ακόμα ένα βήμα είναι να κάνεις τακτικά διαλείμματα. Φυσικά, δεν εννοώ να σταματάς από τον υπολογιστή και να πιάνεις το κινητό σου, μένοντας στον ίδιο χώρο που δουλεύεις. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, πρέπει να βγαίνεις έξω για μια βόλτα, να φας ένα μικρό σνακ ή ακόμα και να κάθεσαι στο μπαλκόνι σου για λίγο καθαρό αέρα. Χρειάζεται να αλλάξεις παραστάσεις στο διάλειμμά σου, για να νιώσεις πραγματική ξεκούραση και να γυρίσεις ανανεωμένος και με όρεξη για περισσότερη δουλειά.

Παρόλο που βρίσκεσαι στο χώρο σου και μπορείς σε 5 λεπτά απ’ όταν ξυπνήσεις, ν’ αρχίσεις να δουλεύεις, δεν είναι και η κατάλληλη επιλογή. Πάρε ένα μισάωρο και φάε ένα καλό πρωινό, τακτοποίησε το σπίτι σου αν χρειάζεται και βγάλε αυτές τις πιτζάμες από πάνω σου. Δεν είπαμε να φορέσεις τζιν και να δυσκολευτείς όλη μέρα, αλλά μπορείς να επιλέξεις άνετες φόρμες και σίγουρα θα νιώσεις λίγο πιο κοντά στην κανονική εργασία.

Τέλος, είναι δείγμα σωστού εργαζόμενου το να αφήσεις το κινητό και τις διαδικτυακές συναναστροφές στην άκρη για όση ώρα δουλεύεις, όπως θα έκανες σ’ ένα κανονικό γραφείο καθώς θα σε έβλεπε το αφεντικό σου. Έτσι ακριβώς πρέπει να σκέφτεσαι και να ενεργείς ακόμα και στο σπίτι σου, όπου δε σε βλέπει απολύτως κανένας. Όλες αυτές οι μικρές τροποποιήσεις του χώρου και του προγράμματός σου θα δεις πως θα σε βοηθήσουν να μπεις σε μια καλή εργασιακή ρουτίνα, να νιώθεις τον χώρο του σπιτιού σου που εργάζεσαι σαν ένα κανονικό γραφείο και να μην περνάς τις μέρες σου ευχόμενος να είχες άλλη δουλειά.

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου